Teltta-arvostelu: Big Agnes Tiger Wall UL2

Tässä se tulee: ensimmäinen varustearvosteluni! Sain käsiini Suomessa vielä melko tuntemattoman amerikkalaisen Big Agnesin ultrakevyen mutta silti tilavan kahden hengen teltan juuri sopivasti muutamaa päivää ennen Urho Kekkosen kansallispuistoon suuntautuvaa retkeäni. Kangasalla sijaitseva Treeline on ensimmäinen suomalainen ulkoilukauppa, joka myy Big Agnesin telttoja kivijalkaliikkeessä.

Big Agnes Tiger Wall UL2
Big Agnes Tiger Wall UL2 pohjoissavolaisessa maisemassa.
Big Agnes Tiger Wall UL2

Kaupallinen yhteistyö: Treeline

Big Agnes on Coloradossa vuonna 1999 perustettu perheyritys, joka on pitkään tuonut Amerikan markkinoille laadukkaita telttoja, makuupusseja ja makuualustoja. Olin harkinnut Big Agnesin superkevyitä telttoja jo aiempina vuosina, sillä joistain eurooppalaisista nettikaupoista niitä oli saatavilla, mutta minua arvelutti läpikuultavan ohuet materiaalit ja päädyin siksi viitisen vuotta sitten järeämmästä materiaalista valmistettuun yksikerros-hybriditelttaan (Mountain Hardwear Hylo 2, paino 1,8kg, mallin valmistus lopetettu).

Big Agnes Tiger Wall UL2
Etualalla Tiger Wall UL2, takana vanha Mountain Hardwear Hylo 2, jota retkikaverini lainasi vaelluksen ajan. Suomunruoktun leiripaikka.

Tämä teltta onkin palvellut minua oivallisesti vuosia, mutta uudessa Tiger Wallissa houkutti paino (hiukan yli 1kg) ja se, että absideja on kaksi. Käytän telttaa yksin, mutta olen todennut, että pidän mieluummin kaikki kamani reppua myöten sisällä kuin kaivelen niitä oviaukosta päästäen hyttyset sisään. Tästä syystä olen hylännyt ajatuksen yhden hengen teltasta. Kahden oven tekniikalla voin lisäksi pitää kenkiä ja muuta teltan ulkopuolella säilytettävää sen oven edessä, josta en aio kulkea, ja kivojen näköalojen sattuessa voin taas ihailla maisemaa kahteen suuntaan. Sateettomalla säällä sadesuojan voi lisäksi joko rullata puoliväliin tai ottaa kokonaan pois ja silti pysyä suojassa ötököiltä.

Big Agnes Tiger Wall UL2
Kulkuoven edustan voi jättää vapaaksi tavaroista.
Big Agnes Tiger Wall UL2
Polku kulki melko läheltä telttaa, mutta sisäteltan oranssi suojakangas toimi sopivasti näköesteenä, vaikka pidin ovea auki läpi yön. Kotakönkään leiripaikka.

KOKOAMINEN

Testipystytys ennen vaellusta sujui ongelmitta, eikä osien paikkoja tarvinnut miettiä. En ehtinyt hommata teltan omaa footprintiä joten leikkelin isosta jätesäkistä sopivan palasen lattian suojaksi. Teltan lattiamateriaali on nimittäin sitä samaa läpikuultavaa kangasta kuin muutkin osat, joten siitä tulee läpi varmasti jokainen havunneulanen, ellei väliin laita jotain suojaa. Sateella alkuperäisen footprintin puuttuminen saattaa harmittaa, sillä kuten usein kupoliteltoissa, sisäteltta pystytetään ennen sadesuojusta. Telttakaaret saavat muotonsa sisäteltan kiinnikkeiden avulla. Mallikohtaisessa footprintissä voisi telttakaaret kiinnittää lokosiinsa ensin, asetella sadesuojan ja sitten vasta askarrella sisäteltan. (Tosin en ole varma, toimisiko metodi tämän teltan osalta…) Noh, onneksi tähän mennessä ei telttaa pystyttäessä ole kertaakaan satanut.

Big Agnes Tiger Wall UL2
Vähän liian suureksi jäänyt jätesäkkialusta pilkottaa teltan alta.
Big Agnes Tiger Wall UL2
Toiseen absidiin voi kasata ulkona säilytettävät kamppeet ja toisesta voi kulkea esteettä.

