Kotiseutumatkailua Espoossa: Glimsin talomuseo

Koeotsikko...

Pääkaupunkiseutulainen, montako kertaa olet ajanut Espoon Bembölessä sijaitsevan Jorvin sairaalan risteyksen ohi – ajatellen korkeintaan, että siinäpä ruma pytinki? Me emme viime viikonloppuna ajaneetkaan ohi, vaan käännyimme siitä risteyksestä – ja vierailimme lähes sairaalan vieressä sijaitsevassa Glimsin talomuseossa.

Glimsiä voi suositella kaikille tielläliikkujille pienenä virkistys- ja hengähdyspaikkana. Se on siitä mukava, ettei siellä ole pakko viettää ylettömästi aikaa. Kauniissa pihamiljöössä voi vähän kiireisempikin ihan vain pistäytyä. Sisälle museorakennuksiin on pääsymaksu (4 €), mutta alueella voi muuten kuljeskella vapaasti, ihailla taloja ulkopuolelta ja istahtaa vaikka tunnelmalliseen vanhanajan kahvilaan.

Me olimme liikkeellä 5-vuotiaan lapsen kanssa. Häntä kiinnostivat tuvan katossa roikkuvat ruisleivät ja käsikäyttöisen pesukoneen toiminta, mutta suurimman vaikutuksen tekivät kuitenkin ulkoaitauksessa tepastelleet kanat ja kukko. Kaupungin kasvatille ne olivat niin kiinnostavia, etä nopea visiitti venähtikin pitkäksi toviksi.

Talomuseo sijaitsee osoitteessa Glimsintie 1 (Jorvin sairaalan vieressä). Espoon kaupunginmuseon nettisivuilla siitä kerrotaan seuraavaa:

Talomuseo Glims on vanha espoolainen maatila Karvasmäen kylässä Bembölessä. Museoalueen muodostavat 11 alkuperäisillä paikoillaan olevaa rakennusta, joista vanhimmat ovat peräisin 1700-luvulta. Glims on toiminut maatilana ainakin 1500-luvulta 1900-luvun alkuun saakka. Alue muutettiin museoksi vuonna 1958.

Glims1
Glimsissä on yhteensä 11 rakennusta kolmessa pihapiirissä. Tässä alapiha. Keskellä entinen sikala-kanala, joka toimii nykyään kahvilana. Etualalla vasemmalla kana-aitaus.
Glims3
Tunnelmallinen kahvilarakennus.
Glims4
Pihapiirissä on myös kauniita vanhoja puita.
Glims5
Alkukesän tunnelmaa.
Glims6
Pientä ja somaa.
Glims7
Tässä huoneessa olisi mukava vaikka yöpyä!
Glims8
Vanhanajan pesukone ja seinällä roikkuvat pyykkipojat.
Glims9
Joku oli nostanut vettä kaivosta.
Glims10
Empiirisen tutkimuksen mukaan kukot syövät lehtiä.
Glims11
Täytyypä taas käydä moikkaamassa kukkoa, jos satutaan ajamaan ohi!

 

Kirjoita kommentti!