Ahvenanmaa lasten kanssa: 12 vinkkiä syyslomalle

2

Pieni ja kodikas Ahvenanmaa sopii syyslomakohteeksi koko perheelle. Saariston syksy on värikkään kirpeä ja täynnä tekemistä!

Ahvenanmaa, lampaat

Kaupallinen yhteistyö: Ahvenanmaa / Visit Åland

Ei ole mitään syytä olla ihastumatta Ahvenanmaan syksyyn. Se on tunnelmallinen ja monipuolinen vuodenaika, jota myrskyt ja tyvenet rytmittävät vuorotellen – voipa välissä paistaa lempeä aurinkokin. Yksi on varmaa: Ahvenanmaa on kohde, jossa kirpeän raikasta syysilmaa ja avaria merimaisemia riittää kaikille.

Syksy Ahvenanmaalla on täynnä pehmeitä, vähän utuisia värejä – sittenkin, kun ruska on jo ohi. Se on lehdettömien puiden dramaattisia siluetteja, ruskeita sänkipeltoja, punaisia venevajoja ja meren sävyjä, jotka vaihtelevat tummanpuhuvasta harmaasta kimaltelevaan hopeaan. Kun aurinko pilkistää, heräävät värit tanssimaan hetkeksi sen hohteessa.

Ahvenanmaa, syksyn värit
Marraskuun värejä Ahvenanmaalla.

Matkailijan kannalta syksy on monella tavalla hyvää aikaa kokea Ahvenanmaa. Turisteja on vähemmän kuin vilkkaina kesäkuukausina ja museoissa on väljää. Positiivista on sekin, ettei lomasäätä tarvitse jännittää samalla tavalla kuin kesällä. Se saa olla mitä on! Syyslomalle voi huoletta lähteä satoi tai paistoi -asenteella, sillä pisaroiden ropina kuuluu syksyyn – ja Ahvenanmaa tarjoaa sadepäivänäkin paljon tekemistä.

Ahvenanmaa piirtyy silti edelleen monen mielessä kesäkohteena, jossa pyöräillään piknik-korin kanssa tukka hulmuten. Olisiko jo aika päästää tästä mielikuvasta irti ja antaa muillekin vuodenajoille mahdollisuus? Edes harmaudestaan kuuluisa marraskuu ei ole saaristossa ollenkaan niin paha kuin miltä ehkä ensin kuulostaa. Oikeastaan aivan päinvastoin!

Me vierailimme Ahvenanmaalla marraskuun alussa tutustumassa kohteisiin, jotka sopivat mainiosti paitsi lapsiperheille, myös ilman lapsia matkustaville. Tähän juttuun on koottu 12 hyväksi havaittua vinkkiä Ahvenanmaan syksyyn.

1. Ahvenanmaan merenkulkumuseo

Jokaisen Ahvenanmaalla vierailijan pitäisi käydä tässä kauniisti toteutetussa museossa, joka kertoo paitsi laivanrakennuksesta, navigoinnista ja merenkulun historiasta, myös meren merkityksestä ahvenanmaalaiselle yhteiskunnalle ja identiteetille. Museo vie koskettavien, henkilökohtaisten tarinoiden äärelle ja antaa aavistuksen siitä, millaista elämä meren armoilla on aikoinaan ollut.

Ahvenanmaan merenkulkumuseo
Osa museosta on rakennettu laivan muotoon.
Ahvenanmaan merenkulkumuseo
Lapset voivat etsiä laivarotta Rubyn pienoisnäyttelyitä, jotka on piilotettu ympäri museota.

Merenkulkumuseoon kannattaa varata runsaasti aikaa, sillä sen näyttelytekstit ovat poikkeuksellisen mielenkiintoisia – moni varmasti haluaa lukea ne tarkasti läpi. Nähtävillä on hienoja laivojen pienoismalleja ja paljon jännittäviä esineitä, kuten ihmeellisiä matkamuistoja, joita ahvenanmaalaiset merimiehet ovat tuoneet tuliaisiksi kaikilta seitsemältä mereltä.

