Banff – Albertan Kalliovuorten viihtyisä turistikaupunki

Viime vuoden ensivisiitin perusteella Banff osoittautui sen verran viihtyisäksi kaupungiksi, että varasimme sinne tällä kertaa viisi yötä. Vaellusten välissä vietimme yhden päivän lepäillen ja kaupunkia tutkien. Kaupungin koon perusteella ei uskoisi, että asukkaita on vain vajaat 10000 – hotelleja on varmaankin yhtä paljon kuin asuintaloja!

Banff_1
Banffin alkuperäiskansojen museo
Banff_2
Whyte Museum of Canadian Rockies

Banffissa on pari käymisen arvoista museota: Buffalo Nations Luxton Museum sekä Whyte Museum of Canadian Rockies. Ensimmäinen keskittyy alueen alkuperäiskansojen kulttuuriin ja historiaan, ja jälkimmäinen Kanadan Kalliovuorten historiaan. Buffalo Nations Luxton -museosta löytyy hiukan tarinaa viime vuodelta täältä. Tämänkertainen matkaseurani Satu oli paikan päällä ensi kertaa, joten mielelläni katselin museon läpi uudemman kerran.

Banff_3
Kalliovuorille tuotiin sveitsiläisiä vuoristo-oppaita kouluttamaan paikallisia vuorikiipeilyyn.

Banff_4

Whyte Museum of Canadian Rockies oli myös todella mielenkiintoinen katsaus Kalliovuorten kehitykseen kansallispuistoiksi ja turistikohteeksi. Rautatien rakentaminen vuorten läpi, vuoriston mittaaminen ja kartoittaminen sekä hiihtoturismin kehittyminen oli havainnollistettu vanhoin valokuvin, alkuperäisin esinein ja mielenkiintoisten tarinoiden avulla. Museon kaupassa oli oivallinen valikoima kirjallisuutta kaikesta Kalliovuoriin liittyvästä.

Banff_5 Banff_8 Banff_11 Banff_9

Banff on alunperinkin kehittynyt turismin tarpeisiin, ja sen pääkatu muodostuu lahjatavarakaupoista sekä erilaisista etenkin lasketteluun ja vaellustarvikkeisiin keskittyneistä merkkiliikkeistä. Se on miellyttävän pieni, mutta samalla sen verran monipuolinen, että yhden tai kaksi päivää saa helposti hujahtamaan ilmapiiristä nautiskellessa.

Shoppailun ystäville tarjolla on kauppoja joka lähtöön. Itse tykästyin pieneen paikalliseen kosmetiikkaputiikkiin nimeltä Rocky Mountain Soap Company. Saippuoita ja vartalonhoitotuotteita on tarjolla ihanissa, erikoisissakin tuoksuissa. Myös kanadalainen David’s Tea -teekauppa kuuluu suosikkeihini, mutta kaltaiseni teefriikki sai suurimmat kiksit Banff Tea Companyn pikkuisessa putiikissa eräällä sivukadulla! Puoti on ainoa koko Kanadassa (David’s Tea sen sijaan löytyy ympäri maata) ja valikoima oli mahtava. Suuri osa teelaaduista oli puodin omia sekoituksia. Makean ystävien kannattaa vilkaista myös Mountain Chocolates -kaupan sisälle: suklaan huumaava tuoksu ulottuu jo ulko-ovelle! Myös tämä kauppa on ainoa laatuaan ja toimii ainoastaan Banffissa.

Banff_12 Banff_13 Banff_14 Banff_15 Banff_16 Banff_17 Banff_18

Mukavia pubeja ja ravintoloita on niinikään joka lähtöön. Eräs paikallisten suosittelema pub oli Elk & Oarsman, toisessa kerroksessa sijaitseva ruoka- ja illanistujaispaikka, jonka terassilta oli etenkin hienot näkymät vuorille ja yli kaupungin. Hirvi- ja biisoniburgerit olivat paikallisia erikoisuuksia, ja bataattiranskisten ja paikallisen siiderin/oluen kanssa ne olivat ah niin hyviä! (Terveyslomallehan tänne ei suinkaan tultu…)

Pienen irtioton rennosta kaupunkitunnelmasta voi ottaa pääkadun toisessa päässä sijaitsevassa puutarhassa, Cascade Gardens’issa. Keskellä puistoa sijaitsee massiivinen kivitalo, jossa on nykyään Parks Canadan (Kanadan luonnonpuistovirasto) toimisto. Rakennuksen sisällä olisi ilmeisesti ollut jonkin sortin näyttely, mutta siellä emme käyneet. Puutarha oli tällä kertaa osin remontissa, mutta kauniita kukkapenkkejä ja pientä vesiputousta oli mukava katsella. Näkymät yli Banffin pääkadun Cascade-vuorta kohti olivat hulppeat!

Banff_19 Banff_20 Banff_21 Banff_22 Banff_23 Banff_24

Vaellusten rasittamia jalkoja kävimme vetreyttämässä Banff Upper Hot Springs -kylpylässä. Seitsemällä dollarilla sai nauttia ihanasta vuorinäkymästä 40-asteisessa vedessä loikoillessaan! Kanadalaiset kun eivät siedä alastomuutta suomalaiseen tapaan, piti kylpemisen lisäksi suihkussa käyntikin hoitaa uimapuku päällä… Kuumia altaita oli yksi, mutta se oli sitäkin isompi! Japanilaisista kylpylöistä poiketen (minulla kun ei muunlaisista ole kokemusta) vesi oli toisessa päässä 140cm syvyistä! Kaulaa myöten sai siis seistä kuumassa vedessä. Toinen pää oli matalampi, ja reunoilla oli porrastettuja tasanteita, joilla voi istua vain osaksi vedessä. Seinillä oli ohjeita turvalliseen kylpemiseen: 10 minuuttia kerrallaan olisi terveellinen aika olla kuumassa vedessä. Lisäksi altaan laidalla oli koko ajan hengenpelastaja. Tuntui hätävarjelun liioittelulta, mutta myöhemmin törmäsin samanlaiseen holhoukseen paikallisessa saunassa…

Banff_25 Banff_26

Kaupunkipäivä oli todella rentouttava, ja lopuksi meitä ja muita kylpylän asiakkaita vielä ilahdutti kylpylän portilla norkoileva peura. Erilaisia oravia, murmeleita, hirviä ja karhuja olikin jo tullut vastaan!

Kirjoita kommentti!