Nada – tarinoita beduiiniperheen vierashuoneesta

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Auringon laskettua Jebel Rumin vuorien taakse kylän ihmiset vetäytyivät betonista ja beduiinikankaista rakennettuihin taloihinsa. Majoituimme Wadi Rumissa paikallisen perheen talossa, heidän ylimääräisen huoneensa lattialla. Nukuimme viikon punertavien tyynyjen ympäröimänä, perheen vieraana. Jaoimme keittiön nelilapsisen perheen äidin Nadan kanssa, ja päivien vieriessä eteenpäin ystävystyimme.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mohammedin lähtiessä iltaisin töihin Nada istuutui usein yhdelle huoneemme tyynyistä ja jakoi kanssamme hymynsä, väsymyksensä sekä perheensä arvokkaat tarinat. Nadan isä, kuten Nadakin, oli ollut beduiini. Hänen sukunsa polveutui vuorilla ja aavikolla vuohia paimentaneista kulkijoista, jotka asuivat perheensä kanssa mustavalkoisissa beduiiniteltoissa. Telttakankaat oli kudottu vuohien villasta niin tiheäksi, että kangas kesti myös aavikon myrskyt ja talven kylmät tuulet. Leiriä siirrettiin kesän tai talven mukaan, seuraten tuulia ja auringon Jebel Rumin ympärille luomia varjoja.

Kerroimme tarinoita isoäideistämme, kulttuureistamme ja päivän seikkailuistamme. Nada kertoi omasta uskostaan islamista, asemastaan ja roolistaan naisena, Jordanian kristityistä sekä pitkään kestäneestä rauhaisasta yhteiselosta. Oli vain yksi Jordania, jossa uskonnolla ei ollut väliä. Oli käsittämätöntä, kuinka yhteen pieneen naiseen mahtui niin paljon sisua ja avarakatseisuutta.

Olemme monesti innokkaita arvostelemaan ihmisten valintoja tai tapoja ymmärtämättä niiden taustoja, mutta Nadan kertoessa omasta kulttuuristaan aloin vihdoin hieman ymmärtää Islamia ja arabialaista kulttuuria myös naisen näkökulmasta. Jokaisen huivin takana on yhtä lailla ihminen unelmineen ja haaveineen.

Nada oli vastuussa perheestään. Perheen isä oli töissä ja Nadan työ oli koti sekä lapset. Vain viikko ennen tuloamme Nada oli synnyttänyt neljännen lapsensa, Eliaksen, jonka oli tarkoitus olla perheen viimeinen. Nadan suuri unelma oli matkustaa edes kerran Mekan pyhään kaupunkiin, mutta etäisyyksien suhteellisuus nousi hyvin esille keskustellessamme äideistämme. Molempien mielestä äitimme asuivat meistä kovin kaukana – omani asuu 700 kilometrin päässä, Nadan äiti 700 metrin päässä. Hänelle Saudi-Arabiassa sijaitseva Mekka oli siis liki saavuttamattoman matkan takana.

Islamilaisissa valtioissa turisti on monesti irrallinen, erillään paikallisesta elämästä, Egyptin tapauksessa usein osin aidattukin. Vähäiset kosketukset kulttuuriin tulevat turismin parissa töitä tekevien miesten kautta. Olin tullut Jordaniaan alunperin antiikin Petran ja kiipeilyn vuoksi, mutta matkan suurin rikkaus olikin viikko Nadan perheen vieraana, leikit hänen lapsiensa kanssa ja Nadan kertomukset Lähi-Idästä ja sen eri kulttuureista.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERADSC03963

Kirjoita kommentti!