Kreikka tekee olon terveeksi

IMG_7066
Aarteita torilta.

 

Hassua, miten lyhytkin matka Kreikkaan vaikuttaa kehoon ja mieleen. Aurinko, lämpö ja ystävällinen ilmapiiri tekevät tottakai oman osuutensa, mutta sitten on vielä se ruoka.

En tarkoita pelkästään ravintoloissa syömistä, vaikka nautintohan sekin on. Koska meillä oli huoneistohotellissamme oma keittiö, tutustuimme myös torien ja ruokakauppojen valikoimiin – sekä poimimme syötävää ulkoa!

Ensimmäinen havaintomme Pargasta oli, että siellä kasvaa valtavasti sitruunapuita – jokaisella talolla tuntui olevan omansa. Ne aivan notkuivat hedelmien painosta. Lihavia sitruunoita putoili maahan tienvierustoille, josta niitä saattoi vaivihkaa siirtää käsilaukkuun. Parvekkeellemme kertyi nopeasti valtava kulhollinen kirpeitä hedelmiä, jotka olivat mahtavan mehukkaita.

Entäs sitten yrtit. Kävelimme oliivilehdossa ja törmäsimme valtavaan rosmariinipuskaan. Taittelimme kokonaisen pussillisen oksia mukaamme. Oliivit olivat vasta pieniä raakileita, mutta otimme muutamia oliivipuun lehviä, jotka myöhemmin sujautimme ostamamme öljypullon sisään koristeiksi. Samalla reissulla löysimme vähän raakoja mutta maukkaita pieniä luumuja – sekä lisää sitruunoita.

Tomaatit ovat Kreikassa ihan toista maata kuin Suomessa – eivät ollenkaan sellaisia kovia ja mauttomia, vaan pehmeitä ja maistuvia. Valmistimmekin loman aikana monen monituista kreikkalaista salaattia suurista, mehukkaista maalaistomaateista. Niiden lisäksi salaattiin tarvitaan kurkkua, sipulia, vihreää paprikaa, mustia oliiveja ja fetajuustoa. Ja mausteeksi oreganoa sekä reilu loraus oliiviöljyä.

Aamiaiseksi ostimme ihanan ruskeakuorisia kananmunia ja monenlaisia hedelmiä, joista varsinkin hunajamelonit ja aprikoosit aivan sulivat suussa. Niitä kun sekoitti kreikkalaisen jugurtin kanssa, niin avot!

Eräänä päivänä hotellimme edustalle pysähtyi auto, jonka lavalta myytiin muhkeaa valkosipulia. Matkakumppanini meni ja osti kokonaisen pitkän letin. Jestas, ajattelin ensin, mitä me sillä nyt teemme! Oli ostettava lisää kreikkalaista jugurttia ja alettava valmistaa myös tsatsikia. (Helppo juttu: paksuun jugurttiin sekoitetaan valkosipulimurskaa ja kurkkusuikaleita.) Siihen sitten dippasimme paikallisesta leipomosta ostamaamme rapeakuorista leipää. Aijai sentään!

Loput parikymmentä valkosipulia matkasivat kanssamme Suomeen… samoin kuin sitruunamehu. Jouduimme viimeisenä kokonaisena lomapäivänä ostamaan lähimarketista sitruspuristimen, jotta saisimme arvokkaan mehun talteen ennen kotimatkaa. Kaikkea sitä tuleekin lomalla tehtyä!

IMG_6920
Sitruunapuut aivan notkuivat hedelmien painosta.

 

IMG_7041
Vastaan tuli reilummalti rosmariinia.

 

IMG_6104
Yksinkertainen aamiainen parvekkeella: munakasta ja keitettyjä munia sekä kreikkalaista jugurttia, johon voi sekoittaa mehukkaita aprikoosinpaloja.

 

IMG_6991
Hankkimamme valkosipuliletti.

 

IMG_7057
Kreikkalaisen salaatin aineksia, löytämiämme yrttejä sekä osa sitruunoista.

 

IMG_7065
Oma versiomme kreikkalaisesta salaatista – aikalailla samanlainen kuin ravintoloissa.

 

IMG_6863
Jotakin paikallista rosé-viiniä…

 

IMG_6101
Annokset ravintoloissa ovat suuria. Tässä Chicken souvlaki (kanavartaat) pita-leivän ja perunoiden kanssa, takana kreikkalainen salaatti. Karahvillinen talon viiniä maksoi vain 4 €.

 

IMG_7079
Pita on edullinen ja yllättävän täyttävä. Sitä saa kana-, liha- ja kasvisversiona. Sisällä tsatsikia, kaalisalaattia ja perunoita, hinta 2 -2,5€.

 

IMG_7259
Parvekkeelle perustettiin sitruunapuristamo.

 

IMG_7263
Homma jatkui iltamyöhään ja siihen osallistui koko perhe.

 

Kirjoita kommentti!