Kymmenen syytä matkustaa Pargaan

Pargassa muistin, miksi aikoinani ihastuin Kreikkaan. Mikä tässä noin kolmentuhannen asukkaan pikkukaupungissa on parasta? Tein oman listani!

IMG_7315

 

1. Huikean kauniit maisemat

Tunnettu totuus on: mitä mäkisempi paikka, sitä hienommat näkymät. Parga on rakennettu jyrkkään rinteeseen, jonka laelta avautuu upea maisema sekä alas kaupunkiin ja satamaan että pitkälle Valtos-rannalle. Rantakadun edustalla kohoavat jyrkkäkallioiset pikkusaaret ovat ylhäältä katsottuna satumaisen kaunis näky.

 

IMG_62072. Satamakatu ravintoloineen

Tällainenhan löytyy kai kaikista kreikkalaisista lomakaupungeista – Pargassa se on vielä vähän keskimääräistä kauniimpi. Kadulla on vieri vieressä mukavia tavernoita, snack-baareja ja musiikkikahviloita. Miinuksena sisäänheittäjät, jotka puhuvat yllättävän paljon suomea… tai ehkä se on jollekin plussa?

 

IMG_68593. Venetsialainen linnoitus

Pargan kaupungin perustivat venetsialaiset 1400-luvulla. Korkealle kukkulalle, keskustan vierestä merelle työntyvän nimekkeen laelle, kannattaa kiivetä sekä päiväsaikaan että iltavalaistuksessa ihailemaan venetsialaisten rakentamaa linnoitusta ja sieltä avautuvaa lumoavaa näkymää. Osittain kasvillisuuden alle peittyneillä raunioilla vallitsee jännittävä tunnelma.

 

IMG_70174. Rannat

Pargassa on kävelyetäisyydellä peräti kolme uimarantaa: keskustan Krioneri ja niemekkeen takana sijaitseva pikkuinen Piso Krioneri, sekä toisella puolella kaupunkia kaartuva pitkä Valtos. Rannat ovat hiekan ja pikkukivien sekoitusta ja syvenevät melko nopeasti. Paras uimapaikka lapsille löytyy Valtos-rannan kauimmaisesta päästä, jossa kivet vaihtuvat (suurirakeiseksi) hiekaksi ja ranta syvenee loivemmin.

 

IMG_62375. Meriretki Paxokselle ja Antipaxokselle

Jos teet Pargasta yhden retken, se voisi olla tämä! Retki sisältää ensin kaksi uimataukoa suoraan veneestä: Antipaxoksen edustalla turkoosinsinisessä lahdenpoukamassa ja Paxoksen Sinisellä luolalla. Lopuksi matkataan toiselle puolelle Paxosta, saaren pääkaupunkiin Gaiokseen, jossa vietetään 2,5 tuntia. Gaios on niin kaunis ja viehättävä, että veneestä myöhästyminen käväisee mielessä…

 

IMG_68126. Sitruunapuut

En ole missään nähnyt niin paljon sitruunoita kuin Pargassa. Puut ovat kauniin vehreitä ja tekevät katukuvasta viihtyisän. ”Sitruunavarkaissa” käynnistä tulee luontevasti osa iltakävelyä – puusta hedelmiä ei kuitenkaan tarvitse riipiä, sillä niitä pyörii maassa aivan riittämiin. Pakkaa matkalaukkuun sitruspuristin, niin et joudu ostamaan sitä paikan päältä – niinkuin me teimme! (Lue lisää tästä.)

 

IMG_7040

7. Oliivilehdot

Heti kaupunkialueen ulkopuolella Pargan maisemaa hallitsevat lukemattomat käkkyräiset oliivipuut ja niiden väliin sidotut mustat verkot. Ne avataan, kun kypsät oliivit ovat valmiita pudotettaviksi niihin. Oliivilehdoissa on mukavan vilvoittavaa kävellä kuumana päivänä. Me vaelsimme Valtos-rannan kauimmaisesta kärjestä polkua ylös, aina oliivipuiden siimeksessä kohoaville luostarin raunioille asti. Mitkä huikeat maisemat!

 

IMG_67868. Jäätelö

Pargassa on lukuisia jäätelöbaareja, joista saa ihanaa italialaista jäätelöä. Myös suussasulavaa jugurttijäätelöä kannattaa ehdottomasti kokeilla! Suurin vaikeus on valita lukuisista mauista juuri se paras.

 

IMG_69039. Junaretki Ali Pashan linnoitukselle

Viisivuotiaamme piti tästä valtavasti. Minijuna kuljetti ylös kukkulan huipulle, jossa tutustuimme aluetta vuodesta 1817 hallussaan pitäneen ottomaanihallitsija  Ali Pashan linnoituksen raunioihin. Kiinnostavaa oli myös alueen kasvillisuus sekä tietenkin upeat maisemat. Minijunan lähtöpysäkki on Krioneri-rannan tuntumassa, ja kahden tunnin retki maksaa aikuiselta 8 €.

 

IMG_626210. Paragaea-oliivipuristamo ja -museo

Katsottuamme oliivinviljelystä kertovan videon kuuntelimme oppaan perusteellisen selostuksen puristamon toiminnasta. Saattaa kuulostaa kuivalta (jos nyt öljystä niin voi sanoa!), muttei todellakaan ollut sitä. Mikä parasta, 3,5€:n lippu sisälsi myös oliiviöljyjen ja -tahnojen maistelutuokion opastuksineen. Suosikiksemme nousi hennosti appelsiinin makuinen öljy, jota ostimme myös tuliaisiksi. Puristamo sijaitsee Pargan vanhankaupungin sydämessä ja siellä kannattaa käydä päivän kuumimpaan aikaan – sisällä kun on mukavan viileää.

 

Kirjoita kommentti!