Teltta on osittain itsestään seisova, mutta kapeaan päähän vaaditaan kiinnitys maahan jotta teltta pysyy muodossaan. Teltan mukana tulee 10kpl V-mallisia telttakiiloja. Ne riittävät juuri ja juuri teltan pystytykseen, mutta mikäli haluaa kiinnittää vielä 3 myrskynarua (valmiiksi kiinni teltassa), tarvitaan kolme ylimääräistä kiilaa. Minulla sattui olemaan pari ylimääräistä kiilasettiä, joten korvasin Big Agnesin kiilat niillä, sillä teltan mukana tulleissa kiiloissa ei ollut valmiina pieniä maasta vetämistä helpottavia vetonaruja enkä löytänyt tähän hätään mistään sopivan paksuista narua, että olisin voinut askarrella ne itse. Alkuperäisen idean mukaan kapeamman pään ulkoteltan narut asetetaan sisäteltan kanssa samoihin kiiloihin, mutta huomasin heti, että ulkoteltta jää niin lähelle sisätelttaa, että sateen kastellessa päällyskankaan ulkoteltta koskettaa sisätelttaa. Niinpä käytin vielä kahta ylimääräistä kiilaa vetääkseni ulkoteltan kulmat kauemmas sisäteltasta.

Vaelluksella oli mukana kahden mittaisia ja mallisia kiiloja, Big Agnesin omat kiilat vastaavat noita sinisiä kooltaan ja malliltaan.
Teltan kulmien yhteen pituuteen säädetyt narut (sisä+ulkoteltta erikseen) tulisi kiinnittää yhteen kiilaan. Käytännössä laitan usein ulkoteltan kiinni omaan kiilaansa, niin kankaan etäisyys sisäteltasta pysyy suurempana.

Teltta on hyvin ommeltu ja muotoiltu, ja kankaan saa pingotettua helposti kireälle. Sadesuojus kiinnittyy sisätelttaan kolmella kaarien päissä sijaitsevalla muoviklipsulla, joissa on heijastinnauha ja pituussäätö. Kuten sanottu, sadesuojan materiaali löystyy hiukan sateessa, mutta säätämällä ulkoteltan nurkkia klipsuista teltan saa tarpeeksi kireälle myös sateella.

Big Agnes Tiger Wall UL2
Ulkoteltta kiinnitetään kolmella tällaisella klipsulla .
Big Agnes Tiger Wall UL2
Päällyskangas lörpistyy hiukan sateessa, mutta sitä voi kiristää lisää kulmista.

Päällyskangas on täysin vedenpitävä ja saumat on laminoitu huolellisesti. Kiiloja varten asennetut narut ovat todella ohutta dyneemaa – kestävyys ei varmaankaan ole ongelma, mutta naruissa ei ole pituudensäätöä, joten sopii toivoa, että kiilalle löytyy sopiva paikka juuri siitä, mihin teltan aikoo asettaa. Tämä tuotti hiukan päänvaivaa parilla leiripaikalla Lapissa, koska maa oli täynnä kivenmukuloita ja kiilat sai työnnettyä syvälle maahan vain harvoissa paikoissa. Onneksi mukanani oli ylimääräistä telttanarua, ja sain askarreltua pidennyksen jolla oviaukon sai pingotettua puoli metriä pidemmälle kuin mihin alkuperäinen naru olisi riittänyt. YouTubesta löytyy ohjevideoita narujen vaihtamiseksi säädettäviin ja pidempiin. Luulen, etten kuitenkaan aio itse siihen ryhtyä, vaan pidän jatkossakin varanarua mukana ja jatkan kiinnityskohtia pidemmälle tarpeen mukaan.

Tämä telttapaikka näytti päällisin puolin hyvältä, mutta hiekan alla olikin nyrkin kokoisia kivenmukuloita, joten telttakiiloja oli mahdotonta saada asetettua. Niinpä tein luovan ratkaisun lisänarun kera toisen absidin kiinnittämiseksi.

TOIMIVUUS KÄYTÖSSÄ

Teltta on mukavan korkea (sisäkorkeus korkeimmassa kohdassa 99cm) ja tilaa on ruhtinaallisesti varsinkin yhdelle. Käytän erittäin paksua makuualustaa (tai kahta päällekkäin), joten matalammissa teltoissa pää osuu väistämättä kattoon. Tämän kanssa sitä ongelmaa ei ollut. Kaikki runsaat retkikamppeeni mahtuivat vaivatta teltan sisäpuolelle. Vaatteiden kastuttua asensin varanarusta pyykkinarun sisäteltasta löytyviin ripustimiin, ja sain vaatteet kuivaksi aamuun mennessä pienestä ulkoilman kosteudesta huolimatta ilman, että hikiset kamppeet hipoivat naamaani.

Big Agnes Tiger Wall UL2
Vaatteiden kuivattelua. Hyvin jää tilaa oleilulle.

