Numeroidenvihaaja tosiasioiden äärellä: mikä on verkkolehden tulevaisuus?

4
idea

Naps! Päätoimittajan päässä syttyi lamppu. Kuva: Flickr/sandy.redding

Matkasto, maailman kulttuureista ja matkailusta kertova verkkolehti, on ollut tekijälleen pitkällinen projekti. Se avattiin yleisölle 18.1.2012, mutta tätä edelsi parin vuoden ajatustyö ja noin vuoden käytännön kehittely. Nyt on tullut vastaan kulminaatiopiste: sisältöä, lukijoita ja some-seuraajiakin on kertynyt – mitäs tällä kaikella oikein tehdään?

Olisi mielekästä ajatella, että aloitettu työprojekti johtaa johonkin taloudellisesti järkevään tulokseen. Toisaalta koko idea on ollut niin epäkaupallinen, että olen kenties alitajuisesti vältellyt rahakysymyksiä. Suunnitelmallisuus ei myöskään sovi kovin hyvin yhteen luovan ajattelun kanssa, minkä olen nyt joutunut huomaamaan.

Sisällön kannalta kaikki on hyvin, sillä mukaan on tullut lisää hienoja kirjoittajia. On upeaa, että niin moni haluaa olla mukana projektissa nimeltä Matkasto!

Mutta se bisnespuoli. Olen täysverinen humanisti, jolla ei juurikaan ole käsitystä liiketoiminnan pyörittämisestä. Itse asiassa en haluaisi olla sellaisen kanssa missään tekemisissä. Olisi mukavaa vain ideoida kaikenlaista luovaa ja lennokasta.

Niin kamalalta kuin se kuulostaakin: sillä ei kuulkaa elä!

Verkkolehden pyörittäminen on kallis harrastus, kun se vie suurimman osan työajasta. Niinpä jonkin aikaa sitten nöyrryin ja hakeuduin lehteni kanssa yritysneuvontaan.

Jännitin ovisummerin painamista ja odottelin aulassa kuin hermostunut eläin. Yritysneuvoja oli kuitenkin ihan tavallinen mukava ihminen, joka otti keskeneräiset ajatukseni hyvin vastaan. Hahmottelimme ideoita, jotka sopisivat Matkaston arvoihin ja joissa yhdistyisi niitä asioita, jotka kuuluvat lehden teemoihin: epäkaupallisuus, reilu matkailu, kulttuurien välinen vuoropuhelu…

Kirjoitin paperille ensimmäisen liiketoimintasuunnitelman, joka vaatisi melko suurta panostusta ajallisesti sekä jonkin verran myös taloudellisesti. Epäröin kuitenkin projektiin ryhtymistä, sillä kipinä sitä kohtaan ei ihan täysin syttynyt. Vähitellen pohtiessani mieleeni tuli toisenlainen ratkaisu, ja sen myötä asiat sujahtivat paikoilleen kuin helmet nauhaan. En valitsisi monimutkaista tietä – vaan yksinkertaisen.

Ilokseni ajatus sai kannatusta myös yritysneuvonnassa. Mieli on ollut tämän jälkeen kevyt. Parasta on se, että voin yhdistää lehdentekoon harrastukseni, joka on jotakin aivan muuta kuin kirjoittaminen. Toiveenani on, että voisin ainakin osittain rahoittaa Matkaston toimintaa sen avulla.

Pian näette, mitä se tarkoittaa.

About Author

Päivi Kaarina Laajanen

Matkailutoimittaja, matkabloggaaja ja sisällöntuottaja jo vuodesta 2001. Verkkolehti Matkaston perustaja ja päätoimittaja. Kirjoittaa omista matkoistaan Mangostaniassa, aiemmin myös Matkasto Live -blogissa. Ota yhteyttä, kun tarvitset sisällöntuotanto-, copywriting- tai kielenhuoltopalveluita!

4 kommenttia

Leave A Reply