Maailman paskimmat maat

0
Montako ihmistä tarvitaan päättämään, mitä maita me suomalaiset eniten inhoamme?
Sekä Egypti että hyönteiset saivat tutkimuksessa moitteita. Kuva: Flickr/Jesper Särnesjö.

Sekä Egypti että hyönteiset saivat tutkimuksessa moitteita. Kuva: Flickr/Jesper Särnesjö.

Lentovertailu.fi -sivuston lehdistötiedote tavoitti monet suomalaiset mediat, myös Matkaston, heinäkuun 19. päivänä. Se on otsikoitu Suomalaisten huonoimmat matkakokemukset: Turkille ja Egyptille moitteita.

Tiedotteessa listataan viisi maata, joista suomalaisilla matkailijoilla on huonoimmat kokemukset, sekä kymmenen yleisintä tyytymättömyyden syytä. Aiheen käsittely jatkuu Lentovertailu.fi -sivustolla matkailijoiden omakohtaisissa tarinoissa, joissa moni julistaa, ettei mene johonkin tiettyyn maahan enää koskaan.

Kamalimmat maat olivat seuraavat:

 1. Turkki
 2. Egypti
 3. Viro
 4. Bulgaria
 5. Marokko

Tiedotetta lukiessa meni kahvi väärään kurkkuun. Samoin on tapahtunut sitä seuraavien päivien aikana, kun moni media (tähän mennessä ainakin Ilta-Sanomat, Rantapallo ja Keskisuomalainen) ovat julkaisseet tekstin lähes sanasta sanaan.

Sillehän ei oikein voi mitään, että toimitustyö on nykyään yhä useammin kiireistä. Tämä tutkimus olisi kuitenkin tosissaan kaivannut tuekseen enemmän taustatietoa ja selvitystä, tai ainakin tekstin lukemista loppuun. Väitän, että se olisi tällöin jäänyt monelta lehdeltä julkaisematta.

Ensinnäkin: miksi suomalaiset valittavat eniten juuri näistä maista? No onhan se selvää: mainitut kohteet kuuluvat niiden maiden joukkoon, joihin matkustamme paljon – erityisesti seuramatkoille.

Suosittuja seuramatkakohteita on toki muitakin, mutta nämä listatut – Viroa lukuunottamatta – ovat meidän näkökulmastamme lähin ns. eksoottisen kulttuurin vyöhyke. Sinne pääsee helposti, mutta kun asiat eivät olekaan niinkuin kotona, aletaan tietysti valittaa. Viro taas roikkuu listalla siksi, että siellä käyvät kaikki. Montako sellaista suomalaista tiedät, jolla ei olisi kokemuksia Virosta?

Meille tuntemattomammat maat, vaikkapa Irak, Paraguay ja Togo, eivät luonnollisestikaan päässeet listalle, mutta toisaalta: en minä ainakaan ole saanut esim. vatsatautia yhdessäkään sellaisessa maassa, jossa en ole käynyt.

Usein sekä kamalimmat että parhaat matkakokemukset sattuvat yksissä ja samoissa maissa, ja yllättäen nimenomaan siellä, missä lomailemme eniten. Maiden inhokkilistaa laadittaessa pitäisi siis selvittää, kuinka monta prosenttia kuhunkin maahan matkaavista suomalaisista valittaa kyseisestä paikasta – eikä sitä, montako valituksia on yhteensä!

Liian vaikea toteuttaa? Voi olla, mutta valitettavasti laadukas tiedonvälitys vaatii ponnisteluja.

Tutkimuksen yllättävin yksityiskohta paljastuu kuitenkin vasta, jos jaksaa skrollata Lentovertailu.fi -sivustolla löytyvän artikkelin loppuun saakka, kaikkien esimerkkitarinoiden alle. Sieltä on kenties tarkoituksella piilotettu lause, joka pudottaa koko tutkimukselta pohjan: Kysely järjestettiin 10-18.7.2012 ja siihen vastasi 156 henkilöä.

Vetää sanattomaksi. Tätä faktaa ei löydy tiedotteesta lainkaan, eikä yksikään tutkimuksesta uutisoineista tahoista mainitse sitä. Kriittisen journalismin nimissä toivon, että heiltä on jäänyt luku kiireessä huomaamatta.

Vedetään henkeä ja mietitään. 156.

Median mahti on valtava, kun tuollainen otos ihmisiä saa näin näkyvästi päättää puolestamme. Lukuisilla nettisivustoilla pyörivä lista heidän mielipiteistään koko kansaa koskevina faktoina ei varmaankaan ole mieluisaa luettavaa listalla olevien maiden matkailutoimistoille.

