Mutta mitä tapahtui pakettimatkoille?

Parga. Kuva: Flickr/john houv
Parga. Kuva: Flickr/john houv

 

Kävin viimeksi pakettimatkalla – vai pitäisikö sanoa seuramatkalla – joskus vuosituhannen vaihteessa. Kohde taisi olla Samos, matkanjärjestäjää en muista. Sen jälkeen minusta on tullut lähinnä omatoimimatkailija.

Mutta nyt! Päätin perheeni kanssa pari viikkoa sitten ottaa äkkkilähdön – pakettimatkan – Kreikkaan. Hieman väsyttävänkin omatoimimatkailun jälkeen halusimme kerrankin aivan idioottihelpon loman avaimet käteen -periaatteella. 

Etsimme Kreikasta luonnonkaunista ja rauhallista pikkukaupunkia, jossa olisi aitoa tunnelmaa. Olen aiemmin käynyt Kreetalla, Samoksella, Kalymnoksella, Kosilla, Karpathoksella, Skiathoksella ja Thassoksella. Ne eivät nyt tulleet kyseeseen, sillä on aina mukava nähdä jotakin uutta. Löysimme Pargan, joka näytti kuvien perusteella kuin meille tehdyltä.

Pakettimatka. Ajatuksissa siinsi helppo loma, jonka aikana oppaat ohjaavat ja kertovat, mitä pitää tehdä. Seuratkaa viiriä! Tästä ovesta bussiin! Annetaan aplodit Georgiokselle!

Seuramatkabisnes on kuitenkin mullistunut viidessätoista vuodessa. Matkaa etsiessämme huomasin kaksi asiaa, jotka eivät olleet niinkuin ennen. Ensimmäinen havainto oli positiivinen: nykyään kun on netti, on kohteista huomattavasti helpompi kaivaa tietoa esiin. Löytyy hienoja kuvia ja lomavinkkejä. Matkanjärjestäjät ovat hyvin edustettuina myös sosiaalisessa mediassa ja vastailevat siellä kysymyksiin nopeasti ja ystävällisesti. Perustan väitteeni viime aikojen twiittailuun niin Tjäreborgin, Aurinkomatkojen kuin Finnmatkojen kanssa.

Toinen havainto liittyi palveluihin. Edellisestä pakettimatkastani on kai liian kauan, sillä en tiennyt, etteivät ne enää sisälläkään kaikkea. Esimerkiksi aterioita lennoilla tai lentokenttäkuljetuksia, jotka ovat nykyään maksullisia kaikilla muilla suurilla toimistoilla paitsi Aurinkomatkoilla. Opaskaan ei ollenkaan välttämättä ole bussissa mukana tarinoimassa kohdetietoa juuri maahan saapuneille lomalaisille niinkuin silloin ennen.

Eikä missään enää mainita tervetulotilaisuutta! Tiedättehän, se ensimmäisen lomapäivän ohjelmanumero, jossa istutaan suomalaisryhmälle buukatussa tavernassa drinkkilasi kädessä ja opas kertoo, missä on posti ja missä voi vaihtaa rahaa. Ovatko ihmiset nykyään niin harmittavan omatoimisia, että tämä sosiaalinen tapahtuma on kokonaan kadonnut? Siinä pääsi mukavasti lomatunnelmaan. Ja sai lasin ouzoa.

Joka tapauksessa halusimme pakettimatkalle. Kiinnostavia äkkilähtöjä Pargaan olisi löytynyt helposti kahdelle aikuiselle, mutta neljän hengen perheelle majoitus oli kiven alla. Lopulta kävikin niin, että löysimme haluamamme hotellin booking.comista, ja niin sitten päädyimme varaamaan Apollomatkoilta PELKÄT LENNOT.

Sanomattakin on selvää, ettei lomalentojen hintoihin sisältynyt kaikkea tarvittavaa. Niihin oli lisättävä ateriat (jos sellaiset halusi), kuljetukset ja matkatavaramaksut. Lähteekö joku todella viikon etelänmatkalle ilman laukkua? No, trendi nyt kuitenkin näyttäisi olevan se, että pelkän lomalennon ostaneet maksavat lisämaksua jokaisesta kapsäkistä erikseen. Hinnat (meno-paluu) ovat seuraavat:

  • Finnmatkat – 20€ (talvikaudella 14/15 22€), kentältä ostettuna 30e
  • Tjäreborg – 30€, kentältä ostettuna 50€/20kg
  • Apollomatkat – 20€, kentältä ostettuna 40€
  • Aurinkomatkat – yllätys: matkatavarat sisältyvät hintaan!

Päätimme ottaa eväät ja tunkea neljän hengen kamat kahteen laukkuun. Buukattuamme vielä erikseen hotellin ja varattuamme (sekä maksettuamme) lentokenttäkuljetukset kohteessa totesimme, ettei tämä taidakaan olla pakettimatka vaan omatoimimatka. Sääli, sillä olisin mielelläni mennyt pitkästä aikaa nimenomaan pakettimatkalle. Ehkä sitten ensi kerralla!

Joka tapauksessa tällä kanavalla on seuraavaksi tulossa raporttia Pargasta, Kreikasta. Ihan turistimeiningillä!

 

——-

Lisäys: Käy lukemassa myös tässä postauksessa mainittuun tervetulotilaisuuteen liittyvä tarkentava juttu! 🙂

 

Kirjoita kommentti!