Hokkaido – talvilomalle lumen maahan

Edellisestä Japanin-matkastani on vierähtänyt yli kaksi ja puoli vuotta. Silloin päätin pitää taukoa melkein vuosittaisista reissuista auringonnousun maahan ja keskittyä uuteen suosikkialueeseeni Himalajaan. Nyt kuitenkin tuli sopiva tilaisuus matkustaa Japaniin talvella, mitä en ennen ole tehnyt.

Yhteensä olen viettänyt saarivaltiossa reilut puoli vuotta mukaanlukien parin kuukauden vaihto-opiskelujakso Hokkaidon kasvatustieteellisessä yliopistossa, ja mikäli en ole seonnut laskuissa, tämä on kaikenkaikkiaan kymmenes visiittini Japaniin.

Matka suuntautuu tällä kertaa ainoastaan pohjoiselle Hokkaidon saarelle. Opiskeluajoilta minulla on siellä laaja ystäväpiiri, ja pelkästään ympäri saarta asuvien kavereiden tapaamiseen vierähtää yllättävän reippaasti aikaa.

Maaliskuun sääoloista riippuu, pääsenkö testailemaan Nisekon kuuluisia laskettelurinteitä ja muita talvilajeja, vai keskitynkö kuumissa lähteissä lojumiseen ja herkkuruokien syömiseen. Lunta tupruttaa Hokkaidossa reippaasti – viime vuonna sitä taisi olla parhaimmillaan paikoin 6 metriä. Lämpötilat ovat silti yleensä ainoastaan muutaman asteen pakkasella.

Hokkaido on Japanin alueista kenties vähiten ”japanilainen”: alunperin saarta asutti ainu-kansa, jonka kanssa pääsaaren japanilaiset kävivät kauppaa, mutta kanssakäynti äityi lopulta sodaksi. Pääsaarelta muuttanut väestö syrji ainuja ja heidän tapojaan vuosisatojen ajan, ja kulkutaudit tappoivat suuren osan Hokkaidon alkuperäisväestöstä. Nykyään ainujen kieli on jo käytännössä kadonnut, mutta kulttuuria on yritetty elvyttää teemakylien ja kulttuurikeskusten muodossa.

Japanilainen väestö alkoi muuttaa saarelle suuremmissa määrin vasta 1800-luvulla. Nykyään Hokkaidolla on vajaa 6 miljoonaa asukasta, noin 5 % Japanin väestöstä, joten saari on edelleen (paikallisen mittapuun mukaan) harvaan asuttu. Se on erityisen tunnettu koskemattomasta luonnostaan.

Sapporo_kesa_pieni
Sapporo on tokiolaisittain sympaattinen, pienehkö maalaiskaupunki. Kuva kesältä 2011.

 

Hokkaidon kaupungit ovat moderneja ja uudehkoja. Meiji-dynastian eurooppalaisuuden ihannoinnista muistuttavat Sapporon muutamat historialliset rakennukset, jotka on rakennettu länsimaistyylisesti laudoista tai punaisista tiilistä, mutta varsinaista historiallista kaupunginosaa ei Sapporosta löydy. Kaupunki on kuitenkin rakennettu miellyttävän väljästi, ja se onkin tokiolaisten mielestä pieni, sympaattinen 2 miljoonan asukkaan maalaiskylä. Pilvenpiirtäjät loistavat poissaolollaan, mutta suomalainen kokee kyllä ihan tarpeeksi olevansa hektisessä metropolissa.

Tervetuloa seuraamaan Hokkaidon-reissuani Matkasto Livessä!

Kirjoita kommentti!