Saariselkä & Inari – matkavinkkejä Pohjois-Lappiin

4

Saariselkä ja Suomen suurin kunta Inari tarjoavat paljon tekemistä ja nähtävää. Loma Pohjois-Lapin maisemissa on yhdistelmä luontoa, saamelaiskulttuuria, hyvää oloa, yllätyksiä ja seikkailuja. Kokosimme tähän Inarin ja Saariselän alueen parhaat vinkit!  

Saariselkä on suosittu matkailukeskus Inarissa ja mainio tukikohta vaikka koko Pohjois-Lapin valloittamiseen. Sieltä ulottuvillasi ovat esimerkiksi Urho Kekkosen kansallispuisto tuntureineen, Lapin legendaariset kultamaat sekä Inarijärvi ja muut unenomaisen kauniit pohjoiset järvet. Myös korkeatasoiset museot ja rennot koko perheen aktiviteetit houkuttelevat seudulle.

Matkaston nelihenkinen testiryhmä – 2 aikuista ja 2 lasta – kävi etsimässä Saariselän ja Inarin alueen parhaita kohteita ja elämyksiä. Tuloksena syntyi vinkkilista, joka vie vähän myös Sodankylän ja Utsjoen puolelle.

1. Kiilopäälle kiipeäminen

Noin 16 kilometrin päässä Saariselältä sijaitsee retkeilykeskus Suomen Latu Kiilopää, jonka pihasta lähtee useita vaellusreittejä Urho Kekkosen kansallispuiston maisemiin. Jos haluaa käydä 546 metriin kohoavan Kiilopään huipulla, kannattaa valita Kiirunapolku, kuuden kilometrin rengasreitti. Sen varrella voi nauttia tunturipurojen solinasta, kiivetä Kiilopäälle “takarinnettä” ja laskeutua lopuksi noin 860 porrasta takaisin retkeilykeskukselle. Huipulta on hienot näkymät kauaksi kansallispuistoon ja kirkkaalla säällä jopa Venäjän tuntureille saakka. Tämä on lähes pakollinen retki jokaiselle kävelykuntoiselle – eväät ja kamera mukaan!

Lisätietoa Kiilopään alueen reiteistä ja palveluista Suomen Latu Kiilopään nettisivuilta.

Saariselkä ja Inari - Kiilopään korkeimmalla huipulla on kivikasa.
Kiilopään korkeimmalla huipulla on kivikasa.

2. Prospektorin vanha kaivos & Piispanojan grillipaikka

Myös Laanila noin 4 kilometriä Saariselältä etelään on monien retkeilyreittien lähtöpiste. Auton voi jättää Savottakahvilan vieressä olevalle parkkipaikalle ja pistäytyä samalla vaikka kahvilla tunnelmallisessa vanhanajan miljöössä. Savottakahvilalta Prospektorin kaivokselle on matkaa noin kilometrin verran. Kaivosyhtiö Prospektor rakensi sen vuonna 1902 kullan etsintää varten, ja vaikka kultaa ei siltä paikalta koskaan löytynytkään, voi pienessä mökissä edelleen kurkistaa luukuista alas jännittävään kaivoskuiluun.

Prospektorin kaivokselta kannattaa jatkaa Piispanojan grillipaikalle, joka sijaitsee kauniin puron varrella. Kylmässä, kristallinkirkkaassa vedessä on mukava käydä vaikka vähän kahlaamassa. Savottakahvila–Prospektori–Piispanoja-reitin kokonaispituus on noin 6 kilometriä. Kyseessä ei ole virallinen rengasreitti, mutta kaikki mainitut paikat löytyvät selkeästi merkittyinä Saariselän alueen retkeilykartasta ja alueen opastauluista.

Prospektorin vanhan kaivoksen pihalta löytyy kaivosrekvisiittaa.
Prospektorin vanhan kaivoksen pihalta löytyy kaivosrekvisiittaa.
Piispanoja on upea eväs- ja kahlailupaikka.
Piispanoja on upea eväs- ja kahlailupaikka.

3. Iisakkipään kierros ja Kummituskämppä

Myös aivan Saariselän hotellialueen laidalta lähtee useita reittejä luontoon, Urho Kekkosen kansallispuistoon. Näistä suosittelun arvoinen on ainakin Iisakkipään kierros, joka vie vaihtelevassa maastossa Iisakkipää-tunturin laelle (415,5 m) ja takaisin alas. Reitin pituus on noin 7 kilometriä. Myös lyhyempi kolmen kilometrin lenkki on mahdollinen, mutta silloin tunturille nousu jää väliin.

