5 lempiasiaani Japanissa!

Japaniin ensimmäistä kertaa saapuessani olin pyörällä päästäni: tuntui, että ihan kaikki asiat oli keksitty tehdä toisinpäin kuin kotimaassa. Vessassa käynti oli seikkailu, kun koskaan ei tiennyt, mikä automaattitoiminto seuraavaksi pyörähtää käyntiin. Ruokakaupassa muistan tunnistaneeni mansikan ja perunan, kaikki muu näytti mielikuvitusmaailmasta tempaistulta.

Kummallisuuksiin tottuu kuitenkin nopeasti, ja kotimaassa huomaan kaipaavani useita näistä japanilaisista ilmiöistä. Ohessa lista muutamista lempiasioistani Japanissa.

1. Onsen

Japanissa kuumia lähteitä on melkein joka paikassa, missä on vulkaanista toimintaa. Hygieniataso onseneissa on todella korkealla. Ulkokengät jätetään ulko-oven läheisyydessä sijaitsevaan hyllyyn. Sitten ostetaan sisäänpääsylipuke useimmiten automaatista. Vaatimattomammissa paikoissa sisään pääsee 200 jenillä, kalleimmat voivat maksaa 1000 jeniä. Lipuke viedään vastaanottotiskin virkailijalle.

Useimmissa paikoissa on valmiina shampoota ja saippuaa, ja pyyhkeen voi vuokrata. Naista ja miestä tarkoittavat kirjoitusmerkit on kiva osata, ettei tule pölähtäneeksi väärään pukuhuoneeseen. Pääsääntöisesti kuitenkin punaisella verholla merkitty ovi on naisten ja sinisellä merkitty miesten.

20150308_150229
Onsenista saattaa olla hienot näkymät.

Pukuhuoneessa tai sen ulkopuolella on lukollisia lokeroita, joihin voi jättää arvoesineet. Kaikki vaatteet riisutaan ja jätetään omaan koriinsa. Kori peitellään kylpypyyhkeellä. Mukaan kylpytilaan otetaan ainoastaan pieni käsipyyhe, jota käytetään pesukintaana.

Ennen kuumaan altaaseen menoa peseydytään huolellisesti – todella huolellisesti: en ole koskaan nähnyt ihmisten hinkkaavaan ihonsa jokaista neliösenttiä sellaisella antaumuksella! Peseytymisen jälkeen pesupyyhe taitellaan pään päälle ja siirrytään kuumaan altaaseen. Pesupyyhettä ei missään nimessä saa kastaa onsen-veteen.

Isommissa onseneissa on myös sauna, joka on lämmitetty tulikuumaksi eikä kiukaalle tietenkään saa heittää vettä. Oleellisena osana japanilaista saunaa on jättikokoinen televisio…

Eri onseneissa altaiden vedet voivat olla eri värisiä ja eri hajuisia, riippuen siitä, mitä mineraaleja sillä alueella vulkaanisessa vedessä on. Rotenburo-ulkoilma-altaissa kannattaa ehdottomasti käydä! Niistä saattaa olla huikeat näkymät.

20150312_202137
Tatuoinnit ovat onseneissa kiellettyjä. Sääntö koskee myos ulkomaalaisia.
20150315_153720
Ulkoilma-altaissa on ihanaa lojua, varsinkin, jos ulkona on kylmä.

2. Onigiri

Suurehko riisipallo, jossa on jokin täyte ja päällä nori-merilevää.  Näitä saa jokaisesta pikkuisesta konbinista (convenience store). Onigiri on todella näppärä syödä sotkematta, ja lisäksi terveellinen! Normaalisti onigirit ovat kolmion mallisia.

Tällä kertaa opin, että Seicomart (lausutaan ”Seikoomaato”) -ketjulla on super-herkullisia, tuoreita onigireja omassa lämpökaapissaan. Ne ovat hiukan kalliimpia kuin keskiverto-onigirit, mutta myös parempia. Täytteinä on normaalisti esim. kuivattua bonito-kalaa (okaka), lohta (shake), hapatettua luumua (umeboshi), kombu-levää tai mätiä (tarako). Seicomartin super-onigireista löytyi myös erikoinen juusto-okaka-täyte, joka olikin todella herkullinen!

Kolmion mallisissa onigireissa on näppärä systeemi norin vettymisen estämiseksi: levän ja riisin väliin on sijoitettu muovi, ja kun muovin poistaa numeroiden osoittamassa järjestyksessä, levä pysyy paikoillaan repeytymättä. Haukatessa kuuluu rouskuntaa!

20150314_120631
Normaali kolmionmallinen onigiri.
20150314_120836
Täytteenä okaka, kuivattua bonito-kalaa.

3. Tavaratalojen ruokaosastot

Japanilaisten tavaratalojen maanalaiskerroksista löytyy herkuttelijan paratiisi! Niissä voi viettää tuntitolkulla vain uskomattoman kauniita ruokia ihastellen. Isoimmissa tavarataloissa yksi kerros on varattu valmiille aterioille, lihalle ja kalalle ja toinen kerros makeisille, kakuille ja leivälle. Ruokalahjat ovat yleinen vieminen, kun käydään kylässä tai muuten halutaan kiittää jostain asiasta – ja paketointi on sen mukaista.