Sisäteltasta löytyy kaksi sivutaskua lattian tasosta sekä iso tasku katon rajasta (nurkissa aukot kuuloke/latauspiuhoille). Big Agnes myy myös irrallisia lisäsäilytystaskuja ripustettavaksi kattoon sekä seinään, jos tuntuu että nämä eivät riitä (varmaankin käytännöllistä mikäli teltassa majailee 2 ihmistä eikä lattiatilaa voi käyttää säilytykseen). Lisävarusteena myydään myös mtnGLO-nimistä led-valosarjaa kolmessa eri värissä (valkoinen, sininen, punainen), jonka voi asentaa katosta löytyviin ripustuslenkkeihin.

Big Agnes Tiger Wall UL2
Lattian rajassa on kummallakin puolella pienet taskut ja katon rajassa leveä tasku.
Big Agnes Tiger Wall UL2
Käytän extraleveää ja -pitkää makuualustaa (65cm x 200cm) joten toista samanlaista settiä ei tähän kahden hengen telttaan mahdu. Kapeammilla, jalkopäästä kaventuvilla alustoilla kahden hengen änkeäminen tähän tilaan olisi varmaankin mahdollista.

Teltan sisäovet aukeavat D:n mallisesti sivusuunnassa kahden vetoketjun avulla. Tämä on minusta hyvä ominaisuus meidän hyttysrikkailla leveysasteillamme! Toinen vielä parempi ovimalli on rakkaasta Mountain Hardwearistani löytyvä U-malli. Kaikista huonoin on minusta ylösalaisin oleva U, koska ovi on joka kerta pakko avata aivan kokonaan päästäkseen sisään, ja samalla sisään änkeää myös kymmenittäin hyönteisiä. Oma taktiikkani ulos kulkiessa oli avata ensin alas rako, josta työnsin jalat ja asetin kengät jalkaan. Sitten punnertauduin kyykkyasentoon, avasin vetoketjua sivulta juuri sen verran että mahduin raosta repimättä seinää ja äkkiä vetskari kiinni. Tällä taktiikalla hyttysiä, paarmoja ja kärpäsiä päätyi sisätiloihin vain helpohkosti tapettava määrä.

Big Agnes Tiger Wall UL2
Pelkkä sisäteltta sadekatoksen suojissa. Sisäteltan ovet saa näppärästi rullattua ja kiinnitettyä sivuun.

Sisäteltan vetskarit toimivat todella sutjakkaasti. Ulkoteltan ovien vetoketjut ovat sinänsä yhtä laadukkaat, mutta superohuesta materiaalista johtuen vetoketjun päällä oleva sadelipare tuppaa jäämään vetoketjun väliin, mikäli sitä ei toisella kädellä pidä kiinni ovea avatessa.

Big Agnes Tiger Wall UL2
Vetoketjuja kannattaa käsitellä varoen, ettei ohut kangas jää väliin.

Kankaan ohuuden lisäksi ennen vaellukselle lähtöä mietitytti eniten tuulenkestävyys. Lapissahan melkein kaikki näyttävät käyttävän tunnelitelttoja varsinkin avotunturissa. Oli etukäteen tiedossa, että kulkemallamme reitillä leiripaikat ovat metsän siimeksessä, joten tuuli ei ehkä koituisi ongelmaksi. Tuuliolosuhteita en valitettavasti päässyt kokeilemaan lainkaan, sillä koko 5 päivän vaelluksen ajan ei käynyt tuulen virettäkään! Sää oli lisäksi poikkeuksellisen lämmin (noin +25c päivällä , ehkä jotain +18c yöllä), joten kondensaatiokaan ei muodostunut ongelmaksi.

Amerikkalaisia arvosteluja lukiessa silmään on osunut moitteita teltan ilmanvaihdosta. Sitä voi parantaa jättämällä absidien ovien alareunat hiukan auki. Lisäksi ylös on mahdollista avata ylimääräiset tuuletusaukot ovien kaksoisvetoketjuilla (ei ehkä kovin optimaalista sateisella säällä). Yhden tuulisen ja sateisen yön vietin teltassa testivaiheessa, ja rakennelma pysyi muodossaan ilman minkään sortin ongelmia eikä sadekaan roiskunut sisään, mutta odottelen huonompia säitä jotta pystyn kommentoimaan aihetta paremmin.

Big Agnes Tiger Wall UL2
Teltassa ei ole erikseen ylätuuletusaukkoja, mutta sellaiset voi avata kaksoisvetoketjun avulla poutaisella säällä ovien yläreunaan. Vetoketju kaartuu yläreunasta, joten lipare pysyy itsestään auki.

