Batu-luolissa – ilman poskilävistyksiä

IMG_8071
Ainoita kamerasta löytyneitä vaakasuoria kuvia.

 

Kuala Lumpurin pakollinen retkikohde, Batu Caves eli Batun luolat, sijaitsee noin 13 kilometriä kaupungista pohjoiseen. Siellä kalliot ovat komeat ja jyrkät, ja kotona valokuvia käsitellessäsi huomaat ottaneesi lähes yksinomaan pystysuoria kuvia.

Paikka on hinduille pyhä – luolissa on useita temppeleitä ja alueella järjestetään vuosittain tammi-helmikuussa hurja thaipusam-juhla, joka kuuluu varsinkin Etelä-Intiasta lähtöisin olevien tamilien kulttuuriin. Siinä pyhiinvaeltajat kurittavat itseään erilaisin keinoin, kuten lävistämällä kielensä tai poskensa pitkillä metallipuikoilla tai kiinnittämällä selkänsä täyteen koukkuja. Sellaisesta ei (onneksi) näkynyt merkkejä meidän käydessämme paikan päällä.

Aiemmin näkemieni kuvien perusteella oletin, että luolat olisivat sijainneet luonnonmukaisemmassa ympäristössä. Niiden edustalla levittäytyvä moderni parkkialue palveluineen ei aivan vastannut sitä kuvaa, jonka olin mielessäni luonut salaperäisistä, kätketyistä temppeleistä. Modernit fasiliteetit saattoi kuitenkin osin unohtaa kääntämällä niille selkänsä, ja loppujen lopuksi Batu-luolissa oli sittenkin oma jännityksensä.

IMG_8101
Luolien edustalla seisova 42,7 metriä korkea Murugan-jumalan patsas oli vaikuttava näky.

 

IMG_8100
Portaat näyttivät ensin helpoilta, mutta kun yhtälöön lisäsi Malesian hautovan kostean ja kuuman ilmaston…

 

IMG_0413
Melkein ylhäällä. Me aikuiset jouduimme osan matkaa kantamaan pienintä retkeläistä, jolle oli jo kertynyt ihan kiitettävästi painoa.
IMG_8080
Päästyämme kallioiden uumeniin löysimme lisää portaita.

 

IMG_8085
Sisin luola, jossa temppeli sijaitsi, ei oikeastaan ollut luola ollenkaan – siitä puuttui katto.

 

IMG_8096
Takaisin tullessa avautui vähän liiankin urbaani näkymä.

 

IMG_8103
Taas alhaalla. Lapset löysivät vielä jostakin energiaa juosta pallojen perässä.

 

IMG_8057
Portaiden vieressä oli kaunis lampipuutarha.

 

IMG_8060
Löysimme toisenkin temppelin, joka oli omistettu apinajumala Hanumanille. Viistosti sen takana kalliossa oli vielä yksi luola, jossa oli hindulaiseen mytologiaan liittyviä patsaita.

 

IMG_8065
Temppeli oli pyhiinvaeltajien aktiivisessa käytössä.

 

IMG_8074
Ostimme lopuksi tästä kasasta pari kookospähkinää. Ne hakattiin yläosasta auki, jonka jälkeen nesteen saattoi juoda pillillä. Hyvää, jos kookoksesta tykkää!

 

Kirjoita kommentti!