20150317_134740
Perinteiset japanilaiset makeiset valmistetaan riisistä ja pavuista.
20150316_105930
Japanilaiset osaavat leipoa uskomattoman herkullisia kakkuja ja leivoksia!

Makealle kun olen perso, ostan usein ruokaosastolta ihania kakkuviipaleita ja leivonnaisia. Vaikka ne näyttävät ulkoisesti länsimaisilta, niiden maku on sovitettu japanilaiseen makumaailmaan: kakkutaikina on todella muhevan kosteaa ja pehmeää, eikä ollenkaan niin makeaa kun mihin meillä on totuttu. Itse pidän näistä japanilaistetuista leivonnaisista huomattavasti enemmän kuin kotimaan valmiskakuista.

Jos ruokaosastolle sattuu menemään hiukan ennen sulkemisaikaa, saa esim. valmiita bentô- ja sushiaterioita todella huokeasti. Hinnat alkavat laskea siinä 15 minuuttia ennen sulkemisaikaa, ja kun sulkemisaika on käsillä, hinta onkin enää vain puolet alkuperäisestä. Kannattaa siis norkoilla haluamansa aterian liepeillä aivan viime tippaan asti. Japanilaiset ovat hyvin tarkkoja ruokien myyntipäiväyksistä, ja kun katsoo tuoreen ruuan määrää, voi vain arvailla päivittäin syntyvää hävikkiä…

20150317_140546
Tsukemono, säilötyt vihannekset, ovat myös todella herkullisia. Hidastamalla vauhtia tiskin kohdalla saa usein maistiaisia.
20150317_140220
Sushilajitelmia tarjolla.

4. Pitkänmatkan bussit

Junalla matkustaminen on Japanissa suhteellisen tyyristä, vaikkakin erittäin nopeaa. Hyvä vaihtoehto pidempien matkojen taittamiseksi on edullisempi bussi.

Pitkänmatkan busseissa istuimet on sijoiteltu jokainen erikseen niin, että kaikille riittää tilaa kassien säilyttämiseen vaikkapa lattialla, eikä vieruskaveri kuukahda nukkuessaan tuntemattoman matkaseuralaisen syliin.

Mukavuuksiin kuuluu tietenkin bussitossut, jotta koko matkaa ei tarvitse hikoilla kengät jalassa. Saatavilla on myös kosteuspyyhkeitä ja kuulokkeet elokuvien seuraamista varten. Parin tunnin välein bussi pysähtyy noin 10 minuutiksi tauolle johonkin, missä voi käydä vessassa (toki myös bussissa on vessa) ja mistä mahdollisesti saa ostettua eväitä. Pitkänmatkan bussit saattavat olla yllättävänkin täynnä, joten  lipun etukäteisvaraaminen on suositeltavaa.

11066658_10152586659907583_1460021969_o
Pitkänmatkan bussien istuimet on sijoiteltu harvaan mukavuuden lisaamiseksi.
20150312_135259
Busseilla on erisnimet oikean auton löytämisen helpottamiseksi: tämä Sapporo-Kitami välillä kulkeva bussi on nimeltään Dreamint Okhotsk. Obihiron ja Sapporon välillä taas kulkee Potato Liner.
20150312_135439
Bussitossut.

5. Vessat

Julkiset vessat, niin luksus-tavarataloissa kuin syrjäisillä huoltoasemillakin, ovat pääsääntöisesti todella siistejä ja hyväntuoksuisia. Parasta niissä on täysautomatisoidut vessanpöntöt. Istuinrinkula on aina lämmin (ilman, että joku olisi juuri suorittanut pitkää istuntoa siinä)! Jos tarvitsee paperin lisäksi lisäpuhdistusta, kannattaa istua ihan perille asti reiän päälle, ja vasta sitten kokeilla, mitä mistäkin ohjauspaneelin nappulasta tapahtuu.

Yleensä vessa ymmärtää huuhdella itsensä, kun istuimelta nousee ylös, mutta joskus joutuu manuaalisesti painamaan huuhtelunappulaa. Ei kannata hämmästyä, jos isohkoa nappulaa painaessa tuloksena on kova veden kohina, mutta mitään ei tapahdu: se on häveliäisyysnappula, joka peittää sievästi mahdolliset muut lorotusäänet.

Usein julkisissa vessoissa tarjolla on myös perinteinen japanilainen reikä lattiassa -tyyppinen vaihtoehto, koska etenkin vanhemman ikäpolven mielestä se on hygieenisempi kuin istuttava malli.

20150316_120221
Erään obihirolaisen kahvilan täyden palvelun vessa: kansi nousee, kun astuu sisään. Istuinrenkula on valmiiksi lämmin. Tuuletus pyörähtää käyntiin. Ohjauspaneelista saa haluamansa puhdistuksen ja päälle myös kuivauksen. Pönttö vetää itse itsensä toimituksen jalkeen.

Kirjoita kommentti!