Syksyn superprojekti: uusi ilme verkkolehdelle!

0
 Hyvä lukija, olet ehkä huomannut, että Matkasto on alkanut näyttää aika kaamealta.

Kun lehteä perustaessani valitsin sille sisällönhallintajärjestelmää, pääsivät loppusuoralle WordPress ja Joomla. WordPress tuntui tuolloin kevyeltä, enemmänkin bloggaamiseen sopivalta alustalta, kun taas Joomla vaikutti järeämpään lehtikäyttöön soveltuvalta. Valitsin Joomlan.

Nyt kolmisen vuotta myöhemmin ymmärrän, että olisi sittenkin pitänyt valita WordPress.

Matkasto Live -blogi ilmestyy WordPress-alustalla, joten olen päässyt vertailemaan näitä kahta vaihtoehtoa melko perusteellisesti käytännössä. Ero on mielestäni huima. Joomla on niin kankea, vanhanaikainen ja sekava järjestelmä, etten muuta toivo kuin pääseväni siitä eroon. Olen kyllästynyt tekemään lähes kaiken manuaalisesti ja käymään läpi turhia vaiheita saadakseni jonkin pienen muutoksen toteutettua.

Kaikkein suurimmat ongelmat aiheutuvat kuitenkin siitä, että Matkaston nykyiseen Joomla-sivupohjaan on tehty paljon räätälöityjä muutoksia. Ne toteutettiin ohjeitteni mukaan Vietnamissa, jossa puolisoni yrityksellä Hakemalla on IT-tiimi. Lopputuloksena oli alunperin kiva sivupohja, joka ei kuitenkaan kestänyt aikaa: omia muutoksia olisi pitänyt päivittää samaan tahtiin sivupohjan yleisten päivitysten kanssa, jotta ne olisivat säilyneet yhteensopivina. Aikani ei riittänyt vanhentuneiden yksityiskohtien metsästämiseen, eikä siinä mitään järkeä olisi ollutkaan. Kierrehän on ikuinen.

Luovutin jo kauan sitten taistelun esimerkiksi sosiaalisen median jakonappien kanssa, sillä ne pomppivat sinne tänne ja aiheuttivat kaikenlaisia bugeja. Nyt käytössä ovat olleet ainoastaan Facebook-napit, nekin huonosti esitettyinä. Artikkelien alle olisin halunnut kirjoittajaesittelyt, mutten onnistunut teknisesti toteuttamaan niitä rikkomatta koko sivustoa. Toki olisin taas voinut pyytää Vietnamin poikia apuun, mutta kuinka monta kertaa?

Ei, kyllä tämä nyt riittää! Matkasto siirtyy syksyn 2014 kuluessa WordPressiin.

Ainakin nämä uudistukset tullaan näkemään:

  • Uusi, tyylikäs ja moderni sivupohja, jonka koodiin ei tarvitse kajota > sivusto pysyy paremmin teknisessä kehityksessä mukana
  • Artikkelien fonttikoko suurenee ja kuvat näyttävät paremmilta
  • Etusivu päivittyy automaattisesti (uskokaa tai älkää, näin ei ole ollut!)
  • Artikkelien loppuun ilmestyvät kirjoittajaesittelyt (nimeä klikkaamalla pääsee katsomaan kaikki saman kirjoittajan tekstit yhdeltä sivulta)
  • Kaikki tarvittavat sosiaalisen median jakonapit tulevat siististi kunkin artikkelin yhteyteen
  • Käyttöön tulee WordPressin oma kommentointi (ei enää Facebook-kommentteja)

Aloitan siirtourakan Matkaston viimeisimmistä artikkeleista, ja kun lehden uuden version etusivu on täynnä, julkaisen sen osoitteessa www.matkasto.net. Vanhemmat artikkelit lakkaavat tällöin näkymästä – mutta vain siihen saakka, kunnes nekin on saatu siirrettyä. Kaikki jutut ilmestyvät alkuperäisellä päivämäärällä, ja pyrin säilyttämään niiden url-osoitteet.

Teen työtä pikkuhiljaa ja poimin samalla vanhoista jutuista sellaisia, jotka ansaitsevat mielestäni uusintakierroksen sosiaalisessa mediassa. Saatatte nähdä linkkejä niihin Facebookissa, Twitterissä ja Google Plussassa, kuitenkin niin, että ne on merkitty jo kertaalleen ilmestyneiksi.

Miksi kerron tämän kaiken etukäteen, enkä vain lätkäise uuttaa layoutia nenänne eteen? Siksi, että urakka on hirveä, enkä selviydy siitä ilman apuanne! Raportoin työn etenemisestä SoMessa ja kenties myös täällä sivustolla. Mitä useampi seuraa työn edistymistä, sitä varmemmin saan sen tehdyksi loppuun! Itseni tuntien tämä on paras keino.

Saa siis kysellä ja ihmetellä, jos mitään ei tapahdu. Toivottavasti jo pian voin esitellä Matkaston uudessa, upeassa asussaan.

Päivi

PS. Muistathan, että voit tukea hullua lehtiprojektiani tilaamalla matkailuhenkisiä lasihelmikoruja osoitteesta www.matkasto.net/kauppa!

 

Matkaston ongelmia

Tässä yksi lukuisista vietnamilaiselle IT-tiimille lähetetyistä kuvakaappauksista kommentteineen. Siitä pääsee hieman kurkistamaan, millaisten teknisten ongelmien kanssa Matkastossa on painittu…

 

About Author

Päivi Kaarina Laajanen

Matkailutoimittaja, matkabloggaaja ja sisällöntuottaja jo vuodesta 2001. Verkkolehti Matkaston perustaja ja päätoimittaja. Kirjoittaa omista matkoistaan Mangostaniassa, aiemmin myös Matkasto Live -blogissa. Ota yhteyttä, kun tarvitset sisällöntuotanto-, copywriting- tai kielenhuoltopalveluita!

Leave A Reply