Pantheon: Rooman symboliin sataa sisään

0

Pantheon on koko ihmiskunnan yhteistä kulttuuriperintöä keskellä vilkkainta Roomaa. Mutta miksi ihmeessä siinä lukee M AGRIPPA L F COS TERTIUM FECIT?

Kaikki tiet vievät Roomaan, ja lähes jokainen Rooman-kävijä vierailee Pantheonissa. Vuosittain miljoonat ihmiset löytävät Pantheonille seuraamalla väkijoukkoa Rooman historiallisen keskustan kapeita katuja pitkin. Paraatipuolelta saapuvat näkevät ensimmäiseksi Pantheonin uljaat pylväsrivistöt. Toisesta suunnasta tulijat tupsahtavat paikalle kuin yllättäen ja ihmettelevät hetken rakennuksen takaseinää: ei voi olla totta, tässäkö se nyt onkin!

Sisäänpääsy on ilmainen, mutta pieneen jonotukseen kannattaa varautua. Sen jälkeen Pantheonin kupolin alla voi kuljeskella niin kauan kuin haluaa. Rakennuksen lähes kahdentuhannen vuoden ikä, valtava koko ja poikkeuksellisen hyvä kunto mykistävät. Pantheon on Rooman parhaiten säilynyt antiikinaikainen temppeli, yksi maailman suurenmoisimmista historiallisista aarteista.

Pantheon tarkoittaa kaikkien jumalien temppeliä. Se valmistui keisari Hadrianuksen hallintokaudella noin vuonna 126 jKr.,  ja siitä on sittemmin tullut koko Rooman symboli.


Mielenkiintoista on se, että Hadrianuksen Pantheon on rakennettu samalle paikalle, jolla jo aiemmin sijaitsi toinen temppeli. Tuon alkuperäisen temppelin rakennutti Marcus Agrippa keisari Augustuksen hallintokaudella (27 eKr.–14 jKr.). Hadrianus säilytti Agrippan temppelin tyylin ja jopa sen julkisivussa olleen tekstin. Siksi Pantheonissa edelleen hieman harhaanjohtavasti lukee: M(ARCUS) AGRIPPA L(UCII) F(ILIUS) CO(N)S(UL) TERTIUM FECIT – ”Rakennutti Marcus Agrippa, Luciuksen poika, kolmesti konsuli”.

Muodoltaan pyöreän rakennuksen sisäänkäyntiä reunustavat korinttilaiset pylväät – kahdeksan edessä ja neljä kahdessa taaemmassa rivissä, yhteensä siis kuusitoista.

Sisällä odottaa mahtava näky: Pantheonissa on edelleen, lähes 2000 vuotta valmistumisensa jälkeen, maailman suurin muuraamalla tehty kupoli. Sen keskellä 43,3 metrin korkeudessa on halkaisijaltaan 9 metrin kokoinen pyöreä aukko, josta valo syöksyy sisään. Kun Roomassa sataa, Pantheonin kivilattiakin kastuu.

Useimmat antiikin Rooman rakennukset ovat nykyään raunioina. Yksi syy Pantheonin säilymiseen poikkeuksellisen hyvässä kunnossa on todennäköisesti se, että rakennus on ollut käytössä koko historiansa ajan. Vuonna 609 siitä tehtiin Neitsyt Marialle ja marttyyreille omistettu kirkko, Santa Maria ad MartyresPyöreän muotonsa johdosta se tunnetaan myös nimellä Santa Maria Rotonda.

Pantheon ei ole samalla tavalla meneen maailman jäänne kuin esimerkiksi Forum Romanum. Se on edelleen osa elämää pulppuavaa Roomaa. Aivan sen edustalla Piazza della Rotondalla ihmiset syövät ulkoilmaravintoloissa ylihintaista pizzaa samalla kun katutaiteilijat – jotkut varsin taitaviakin – esittävät musiikkia. Torikiveyksellä istuskelee äänekkäitä koululaisryhmiä reppuineen. Sisään on koko ajan pieni jono. Onnekkaita ovat ne, joiden ensivaikutelma Pantheonista on vain muutaman askeleen päässä. Massiivinen kupoli valonsäteineen tekee vaikutuksen jokaiseen.

About Author

Verkkolehti Matkaston perustaja ja päätoimittaja. Matkailutoimittaja ja matkailualan sisällöntuottaja/copywriter jo vuodesta 2001. Kirjoittaa omista matkoistaan Mangostaniassa, aiemmin myös Matkasto Live -blogissa.

Leave A Reply