Bangkok – Suuri palatsi ja Wat Arun

IMG_5008
Smaragdibuddhan temppeli.

 

Bangkok on vanha tuttuni 14 vuoden takaa. Olen aina halunnut mennä sinne uudelleen, ja nyt se on vihdoin toteutunut. Tällä kertaa mukana on perheeni, joka ei ole aiemmin käynyt Bangkokissa tai edes koko Thaimaassa. Oli siis paikallaan aloittaa sieltä, mistä kaikki muutkin: Suuresta palatsista. Ensimmäinen Bangkokin-päivämme oli täynnä kultaa ja kimallusta.

IMG_4988
Kuninkaallisen temppelin seinäkoristeita.

 

Olemme majoittuneet Khao San Roadille, reppureissaajien mekkaan, sillä sen sijainti on mainio nähtävyyksiä ajatellen. Se on vähän vilkkaampi kuin muistin, mutta hotellissamme on kattouima-allas, jonka äärellä voi viettää iltaa tajuamatta edes olevansa suurkaupungissa! Täältä me kävelimme Suurelle palatsille. Täytyy antaa pisteet 4-vuotiaalle, joka jaksoi hienosti 35 asteen helteessä.

Suuren palatsin pääsymaksu, 500 bahtia eli kirjoitushetkellä noin 14 euroa, tuntuu thaimaalaiseen hintatasoon nähden järkyttävän kallilta. Se kannattaa kuitenkin maksaa, sillä palatsialue temppeleineen on mykistävän upea.

IMG_4993

IMG_4999

Bangkokin Suuri palatsi rakennettiin 1782 kuningas Rama I:n noustua valtaan. Se kätkee sisäänsä kuuluisan Smaragdibuddhan temppelin Wat Phra Kaewin, joka on Thaimaan pyhin temppeli. Alueelle onkin tiukka pukeutumiskoodi: ei shortseja, hihattomia paitoja, liian kireitä vaatteita ja niin edelleen. Me pääsimme sisään pohjepituisissa hameissa ja shortseissa sekä T-paidoissa, mutta huomasimme, että useat muut turistit joutuivat lainaamaan lisää päällepantavaa.

Smaragdibuddha on kaiverrettu vihreästä jadesta. Se löydettiin vuonna 1434 stupasta Chiang Raista, pohjois-Thaimaasta, mutta se oli tuolloin päällystetty kipsillä. Myöhemmin patsaan nenässä huomattiin lohkeama, josta pilkisti vihreää väriä, ja arvokas salaisuus paljastui. Historian aikana patsas on majaillut eri paikoissa Thaimaassa ja viettänyt myös kokonaiset 226 vuotta naapurimaassa Laosissa. Lopulta Rama I:n kaudella patsas tuotiin Wat Phra Kaewiin.

Smaragdibuddha on vaatetetu sesongin mukaan: sillä on erillinen asu talvea, kesää ja sadekautta varten. Me näimme sen talvipuvussaan. Vaatteet vaihdetaan kolmesti vuodessa juhlallisessa seremoniassa. Harmillista kyllä patsasta ei saanut valokuvata.

Mielenkiintoisia olivat myös temppelialuetta kiertävät seinämaalaukset, joiden perusteelliseen tutkimiseen olisi kuulemma mennyt kolme päivää. Ne kertoivat Ramakien-tarinaa, joka on suurinpiirtein sama kuin Raman tarina Intiassa: Rama yrittä pelastaa vaimoaan Sitaa Ravana-paholaisen kynsistä, mistä seuraa sotimista ja taisteluita, kunnes Rama lopulta voittaa Ravanan. Maalaukset ovat alunperin Rama I:n kaudelta, mutta ne on restauroitu useita kertoja.

IMG_5476
Yksityiskohta seinämaalauksista.

 

IMG_4994
Alueella on myös Kambodzassa sijaitsevan kuuluisan temppelin Angkor Watin pienoiskokoinen kopio.

 

Kierrettyämme myös mm. kuninkaan valtaistuinsalin, asemuseon ja temppelialueen restauroinnista kertoneen museon kello oli sen verran vähän, että päätimme kävellä Bankokia halkovan Chao Phraya -joen rantaan kurkaamaan vesibussilaiturille. Kuinka ollakaan, vesibussi tuli ja hyppäsimme hetken mielijohteesta sen kyytiin. Ehkä ehtisimme vielä näkemään vastarannan Wat Arun -temppelin! Vesibussi oli kuitenkin väärä, ja mentyämme sillä pari pysäkinväliä eteenpäin palasimme takaisin samalle laiturille. Onneksemme kukaan ei tullut rahastamaan tästä harharetkestä.

IMG_5054
Vesibussissa.

 

IMG_5504
Tulimme matkanneeksi joella useampaan kertaan.

 

Pienen ilmaisen jokikierroksen jälkeen pääsimme lopulta Wat Arunille, jossa kiipesimme jyrkkiä portaita pitkin temppelin puoliväliin maisemia ihailemaan. Ylhäältä näkyi selvästi, kuinka joki on Bangkokille tärkeä. Vesibussit, pitkähäntäveneet ja kaikenlaiset muut paatit seilasivat sitä pitkin värikkäänä letkana. Vilvoittava tuuli toi helpotusta iltapäivän kuumuuteen. Wat Arun oli kaunis. Miten hieno päivä meillä olikaan!

IMG_5041
Wat Arunin jyrkät portaat.
IMG_5030
Koristeita temppelin alaosassa.
IMG_5034
Näkymä Wat Arunilta Chao Phraya -joelle.
IMG_5032
Jokinäkymä, taustalla Suuri palatsi.

 

Kirjoita kommentti!