Saariselän reitit sukeltavat matkailualueelta suoraan Urho Kekkosen kansallispuistoon.
Saariselän reitit sukeltavat matkailualueelta suoraan Urho Kekkosen kansallispuistoon.

Patikoinnin jälkeen on mukava mennä läheiselle Kummituskämpälle tai sen vieressä olevalle punaiselle kodalle grillaamaan. Kerrotaan, että kummituskämpässä aikoinaan yöpyneet retkeilijät ja poromiehet havahtuivat usein outoihin ääniin. Jos tulet iltahämärissä ja olet aivan hiljaa, saatat vieläkin kuulla kummituksen kolistelua.

Iisakkipään kierros ja Kummituskämppä on selkeästi merkitty alueen retkeilykarttaan ja Saariselän opastauluihin. Kaikista alueen reiteistä voi lukea lisää myös täältä.

Kummituskämppä
Grillailua punaisessa kodassa.

4. Maastopyöräily Saariselällä

Saariselkä on kuin tehty maastopyöräilyyn. Varsinkin paksurenkainen fatbike on hauska ja trendikäs menopeli, joka kuljettaa tukevasti vähän möykkyiselläkin alustalla. Fatbike-buumin alussa pyörät oli tarkoitettu aikuisille, mutta nykyään on saatavana myös lasten kokoja. Retki onnistuukin hyvin esimerkiksi alakouluikäisten kanssa. Reitin voi valita oman kunnon mukaan: on tasaista maastoa tai pientä mäkeä, ja kovakuntoinen polkaisee vaikka läheisen Kaunispään huipulle. Matkaston testiryhmä jäi heti fatbike-koukkuun ja suosittelee lämpimästi kokeilemaan vaikka koko perheen voimin!

Saariselällä pyöriä vuokraa esimerkiksi Lapin Safarit / Lapland Safaris (Saariseläntie 13).

Saariselkä ja Inari. Alpo, 8, kokeili Saariselällä isänsä kanssa ensimmäistä kertaa fatbikea. Vahva suositus!
Alpo, 8, kokeili Saariselällä isänsä kanssa ensimmäistä kertaa fatbikea. Vahva suositus!

5. Kaunispään maisemat

Aivan Saariselän matkailualueen vieressä kohoava Kaunispää (438 m) on helppo patikointikohde. Ylös voi ajaa myös autolla, joten Kaunispään huipulle – toisin kuin esim. Kiilopäälle ja Iisakkipäälle – pääsee jokainen kuntoon katsomatta. Ylhäällä on ravintola Kaunispään Huippu sekä näkötorni, johon kiipeämällä voi ihailla maisemia vielä vähän korkeammalta. Rinteestä on hieno näkymä Saariselän hotellialueelle. Kaunispäälle kannattaa tulla vaikkapa ihailemaan auringonlaskua!

Kaunispään huipulla on näkötorni.
Kaunispään huipulla on näkötorni.

6. Kylpylä Holiday Club Saariselkä & Angry Birds Activity Park

Joskus lomalla sataa. Saariselällä sadepäivä ei kuitenkaan maata kaada, sillä sen voi käyttää liikunnalliseen ja rentouttavaan sisätekemiseen. Holiday Club Saariselkä on Euroopan ja mahdollisesti jopa koko maailman pohjoisin kylpylähotelli. Sen kylpylässä pääsee nauttimaan mm. porealtaista, vesihieronnasta, vastavirrasta, liukumäestä ja saunoista. Kylpylähotellin yhteydessä sijaitsevassa Angry Birds Activity Parkissa niin lapset kuin aikuiset voivat riehaantua leikkimään yhdessä.

Angry Birds -puistossa positiivista on se, että kaikki laitteet ja aktiviteetit toimivat käyttäjien omalla energialla. Aikuisenkin kannattaa pukeutua mukaviin vaatteisiin, sillä äkkiä sitä huomaa roikkuvansa köysissä, hyppivänsä pallon perässä tai sukeltavansa vaahtomuovialtaassa. Useamman tunnin leikkimaraton vie ihmisestä kaikki mehut. Onkin suositeltavaa käydä ensin Angry Birds -puistossa ja sen jälkeen kylpylän altaissa ja saunoissa.