Ahvenanmaan merenkulkumuseo on kiinnostava myös lapsille, sillä siellä pääsee tekemään itse: kokeilemaan esimerkiksi solmujen sidontaa ja ajamaan laivasimulaattorilla. Pienimmille parasta on Ruby ja Meri, kokonainen mielikuvitusmaailma, jossa voi kurkistaa merenpinnan alle. Merenneidonluolat ovat jännittäviä, pimeitä sopukoita, joihin voi hetkeksi piiloutua vaikka lepäämään.

Ahvenanmaan merenkulkumuseo valittiin vuonna 2016 Vuoden museoksi ja se on upea käyntikohde kaikenikäisille.

Lisätietoja museon nettisivuilta!

Ahvenanmaan merenkulkumuseo
Merimiesten tuomia ihmeellisiä matkamuistoja.
Ahvenanmaan merenkulkumuseo
Laivasimulaattori vetää lapsia puoleensa.

2. Purjealus s/v Pommern

Ahvenanmaa, Pommern
Nelimastoparkki s/v Pommern on vaikuttava näky.
Ahvenanmaa, Pommern
Pommernin keulakuva.

Ahvenanmaan merenkulkumuseossa käynnin yhteydessä voi tutustua toiseenkin tärkeään nähtävyyteen. Aivan museon edustalla kelluu maailman ainoa alkuperäisessä asussaan säilynyt nelimastoparkki, s/v Pommern.

Tämä ylväs alus rakennettiin Skotlannissa vuonna 1903, ja 20 vuotta myöhemmin ahvenanmaalainen laivanvarustaja Gustaf Erikson osti sen.

Pommernista tehtiin museolaiva jo 1950-luvulla. Sen sisätiloihin pääsee tutustumaan vain kesäkaudella (seuraavan kerran 1.5.2020 alkaen), mutta alusta voi ihailla ulkoapäin kaikkina vuodenaikoina. Pommernin ympäri on rakennettu kävelysilta, jota pitkin aluksen pääsee kiertämään. Pienten lasten kanssa on tosin oltava valppaana, sillä kävelysillan ulkosyrjällä ei ole kaiteita.

Lisätietoja s/v Pommernista täällä.

Ahvenanmaa, Pommern
Kävelysiltaa pitkin pääsee kiertämään koko aluksen.

3. Maarianhaminan Merikortteli

Luultavasti helpoin tapa kokea aitoa saaristolaisidylliä Ahvenanmaalla on vierailla Maarianhaminan Merikorttelissa. Se sijaitsee kaupungin itärannalla, kävelymatkan päässä keskustasta, ja tarjoaa mielenkiintoista nähtävää koko perheelle.

Merikortteli on hauska pieni alue, jossa voi kesäkaudella tutustua käsityöläisten pajoihin ja myymälöihin sekä puulaivanrakennusmuseoon. Syksyllä on hiljaisempaa, mutta mikään ei estä kuljeskelemasta laiturilla ja ihailemasta perinteisiä veneitä, venevajoja ja ranta-aittoja. Aallonmurtajan päässä odottaa kaunis valkoinen Merenkulkijankappeli. 

Lue lisää Merikorttelista!

Maarianhamina, Merikortteli
Saaristolaisidylliä lähellä Maarianhaminan keskustaa.
Maarianhamina, Merikortteli
Merikorttelissa on myös ravintola: Pub Niska.
Maarianhamina, Merikortteli
Aallonmurtajan päässä näkyy Merenkulkijankappeli.

4. Ahvenanmaan kulttuurihistoriallinen museo ja Ahvenanmaan taidemuseo

Ahvenanmaan taidemuseo
Ahvenanmaan taidemuseo.

