Verkkolehti harppasi trendikkäästi eteenpäin

0
Matkaston verkkokauppa

Matkaston kaupan etusivua.

Monet ovat varmasti jo huomanneet, että yritys nimeltä Matkasto on virallisesti perustettu. Lehdellä on nyt myös ihan oikea kauppa, joka löytyy täältäProsessiin meni pari vuotta, mutta hiljaa hyvä tulee. Kaatakaa siis lasiin jotakin kuohuvaa siellä kotisohvalla omaksi iloksenne – kaiken tämän jälkeen taidan itsekin tehdä niin.

Yhä useammat mediatalot perustavat nykyään verkkokauppoja. Esimerkiksi Sanoma News avasi huhtikuussa 2013 Mitä saisi olla -sivuston. En tuolloin kiinnittänyt asiaan paljoakaan huomiota, sillä olin uppoutunut kehittelemään omalle pienelle lehdelleni liiketoimintamallia. Kun sitten olin päättänyt perustaa verkkokauppani, tajusin äkkiä: samalla asiallahan tässä ollaan, isot ja pienet. Ja se on kuulkaa trendikästä!

Oivallukseni vahvistui oheisesta lyhyestä Twitter-keskustelusta, jonka kävin lokakuussa Sanomalehtien Liiton julkaiseman viestinnän ammattilehden, Suomen Lehdistön, kanssa. SL julkaisi Twitter-tilillään uutisen Kurikka-lehden verkkokaupparatkaisusta. Keskustelu meni näin:

Twitter-keskustelu

Matkaston verkkokauppaa ei voi aivan suoranaisesti verrata Sanoma Newsin tai Kurikka-lehden kauppoihin, sillä siellä ei ainakaan toistaiseksi myydä muiden yritysten tuotteita. Idea on kuitenkin sama: nykyisessä tilanteessa (jota kai myös median murrokseksi kutsutaan) lehtien täytyy laajentaa toimintaansa ja saada tuloa jostakin muusta kuin pelkästä journalismista.

Tai oikeastaan, Matkastossa periaatteena on alusta asti ollut, että sisältö on kokonaan ilmaista. En jaksa uskoa ainakaan pienen lehden kohdalla maksulliseen malliin – se karkottaisi useimmat lukijat ja leikkaisi vieläpä pois satunnaiskävijät, jotka tulevat sivustolle hakukoneiden kuten Googlen kautta. Ja heitä on erikoissanastoa vilisevässä lehdessä melko paljon!

Se toinen vaihtoehto, blogimaailmasta tuttu mainossisällön ujuttaminen artikkeleihin, ei myöskään tule Matkaston kohdalla kyseeseen, sillä lehti on voimakkaasti profiloitunut epäkaupalliseksi. Nyt avattu verkkokauppa on toki bisnestä, mutta toisaalta se samalla mahdollistaa lehden artikkelien säilymisen riippumattomina. Piilomainonta ei tähän konseptiin kuulu, piste. Jos siis olet pitänyt Matkastosta tähän asti, voit turvallisin mielin pitää jatkossakin.

Rohkaistun nyt pyytämään pientä apua teiltä lukijoilta. Vaikka et tilaisikaan kaupasta mitään, kerro siitä eteenpäin. Tarvitaan vain napin painallus ja olet mukana vaikuttamassa Matkaston tulevaisuuteen. Jokainen tykkäys ja jako levittää sanaa ja auttaa pientä lehteä ponnistelemaan eteenpäin kaupallisten jättien hallitsemassa mediamaailmassa.

Sitäpaitsi, meillä jokaisella on varmasti äiti, sisko, tytär, puoliso tai ystävä, joka saattaisi pitää lasihelmikoruista. Ja joulukin on tulossa.

– Päivi –

About Author

Päivi Kaarina Laajanen

Matkailutoimittaja, matkabloggaaja ja sisällöntuottaja. Verkkolehti Matkaston perustaja ja päätoimittaja. Opiskellut Aasian kulttuureiden tutkimusta ja uskontotiedettä. Tarinoi matkoistaan Mangostaniassa, aiemmin myös Matkasto Live -blogissa. Kirjoittaa, editoi tai oikolukee pyynnöstä sinunkin tekstisi!

Leave a Reply