Wadi Rum – kylä keskellä aavikkoa

Jordan_Post1 3

Tervetuloa mukaan matkalleni Jordaniaan – Wadi Rumin hiekkakivisille kiipeilyreiteille, jordanialaisen perheen vieraaksi ja antiikin Petraan.

Taksikuskimme Mohammed ajoi aamun sarastaessa Ammanin lentokentältä pitkin Jordanian halki kulkevaa valtatietä kohti pientä Wadi Rumin beduiinikylää. Wadi Rumin kylä oli aavikolla, ylväiden hiekkakivivuorten Jebel Um Ishrinin ja Rumin välissä, keskellä Unescon maailmanperintökohteeksi tunnustettua Wadi Rumin laaksoa. Kylä oli aidattu vaaleanpunaisella, rapatulla muurilla, ja miltei kylän keskellä kohosi pieni minareetti.

Wadi Rumin kylän kuoppaisia teitä hallitsivat rapistuvien nelivetoisten autojen rungot, iloisesti leikkivät lapset ja pihamuurien yli kurkkivat veikeät kamelit. Kaikkialla oli roskia, mutta hämmennyin huomatessani silmän tottuvan siihen kohtuuttoman nopeasti. Tuntui kuin kaikki olisi jätetty sinne hajoamaan – autot, väsyneet kamelit sekä kodinkoneet, mikäli niitä nyt kenelläkään sen kummemmin oli.

Jordanian aavikkoseutu on köyhää ja karua maata – vehreyttä on lähinnä pohjoisen Jordan-virran rannoilla, ja öljykin on jakautunut eteläisiin naapurimaihin. Turistit ovat olleet merkittävä tulonlähde, mutta hekin ovat lähialueiden levottomuuksien vuoksi ainakin osittain hylänneet Jordanian aavikot.

Asutus Wadi Rumin kylässä oli hyvin yksinkertaista – betonista sekä beduiinikankaista rakennettuja matalia taloja. Monissa rakennuksissa oli vain yksi huone, koreimmissa taloissa kaksi tai kolme. Wadi Rumin kylässä ei ollut hotellia ja kylän ainoa, jokseenkin kallis ja turisteille suunnattu ravintola löytyi kylän laitamilta, Wadi Rum Guest Housen yhteydestä. Kylässä oli koulu, poliisi sekä yksi lääkäri. Pienistä kaupoista sai vain yksinkertaiset ruokatarvikkeet.

Edessä oli koruton joulu ilman perunalaatikkoa, viiniä tai internettiä. Se sopi meille varsin hyvin, olimmehan tulleet Wadi Rumiin kiipeilemään sekä nauttimaan aavikon rauhasta ja purppuraisista auringonlaskuista.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Jordan_Post1 4
Jordan_Post1 2
Jordan_Post1 5

Kirjoita kommentti!