Huonon sään sattuessa (ja miksei muutoinkin) kannattaa viivähtää hetki Ahvenanmaan kulttuurihistorian parissa. Tyylikkäässä ja mielenkiintoisella tavalla toteutetussa näyttelyssä pääsee käymään vaiheittain läpi 7 500 vuotta Ahvenanmaan historiaa, mikä on aika hengästyttävä paketti.

Samassa rakennuksessa toimii vierekkäin kaksi museota, joihin pääsee yhdellä lipulla: Ahvenanmaan kulttuurihistoriallisen museon lisäksi sieltä löytyy myös Ahvenanmaan taidemuseo, johon kierros jatkuu saumattomasti.

Lisätietoja museon nettisivuilla.

Ahvenanmaan kullttuurihistoriallinen museo
Ahvenanmaan kulttuurihistoriallinen museo.

5. Kastelholman linna

Komea keskiaikainen Kastelholman linna on seissyt paikallaan 1380-luvulta saakka. Se rakennettiin aikoinaan pienelle luodolle, mutta maankohoamisen myötä se sijaitsee nykyään niemen kärjessä. Linna on nähnyt historiansa aikana monia dramaattisia tapahtumia kuten piirityksiä, tulipaloja ja noitavainoja. Siellä ovat asuneet 1500-luvulla sekä Kustaa Vaasa että hänen poikansa, Suomen herttua Juhana III. Lisäksi Kustaa Vaasan toinen poika Eerik XIV ja tämän vaimo Kaarina Maununtytär olivat Kastelholman linnassa vankeina syksyllä 1571. 

Ahvenanmaa, Kastelholman linna
Kastelholman linna on hyvin säilynyt raunio. Sen edessä on nykyään punainen lipunmyyntirakennus.
Ahvenanmaa, Kastelholman linna
Tässä komeassa tilassa sijaitsi linnan keittiö.

Kastelholman linnaa uusittiin ja laajennettiin useaan otteeseen, kunnes tulipalo vuonna 1745 tuhosi sen lähes täysin. Tämän jälkeen linnan parhaiten säilyneestä pohjoissiivestä tehtiin viljavarasto. Nykyään Kastelholman linna on restauroitu raunio ja se toimii museona, jossa pääsee kiertelemään merkittyä reittiä pitkin eri tasoissa.

Lapsia ilahduttavat Kastelholman linnassa erilaiset historiallisen mallin mukaan tehdyt kypärät ja muut asusteet, joita saa vapaasti kokeilla. Ne ovat yllättävän painavia ja saavat miettimään, kuinka ihmeessä sellaiset päällä on pystynyt liikkumaan, saati sitten taistelemaan.

Kastelholman linna on ehdoton käyntikohde Ahvenanmaalla – sitä ei kannata jättää väliin. Paikalle pääsee parhaiten omalla autolla. Maarianhaminasta on 23 kilometrin ajomatka Kastelholmaan.

Lisätietoja Kastelholman linnan nettisivuilla.

Ahvenanmaa, Kastelholman linna
Testattu: tällainen kypärä painaa niin, että jo liikkuminenkin on vaikeaa.

6. Ulkoilmamuseo Jan Karlsgården

Ahvenanmaa, ulkoilmamuseo Jan Karlsgården
Juhannussalko Jan Karlsgårdenin pihapiirissä.

Aivan Kastelholman linnan vieressä sijaitseva Jan Karlsgården esittelee ahvenanmaalaisia rakennuksia ja perinteitä 1800-luvun jälkipuoliskolta. Tämän 1930-luvulla perustetun museoalueen rakennukset on tuotu paikalle eri puolilta Ahvenanmaata samaan tapaan kuin Helsingin Seurasaaren rakennukset eri puolilta Suomea.

Museo on varsinaisesti auki vain kesäkaudella, mutta rakennuksia voi ihailla ulkopuolelta ympäri vuoden. Paikka on todella viehättävä, ja marraskuun alun vierailulla onnistuimme näkemään jopa Ahvenanmaan kulttuuriin keskeisesti kuuluvan juhannussalon.

