Budapest – viikonloppu Tonavan rannoilla

Kulje, syö, tanssi ja kylve! Neljä tapaa viettää viikonloppua Budapestissa.

Kulje pitkin Pestin majesteettisia bulevardeja ja Budan sympaattisia pikkukatuja. Laita jalkaasi hyvät kengät ja kävele pitkin Tonavan vehreitä rantoja, ohi parlamenttitalon tai Margitin saaren. Nouse portaita Budan kukkulalle ja taivalla ohi vaaleanpunaisten kukkien Matiaksen uusgoottilaiselle kirkolle. Kävele Andrassyn boulevardia ja nouse Pyhän Tapanin kirkon (Szent István-bazilika) kupolia ympäröivälle näköalatasanteelle.

Syö mahasi täyteen kakkuja ja goulashia. Nautiskele upeista unkarilaisista viineistä ja avaa aistisi monissa Budapestin vinkeissä ravintoloissa. Poikkea ruokakauppaan, sivukaduille tai vaikkapa Alexandran kirjakaupan yläkerran upeaan, peilisalissa sijaitsevaan kahvilaan.

Yllätyt varmasti iloisesti!

Tanssi jalkasi kipeiksi kaupungin kuuluisissa rauniobaareissa ja nautiskele Budapestin yökerhojen taianomaisesta tunnelmasta. Budapest on tunnettu 6. ja 7. kaupunginosien entisten juutalaiskortteleiden sisäpihoille rakennetuista baareista, jotka ovat yllätyksiä täynnä. Fogashazin sisäpihalla kasvaa puita ja Instantin katoissa lentää jäniksiä. Useimpiin rauniobaareihin ei ole pääsymaksua ja hinnat ovat suomalaisittain edulliset. Tilaa siis muovimukiin unkarilainen roseeviini vissyllä ja anna jalkojesi kuljettaa talonraatojen huoneesta toiseen, keijuvalojen ja kevyen konemusiikin rytmittäessä tietäsi.

Kylve itsesi terveeksi yhdessä Budapestin lukuisista kylpylöistä. Kasta varpaat 38-asteiseen veteen ja anna rentouttavan virran viedä mennessään. Lämpimät kylpyvedet vievät hetkessä pitkien kävelylenkkien tai rauniobaarien pölyt mennessään. Széchenyin kylpylässä on lukuisia altaita sisällä ja ulkona. Sisäaltaat ovat loputon vaaleiden kaakeleiden verhoamien kylpyläsalien jatkumo, ja yli kymmenen pienen altaan eri mineraalit ja lämpötilat sekä saunat ja höyryhuoneet vuoroin lämmittävät ja viilentävät kylpijän kehoa. Ulkoaltaat löytyvät keltaisen, vuodelta 1913 olevan uusbarokkisen rakennuksen sisäpihalta. Mikäs sen mukavampaa kuin nautiskella altaiden lämmöstä syyspäivien tai iltojen viiletessä, Budapestin taivaan alla?

Finnairilla ja Norwegianilla on Budapestiin hyvät lentoyhteydet ja lento kestääkin vain noin kaksi ja puoli tuntia. Budapestin lentoasemalta pääsee kätevästi keskustaan bussilla 200E ja Metrolla numero 3 (sininen linja). Hintaa yhteydelle tulee hieman yli 500 forinttia (alle 2€).

Majoitus löytyy helposti ja kohtuulliseen hintaan vaikkapa AirBnB:stä – me löysimme kuudelle hengelle ihanan kerrostaloasunnon keittiöineen aivan Oktogonin keskusristeyksen kulmilta alle 50€:n hintaan henkilö/2 yötä.

Budapestissä on kätevää liikkua metrolla tai rautiovaunulla. Verkosto kattaa hyvin suuren osan kaupungista. Kertalipulle tulee hintaa hieman yli euro (350F). Keltainen metrolinja on Manner-Euroopan vanhin ja maailman toiseksi vanhin metro.

Széchenyin kylpylä sijaitsee Városligetissä, kaupunginpuistossa, heti Széchenyi Furdo -metroaseman vieressä. Sisäänpääsy kylpylään on 4700 forinttia (16 euroa). Mukaan kannattaa ottaa oma uima-asu, varvassandaalit, pesuaineet ja pyyhe. Uimalakki on pakollinen vain uintiin tarkoitetussa altaassa.

Mene ja ihastu Budapestiin!

Kirjoita kommentti!