YHTEENVETO

Kaiken kaikkiaan yhden viiden päivän vaelluksen ja myrskyisän testiyön jälkeen olen erittäin tyytyväinen hankintaani. Kevytretkeilijää minusta ei tule, mutta mikäli ”big 3”:n (teltta, makuupussi, makuualusta) painosta pystyy karsimaan edes jotain, keventää se rinkkaa jonkin verran. Tämä kapistus on kuitenkin sen verran kevyt, että mukavuudenhaluinen kevytretkeilijäkin varmasti arvostaa vähäistä painoa yhdistettynä tilavuuteen. Lisäksi käyn retkeilemässä myös ulkomailla, ja painon väheneminen matkalaukusta on enemmän kuin suotavaa! Suomessa retkeilen pääasiassa Lapin eteläpuolella, joten hurjat tuulet tuskin koituvat ongelmaksi. Omiin käyttötarkoituksiini siis erinomainen tuote.

Vaikka materiaalin ohuus arvelutti aluksi, tuntuu se sormiin kuitenkin todella kestävältä, joten en usko, että huolellisella käytöllä materiaali koituu ongelmaksi. Miinus-puolelle kallistuvat seikat ovat muutenkin sellaisia, että ultrakevyessä tuotteessa kyseisten kompromissien tekeminen on itsestäänselvää, eivätkä ne koske ainoastaan tätä tuotetta.

Big Agnes Tiger Wall UL2
Kun ötököitä ei ole riesaksi asti, voi näkymistä nauttia oikein kunnolla (vaikka sitten sadekatoksen suojissa).

Kupoliteltan rakenne on myös sen verran kompakti, että sen saa pystytettyä pienemmälle pläntille kuin kookkaan tunneliteltan. Pidän tässä uudessa teltassa erityisesti siitä, että voin nauttia ympäröivästä luonnosta poutaisella säällä pelkän sisäteltan tuoman hyönteissuojan turvin ja samalla ihailla näkymiä.

Päivitän juttua sitä mukaa, kun uusia ajatuksia teltan käyttökokemuksen myötä ilmenee.

Big Agnes Tiger Wall UL2
Paossa paarmoja aamupalalla, samalla voi ihailla taivasta.
Big Agnes Tiger Wall UL2
Heinäkuun lopun aamuyö Urho Kekkosen kansallispuistossa. On mukava, kun kylkeä kääntäessäkin voi ihailla luontoa kahdesta ovesta.
Big Agnes Tiger Wall UL2
Näköalapaikalla Rautulammella.
Big Agnes Tiger Wall UL2
Tiger Wall ja Hylo 2 loistavat valkoisina pusikossa. Jotkut pitävät teltan näkyvyydestä, jotkut suosivat maanläheisiä värejä. Minä pidän vaaleiden telttojen valoisuudesta.

Tiger Wall UL:sta on saatavana myös yhden ja kolmen hengen versiot.

PLUSSAT

 • erinomainen tilavuus-painosuhde
 • helppo ja intuitiivinen kokoaminen
 • variaatiomahdollisuuksia sadesuojan kanssa
 • näppäriä lisävarusteita saatavilla
 • mahtuu pienelle pläntille
 • valmiiksi kiinnitetyt säädettävät myrskynarut (3 kpl)

MIINUKSET

 • ohuen materiaalin kulutuskestävyys (jää vielä nähtäväksi)
 • tarvitsee maavaatteen (footprint) erikseen hommattuna
 • vähintään kolme lisäkiilaa hankittava erikseen myrskynaruja varten
 • ulkoteltan vetoketjut jumittuvat helposti kankaaseen, varovaisuutta tarvitaan käsittelyssä
 • vain myrskynaruissa pituussäätö

MITAT (valmistajan ilmoittamat)

 • kokonaispaino 1130 g
 • minimipaino 992 g
 • pakattu tilavuus 14 x 46 cm
 • lattiapinta-ala 2,6 m2
 • korkein sisäkorkeus 99 cm
 • absidien pinta-ala 0,7 m2
 • absideja 2
 • ovia 2

LISÄKSI

 • säilytystaskuja teltan sisällä 3
 • ripustuslenksuja teltan sisällä 9
 • säilytyspussi, johon teltta ja kaikki osat sujahtavat helposti käärittynä

Lisätietoja valmistajan sivuilta.

Big Agnes Tiger Wall UL2 –teltan ajantasaisen hinnan näet täältä.

Tutustu myös muihin Big Agnesin tuotteisiin Treelinessa!

Molemmat teltan kerroksen yhteen käärittynä, telttakaaret omassa ja kiilat omassa pussissaan.
Koko setti mahtuu vaivatta ilman tunkemista mukana tulevaan pussukkaan. Vierellä litran Hydro Flask kokoviitteenä.

Kirjoita kommentti!