Lisätietoa Kastelholman linnan nettisivuilla.

Ahvenanmaa, ulkoilmamuseo Jan Karlsgården
Jan Karlsgården on kuvankaunis museoalue.

7. Ahvenanmaa ja lampaat

Ahvenanmaa, lampaat
Lampaiden rapsuttelu on mukavaa.

Mitä olisi matka Ahvenanmaalle ilman rapsuteltavia lampaita? Kun niitä tulee vastaan, on se matkailijalle – lapselle tai aikuiselle – iloinen ohjelmanumero!

Ahvenanmaalla on pitkät perinteet lampaankasvatuksessa. Ahvenanmaanlammas eli saaristolammas on erillinen rotu, joka on sopeutunut karuihin saaristo-oloihin.

Me kohtasimme suuren joukon monenvärisiä lampaita aivan Kastelholman linnan ja Jan Karlsgårdenin vieressä kallioisella niityllä. Lampaat olivat kesyjä ja innostuivat syömään ruohoa kädestä. Muutamilla niistä oli todella kuuluva ääni!

Aina ei tarvita mitään niin kovin ihmeellistä. Tällainen kohtaaminen sympaattisten eläinten kanssa jää mieleen hienona lomakokemuksena siinä missä varsinaiset nähtävyydetkin.

Ahvenanmaa, lampaat
Ahvenanmaanlampaat pärjäävät hyvin saaristossa.

8. Taffel Factory Shop

Sipsejä ja suklaata voi toki ostaa joka marketista kaikkialta Suomesta, mutta ei se tunnu samalta kuin herkkujen hankkiminen oikeasta Taffelin (ja samalla Pandan) myymälästä Ahvenanmaalta. Sen vuoksi tässä laatikkomaisessa kaupassa Kastelholman linnaan johtavan tien varrella on melkeinpä pakko pysähtyä. Miten sen löytää? No, et voi ajaa ohi jättikokoisesta juustonaksusta!

Ahvenanmaa, Taffel Factory Shop
Taffel Factory Shopin tunnistaa jo kaukaa.

9. Mariebadin kylpylä (Badhuset Mariebad)

Jos matkustat Ahvenanmaalle lasten kanssa, on käynti Mariebadin kylpylässä takuuvarma hitti. Maarianhaminan itäisen merenlahden rannalla Merikorttelin lähellä sijaitsevassa kylpylässä on useita erilaisia altaita ja 65 metriä pitkä kiemurainen vesiliukumäki, jossa saa hirveät vauhdit. Kannattaa ehdottomasti kokeilla myös lämmitettyä ulkoallasta, josta on upea näkymä merelle!

Mariebad toimii uimahallin tapaan: sinne tuodaan omat pyyhkeet. Kannattaa huomioida, että kaapeissa ei ole erikseen lukkoja – voit ottaa mukaan oman riippulukon tai vuokrata sellaisen kassalta parilla eurolla.

Lisätietoa Mariebadista Maarianhaminan kaupungin nettisivuilla.

Ahvenanmaa, Mariebadin kylpylä
Mariebadin kylpylä Merikorttelista katsottuna. Hurja vesiliukumäki näkyy keskellä.

10. Entax Virtual Reality

Uskoisitko: Maarianhaminan ydinkeskustassa sijaitsevasta kerrostalosta löytyy yllättävän hauska koko perheen pelipaikka, jossa pääsee seikkailemaan virtuaalimaailmassa. Pelaaminen onnistuu aloittelijaltakin pienen opastuksen jälkeen, eikä se ole ollenkaan niin vaikeaa kuin miltä ensin kuulostaa.