Mutta kyllä nämä tutkimuksen mukaan yleisimmät valituksenaiheetkin ovat varsin hämmentäviä:

 1. Ihmisten töykeys ja epärehellisyys
 2. Vatsatauti
 3. Hotellin taso
 4. Ruoka
 5. Lentomatka
 6. Epäsiisteys, ankeus
 7. Rikollisuus, prostituutio
 8. Ötökät
 9. Sää
 10. Matkaopas

Suurin ongelmahan tässä on nyt se, ettei maita ja valituksenaiheita yhdistetä mitenkään toisiinsa. Emme saa tietää, valitetaanko Marokosta sään, rikollisuuden tai jonkin muun syyn vuoksi. Mielestäni sillä olisi aika paljon merkitystä.

Toisekseen osa asioista, kuten lennot, hotellit ja opaspalvelut, eivät suoranaisesti liity mihinkään maahan tai sen kulttuuriin. Jos nämä eivät miellytä, en sentään laittaisi koko paikkaa elinikäiseen boikottiin. Sää ja ötökät puolestaan ovat juttuja, joille ei oikein voi mitään. Vie bulgarialainen mökkeilemään Lappiin juhannuksena, ja hänkin saattaa valittaa niistä.

Jotkut listan asiat ovat melko helposti vältettävissä: esim. huijauksesta valittaminen kääntyy itseämme vastaan, sillä vain liian hyväuskoista viedään kuin pässiä narussa. Ei myöskään ole minkään maan vika, ettemme ole tottuneita juuri heidän bakteerikantaansa. Siihenkin on keinot keksitty.

Listasta voisi päätellä, että monille matkailijoille (tai ainakin noin 156:lle) on jonkinasteinen sokki joutua vieraaseen ympäristöön. Sinne kuitenkin mennään ihan vapaaehtoisesti suurin joukoin toteamaan, että ruoka on erilaista, katukuva poikkeaa totutusta ja ihmisetkin käyttäytyvät jotenkin omituisesti (lue: töykeästi).

Tällaiset matkailijat ovat yksinkertaisesti astuneet oman mukavuusvyöhykkeensä ulkopuolelle. Heillä on kaksi vaihtoehtoa: ottaa askel takaisin omalle puolelleen ja pysyä siellä, tai sitten: kuulostella ja katsella vähän, antaa uusien vaikutteiden virrata ylitse, rentoutua ja nauttia kaikesta uudesta.

Toisaalta, miksi mennä ollenkaan erilaiseen ympäristöön, jos haluaa samanlaista?

Ja hei, miksei paahtava aurinko ollut mukana valituksenaiheissa? Eikö se kuulu miinuspuolelle, että Total Blockista huolimatta nahka kärventyy? Itselläni paloivat jalkaterät Mauritiuksella, kun sandaaleiden kanssa ei viitsinyt käyttää sukkia. Siksi en mene sinne enää koskaan, enkä suosittele muillekaan.


Toimituksen huomautus: Pahoittelemme, jos jutun otsikointi tuntuu epäasialliselta – se ei (välttämättä) toistu. Matkaston tarkoituksena on välittää lukijoille myönteisiä mielikuvia maailman kulttuureista sekä kannustaa matkailemaan reilusti, kunnioittamaan erilaisia elämäntapoja ja oppimaan niistä uutta. Jos tunnet nämä arvot omiksesi, liity joukkoomme Facebookissa ja kutsu kaverisikin mukaan. Matkastoon ovat kaikki tervetulleita omana itsenään – ja mitä erilaisempia olemme, sen mukavampaa!


Matkastossa oli ennen uudelle julkaisualustalle siirtymistä käytössä Facebook-kommentointi. Tässä kuvakaappaus tämän jutun kommenteista:

Matkastossa oli ennen uudelle julkaisualustalle siirtymistä käytössä Facebook-kommentointi. Tässä kuvakaappaus tämän jutun kommenteista.

About Author

Päivi Kaarina Laajanen

Matkailutoimittaja, matkabloggaaja ja sisällöntuottaja jo vuodesta 2001. Verkkolehti Matkaston perustaja ja päätoimittaja. Kirjoittaa omista matkoistaan Mangostaniassa, aiemmin myös Matkasto Live -blogissa. Ota yhteyttä, kun tarvitset sisällöntuotanto-, copywriting- tai kielenhuoltopalveluita!

Vastaa