Lisätietoja Saariselän kylpylästä ja Angry Birds Activity Parkista Holiday Clubin sivulta.

Angry Birds Activity Park

7. Tankavaaran Kultamuseo ja kullanhuuhdonta

Suomen ensimmäinen kultaryntäys koettiin Ivalojoella 1869–1900, ja Tankavaaran kulta-alue löytyi vuonna 1936. Pohjois-Lapin kultaesiintymät ovat täyttä totta, ja vielä tänäkin päivänä seuduilla elää kullankaivajia. Evert Kiviniemi löysi vuonna 1935 Suomen suurimman kultahipun (393 grammaa) läheltä Laanilaa. Tätä taustaa vasten seudulla on suorastaan pakko kokeilla onneaan kullanhuuhdonnassa!

Kullanhuuhdonta Tankavaaran Kultamuseon huuhdontarännillä oli täysin odottamatta yksi parhaista Lapin-kokemuksistamme koskaan. Se oli hypnoottista, rentouttavaa ja jännittävää, kaikkea samanaikaisesti, ja sitä olisi voinut tehdä vaikka koko päivän. Kun oikea huuhdontatekniikka löytyi oppaan avustuksella, ilmestyi vaskoolin pohjalle lopulta pieniä, kimmeltäviä hippuja. Ne sai viedä kotiin lasiputkessa.

Kullanhuuhdonnan lisäksi kannattaa tutustua Tankavaaran Kultamuseon vaikuttaviin näyttelyihin, jotka kertovat sekä Lapin värikkäästä kultahistoriasta että kullankaivuusta yli 20 eri maassa. Ulkoalueella voi kurkistaa kullankaivajien historiallisiin asumuksiin. Tankavaara sijaitsee noin 35 kilometriä Saariselältä etelään, Sodankylän puolella, ja on ehdottomasti käymisen arvoinen retkikohde.

Lisätietoa Tankavaaran Kultamuseon nettisivuilta.

Kullanhuuhdonta on hypnoottista ajanvietettä.
Kullanhuuhdonta on hypnoottista ajanvietettä.

8. Saamelaismuseo ja luontokeskus Siida

Jos tiesi vie Pohjois-Lappiin, et voi jättää Siidaa väliin. Tämä Inarissa sijaitseva yhdistetty Suomen saamelaisten kansallismuseo ja Metsähallituksen luontokeskus esittelee mielenkiintoisella ja värikkäällä tavalla saamelaista kulttuuria, Lapin luontoa ja niiden yhteiseloa. Kauniisti toteutetut näyttelyt innostavat oppimaan lisää saamelaisista ja heidän perinteisestä elämästään.

Ulkomuseoalueella pääsee tutustumaan erilaisiin saamelaisiin asumuksiin ja pyyntitapoihin. Hienoimpia kohteita ovat Tirron pihapiirin alkuperäiset rakennukset 1800-luvulta ja Mirhamintupa, vanha käräjätupa, joka oli käytössä aina vuoteen 1905 saakka. Sen seinillä näkyy vieläkin tuomiotaan odottavien kaivertamia kirjoituksia. Puron varrelta löytyy myös kultakämppä. Ulkomuseoalueella kulkee noin 800 metriä pitkä polku, jonka loppupäässä on mahdollisuus harjoitella suopungin heittoa. Sepä ei olekaan aivan niin helppoa!

Lue lisää Siidan verkkosivuilta tai Matkastossa aiemmin ilmestyneestä artikkelista.

Siidan näyttelyt on toteutettu kauniisti.
Siidan näyttelyt on toteutettu kauniisti.

9. Inarijärven risteily

Aivan Saamelaismuseo Siidan vierestä, matkamuistomyymälän takana olevasta laiturista, pääsee risteilemään upealla Inarijärvellä 120-paikkaisen aluksen kyydissä. Vasta silloin tajuaa, kuinka valtava ja ainutlaatuinen tämä Suomen kolmanneksi suurin ja toiseksi syvin järvi onkaan.

Kaunista ja karua Inarijärveä täplittää 3318 eri kokoista saarta. Risteily vie niistä kuuluisimmalle, kallioiselle Ukonsaarelle, jossa Ukonkivi on toiminut saamelaisten pyhänä palvontapaikkana eli seitana. Ukonsaari on noin 30 metriä korkea, 50 metriä leveä ja 100 metriä pitkä saari, jonka huipulle voi sään salliessa kiivetä ihailemaan maisemia. Paluumatkalla alus ohittaa myös Hautuumaasaaren, jonka rannalla näkyy edelleen vanhoja puuristejä.