VR-lasit päässä huoneen rajat häviävät ja maisemasta tulee ääretön. Pelissä tapahtuu edessä, takana, sivuilla ja yläpuolella. Kokemus on hyvin intensiivinen, joten ikärajoja on syytä noudattaa. Kokeilimme kahta eri peliä, jotka molemmat sopivat 8-vuotiaille ja sitä vanhemmille – Holo Arena ja Fun Factory. Ensimmäisessä sai torjua jännittävää avaruusolioiden hyökkäystä oikein tosissaan, toinen taas oli kepeämpi kilpailupeli. Parasta oli joukkueena pelaaminen: kaikki osallistujat näkyivät pelikentällä virtuaalihahmoina ja pystyivät auttamaan toinen toisiaan.

Lisätietoa tästä kokemuksesta Entax Virtual Realityn nettisivuilla.

Entax Virtual Reality
Entax Virtual Reality – aivan yllättävän hauskaa!

11. Pizza Diablo

Matkalla tulee yleensä aina se hetki, kun tarvitaan pizzaa. Maarianhaminassa testatusti hyvät pizzat saa Pizza Diablosta aivan kaupungin keskustasta (Nygatan 3). Kiviuunissa paistetut italialaistyyliset pizzat ovat rapeita ja maukkaita. Diablolta löytyy netistä jopa suomenkielinen ruokalista. Paikan päällä on saatavilla ruotsin- ja englanninkieliset listat.

Maarianhamina, Pizza Diablo
Pizza Vegetariana.

12. Ravintola Boquerian

Tapaksia Ahvenanmaalla? Kyllä, kannattaa kokeilla! Boquerian on trendikäs ruokapaikka Maarianhaminan keskustassa (Torggatan 13). Rohkeasti espanjalaiseen tyyliin sisustettu ravintola laajenee kesäaikaan ulos isolle puutarhamaiselle terassille ja sisäpihalle, joka näyttää marraskuun kylmyydessäkin melkein houkuttelevalta.

Boquerian tarjoaa monenlaisia tapaksia eli pieniä annoksia, joita voi tilata pöytään kerralla useita. Lounasaikaan sieltä saa myös valmiita tapaskoreja, jotka sisältävät kolme eri annosta.

Perjantai-iltana ravintola oli tupaten täynnä paikallisia seurueita. Tunnelma oli vilkas ja iloinen puheensorina täytti salin. Ruokalista oli på svenska, mutta pyytämällä sen sai myös englanniksi.

Boquerian on niin suosittu, että sinne kannattaa varsinkin viikonloppuisin tehdä pöytävaraus. Katso lisää ravintolan nettisivuilta.

Maarianhamina, Boquerian
Boquerian on sisustettu trendikkäästi sekä sisältä että ulkoa.

Ahvenanmaa – hyvä tietää:

  • Ahvenanmaa on itsehallinnollinen maakunta, jonka asukasluku on noin 29 000
  • Pääkaupungissa (ja samalla ainoassa kaupungissa) Maarianhaminassa on noin 11 500 asukasta
  • Ahvenanmaahan kuuluu yhteensä 6700 saarta
  • Ahvenanmaalla on oma lippu, postimerkit, ajoneuvojen rekisterikilvet ja verkkotunnus (.ax)
  • Ahvenanmaalle pääsee laivalla Helsingistä, mutta vielä kätevämmin Turusta. Esim. Viking Line liikennöi sieltä Maarianhaminaan kaksi kertaa päivässä, aamulla ja illalla. Matka kestää noin viisi tuntia.

About Author

Verkkolehti Matkaston perustaja ja päätoimittaja. Matkailutoimittaja ja matkailualan sisällöntuottaja/copywriter jo vuodesta 2001. Kirjoittaa omista matkoistaan Mangostaniassa, aiemmin myös Matkasto Live -blogissa.

2 Comments

    • Joo, se on aika uusi paikka ja täytyy myöntää, että oli kyllä jännää! En ole itse mikään pelaaja, joten en edes tiennyt, mitä odottaa. Ihmeellinen ja hauska kokemus, myös aikuiselle! 😉

Leave A Reply