Holi 2014 Intiassa – parhaita kuvia ja tunnelmia!

Aito ja oikea holi on riehakas, sotkuinen ja tietenkin värikäs! Matkasto Live esittää: värien juhlaa suoraan Intiasta. Tervetuloa mukaan tunnelmaan ghaziabadilaisen taloyhtiön pihalle.

IMG_6075

Holi-aamuna 17.3.2014 katselin parvekkeelta, kuinka lähitaloissa valmistauduttiin juhlaan kaatamalla väriaineita ämpäreihin ja täyttämällä vesi-ilmapalloja. Lapset juoksentelivat hermostuksissaan vesipyssyjensä kanssa. Koska pääsee sotkemaan? Eteisen lattialle asetettiin pyyhkeitä rajaksi: tästä ei sitten värien kanssa kävellä. Ensimmäiset läiskät alkoivat ilmestyä poskiin.

Useimmat taloyhtiöt näyttivät järjestävän oman juhlansa – niin myös meidän. Ämpärit kannettiin pihalle, jossa tunnelma oli alusta saakka riehakas. Ulos kerääntyi satakunta ihmistä, ehkä enemmänkin, ja kaikilla oli käsissään pieniä pusseja. Minullakin oli omani – pinkkiä ja oranssia jauhetta. Tuli sukulaisia, tuli ihan tuntemattomiakin ihmisiä, jotka toivottivat happy holi ja hieroivat värejä kasvoihini ja hiuksiini. Tein heille samoin – se tuntui mukavalta.

Monin paikoin Intiaa, myös Delhin alueella, on vakava vesipula. Ennen holia maassa yritettiinkin lanseerata ajatusta, että tänä vuonna väreillä leikittäisiin kuivana. Ei näyttänyt tehoavan! Lapset juoksentelivat kiljuen vesipyssyjensä kanssa. Monet aikuisetkin innostuivat vesileikeistä ja täyttivät ämpäreitä suoraan talon seinässä olleesta hanasta. He kumosivat niitä milloin kenenkin niskaan. Pysyttelin itse vähän etäämmällä, jotta kamera olisi säilynyt kuivana. Sen päälle varisi hiuksistani turkoosia ja vihreää pölyä.

Suurin vedenkulutus tapahtuu holin jälkeen, jolloin mennään pesulle. Värejä sai hangata irti ihosta todella kauan. Me olimme ostaneet luonnonmukaisia värijauheita, jotka eivät ole kovin voimakkaita, mutta saimme osamme myös muunlaisista väreistä. Tätä kirjoittaessa keskellä selkääni on vieläkin tummanvioletti raita, mitä lie myrkkyä, jonka joku huomaamatta roiskautti vaatteiden läpi. Lasten varpaatkin ovat edelleen aivan punaiset. Lähtekööt sitten kulumalla.

Nyt olemme jo kotona Suomessa, mutta edessä on vielä yksi holiin liittyvä tehtävä. Juhlan jälkeen kuivatin sotkeentuneet vaatteemme parvekkeella ja tungin ne kotimatkalle lähtiessä muovipussiin, joka on vielä avaamatta. Osasta vaatteita saattaa saada käyttökelpoisia, mutta kysymys kuuluu: tuleeko meille oranssit vai turkoosit kylppärin saumaukset?

***

Tässä kuvia, jotka eivät sen kummempia esittelyjä kaipaa. Eläköön värit, eläköön kevät, eläköön koko ihana intialainen kaaos! Jos sinulla on joskus mahdollisuus osallistua holiin mutta epäröit, annan yhden neuvon: mene!

 

IMG_6020

IMG_6054

IMG_6060

IMG_6067

IMG_6090

IMG_6091

IMG_6101

IMG_6112

IMG_6115

IMG_6127

IMG_6130

IMG_6145

IMG_6151

IMG_6163

IMG_6170

IMG_6188

IMG_6197

IMG_6202

IMG_6209

 

Kirjoita kommentti!