Suunnitelmat uusiksi – jälleen kohti Kalliovuoria!!

moraine lake
Moraine Lake nähtynä Mount Templen huipulta. (Reetta Näätänen 2014)

Kesän matkasuunnitelmat menivät uusiksi huhtikuun lopussa, kun Nepaliin iski voimakas maanjäristys. Tarkoituksena oli tehdä kolmen viikon vaellus klassista, Sir Edmund Hillaryn käyttämää reittiä pitkin Everestin perusleiriin. Reitin alkupätkää ei juurikaan enää käytetä Luklaan valmistuneen lentokentän lyhennettyä matka-aikaa viikolla suuntaansa.

Olin koko talven odottanut parin ensi kertaa Nepaliin suuntaavan reissukaverin kanssa matkaa innolla – olisi ihanaa tavata taas paikallisia ystäviä, nähdä kauan haaveilemani Solu-Khumbun alue ja tutustua sherpojen kulttuuriin. Tämä suunnitelma oli kuitenkin hylättävä: jälkijäristykset jatkuvat edelleen, ja Everestin alueen vaellusreitin tilasta ei ole vielä ihan tarkkaa tietoa. Matka on siis toistaiseksi siirretty hamaan tulevaisuuteen.

Selvisipä sekin, että luonnonkatastrofin aiheuttamasta matkan peruuntumisesta eivät vakuutusyhtiöt korvaa menetettyjä lentolippuja (muusta emme olleetkaan etukäteen maksaneet). Onneksemme olimme hankkineet liput Delhiin asti Hulluilta päiviltä, joten rahallinen menetys ei ollut aivan niin suuri kuin olisi voinut olla…

Omia tuntemuksiani Nepalin maanjäristyksen jälkeen kirjoitin Matkaston verkkolehden puolelle (voit lukea jutun täältä).

mt temple
Mount Templeä ympäröiviä vuorenhuippuja. (Reetta Näätänen 2014)

Noh, lumihuippuiset vuoret silmissä kiiluen oli jotain keksittävä. Kuukauden Nepal-osiota varten säästetty matkakassa riittäisi juuri ja juuri parin viikon omatoimimatkaan Kanadan Kalliovuorille, joihin viime kesänä ihastuin toden teolla! Toinen matkaseuralaisista innostui välittömästi tästä korvaavasta matkasuunnitelmasta, ja niinpä rykäisimme suhteellisen edulliset Iceland Airin lennot Edmontoniin kesäkuun alkuun.

Kanadaan oli viime vuoden kokemusten perusteella helppo tehdä ex-tempore -matkasuunnitelma. Kävi ilmi, että Nepaliin varaamamme kesäkuu ei olekaan Kalliovuorilla vielä varsinainen sesonkikuukausi, mistä syystä saimme vielä kuukautta ennen matkaa majoitukset edullisista hostelleista. Heinä-elokuulle olisi saattanut jo olla loppuunvarattua.

Toisaalta kesäkuun alku on vaeltamisen kannalta niin aikainen ajankohta, että kaikki korkeammalle kipuavat reitit eivät vielä ole vaelluskunnossa lumivyöryvaaran takia. Osaan suositellaan varusteeksi jopa lumikenkiä! Parks Canadan nettisivuilta voi seurata, missä kunnossa reitit ovat. Myös karhut ovat aktiivisesti liikkeellä, ja niidenkin vuoksi useita alueita näyttää olevan parhaillaan suljettuna.

kyltti
Vaellusten lisäksi on tarkoitus tehdä myös pieni vuorikiipeilyreki – siitä lisää myöhemmin! (Reetta Näätänen 2014)
edith cavell
Päivävaellus Mount Edith Cavellin juurella viime heinäkuussa. (Reetta Näätänen 2014)

Viime kesänä matkasta melkein puolet kului vuorikiipeilykurssilla Athabasca Glacierilla ja ympäröivillä vuorilla kiipeillessä, minkä jälkeen suuntasimme Pohjoiseen Jasperin kansallispuistoon. Banffin ja Lake Louisen alueen upeat vaellusreitit jäivät lähes tyystin katsastamatta. Asia on tarkoitus korjata tällä matkalla: suunnitelmana on hengailla ainoastaan Banffin ja Yohon kansallispuistojen alueella. Lopuksi olemme pari yötä Calgaryssa, jossa emme myöskään edellisellä kerralla ehtineet käydä.

Kesäkuu on ilmeisesti Kalliovuorten kesäkuukausista sateisin, joten aktiviteetit valitaan säiden ehdoilla. Reissu on matkaseurani Satun ensikosketus villiin Kanadaan, ja siksi roadtripitkin käyvät huonomman ulkoilusään sattuessa ajanvietteeksi mainiosti.

Tervetuloa seuraamaan toista matkaani Kanadan Kalliovuorille!

icefields parkway
Näitä upeita maisemia ihastelimme viime kesänä maailman kauneimmaksi autotieksi nimetyn Icefields Parkwayn varrella. (Reetta Näätänen 2014)

Kirjoita kommentti!