Inarijärven risteilyitä järjestää Visit Inari. Lisätietoja risteilyistä täällä.

10. Karhunpesäkivi

Jännittävä Karhunpesäkivi on mukava koko perheen pysähdyspaikka Myössäjärvellä, Ivalon ja Inarin välisen tien varrella noin 25 kilometriä Ivalosta pohjoiseen. Kyseessä on ontto siirtolohkare, tafoni, joka on syntynyt kiven sisuksen rapautuessa. Kiven luo pääsee kiipeämällä rinteeseen rakennettuja portaita pitkin muutamia satoja metrejä. Karhunpesäkiven sisällä olevaan luolaan voi ryömiä pienestä, maan tasolla olevasta aukosta. Sisään mahtuu muutama ihminen kerrallaan.

Tarinan mukaan kivi on saanut nimensä siitä, että eksynyt saamelaismies meni luolaan suojaan lumimyrskyltä ja nukahti sinne. Herättyään hän huomasi, että samassa luolassa oli karhu talviunilla. Kaikeksi onneksi metsän kuningas ei herännyt ja mies pääsi ehjin nahoin ulos.

Karhunpesäkiven parkkipaikka sijaitsee kauniissa järvimaisemassa aivan tien vieressä. Alueella toimii kesäisin myös kahvila ja matkamuistomyymälä Karhutupa.

Karhunpesäkiven sisällä olevaan luolaan pääse ryömimällä.
Karhunpesäkiven sisällä olevaan luolaan pääse ryömimällä.

11. Ivalon uimaranta

Jos liikut Pohjois-Lapissa lämpimänä kesäpäivänä ja haluat uimaan, kannattaa sinun ehdottomasti suunnata Ivaloon. Yllätyimme täysin nähtyämme upean, hienohiekkaisen rannan, joka voittaa useimmat muut rannat 6–0. Tämä Ivalojoen äärellä sijaitseva uimaranta on todellinen pohjoisen helmi! Ranta sijaitsee Sairaalantieltä erkanevan Rantapolun päässä, ja sinne johdattaa vain pieni, huomaamaton opaste. Ole siis tarkkana!

Ivalon uimaranta löi ällikällä.
Ivalon uimaranta löi ällikällä.

12. Utsjoen Kirkkotuvat

Tässä vielä vinkki niille, joiden matka jatkuu Inarista Utsjoelle saakka. Kirkkotuvat Utsjoen kirkon läheisyydessä on museoalue, jossa voi ihailla suloisia vanhoja rakennuksia postikorttimaisemassa. Kun haluat ottaa Lapin-matkallasi unenomaisen kauniita kulttuurikuvia, on Kirkkotuvat siihen juuri oikea paikka. Mantojärven rannalla on jäljellä 14 vanhaa tupaa, jotka ovat peräisin 1700–1800-luvuilta. Ne olivat alunperin saamelaisten sukujen omistamia ja niitä käytettiin yöpymiseen kirkonmenojen ja markkinoiden aikaan, sillä kotimatka omalle asuinalueelle oli usein liian pitkä. Tuvat olivat käytössä vielä 1930-luvulla. Alueelle on ilmainen pääsy, ja siellä toimii heinäkuussa myös kesäkahvila.

Kirkkotuvat sijaitsevat aivan nelostien varressa, noin 6 kilometriä ennen Utsjoen kirkonkylää. Lisätietoa Utsjoen matkailusivuilta. Lue myös Matkaston juttu kirkkotuvista.

Kirkkotuvat on kuvankaunis museoalue Utsjoella.
Kirkkotuvat on kuvankaunis museoalue Utsjoella.

Yhteistyössä Inari-Saariselkä Matkailu sekä

About Author

Verkkolehti Matkaston perustaja ja päätoimittaja. Matkailutoimittaja ja matkailualan sisällöntuottaja/copywriter jo vuodesta 2001. Kirjoittaa omista matkoistaan Mangostaniassa, aiemmin myös Matkasto Live -blogissa.

4 Comments

    • Kiitos Matleena! Se on kyllä totta, että Lappi näyttäytyy varsin erilaisena sesongin ulkopuolella. Tosi paljon olette pystyneet näkemään ja kokemaan alkukesälläkin. Kiva nähdä postauksessasi tuttuja paikkoja! 🙂

Leave A Reply