Poon Hill Trek: Ghandruk 1940m – Poon Hill 3200m – Hille 1520m

Reitti Ghandrukista Tadapaniin oli lyhyt eikä kovin mieleenpainuva. Kuljimme metsän siimeksessä rupatellen. Sini onnistui mahdollisesti bongaamaan aurinkomäyrän (ferret badger), mutta ei ehtinyt saada siitä kuvaa.

Ghandruk
Lähtö Ghandrukista aamutuimaan. Tähänkin kylään olisi ollut mukava jäädä muutamaksi päiväksi!
Machapuchare
Viimeinen näkymä upeaan Machapuchare-vuoreen. Tuota tummaa harjannetta pitkin kävelimme muutamaa päivää aikaisemmin!

Minä puolestani aloin epäillä, että oppaamme oli matkan edetessä alkanut nautiskella muutakin kuin teetä – hän oli arvioinut tämän päivän kävelyajaksi 5 tuntia, mutta olimme laahustusvauhdillamme (joka oppaalle oli kyllä jo viikon ajalta tuttu, joten olisi luullut aika-arvion onnistuvan) perillä jo kolmen tunnin kuluttua. Lisäksi häntä laulatti kovasti, ja rakshi– viini tuoksahti hänen nauraessaan. No, eipä siinä mitään, opashommat hän kuitenkin hoiti mallikkaasti. Taisimme olla piece of cake opaskeikkojen joukossa, ehkä hän oli siksi päättänyt ottaa löysin rantein.

Polulla
Päivän maisema oli metsäistä, eikä näkymiä ollut Ghandrukin ja Tadapanin välillä.

Ennen Tadapaniin saapumista pidimme pitkän lounastauon eräällä teetuvalla, jonka omistajan kissa oli juuri saanut pentuja! Kun äitikissa vihdoin poistui hetkeksi, meidät kutsuttiin katsomaan näitä ihania palleroita.

Tadapanista minulla olikin selkeä muistikuva neljän vuoden takaa – näkymä majatalon pihalta oli nimittäin hulppea. Sattui niin, että juuri tänään oli pilvinen päivä, eikä minkään sortin view’ta ollut näkyvillä. Pyysin kuitenkin, että saisimme saman huoneen kuin edellisellä reissullani, koska sieltä oli näkymä vuoristoon.

Tadapani
Muistikuva tästä huoneesta nejän vuoden takaa oli jotenkin suurempi ja prameampi… 😀
Tadapani
Taas jouduttiin tulihommiin. Tämä kamiina oli sentään harvinaisen pätevän näköinen.
Tadapani
Wifi!

Keskityimme syömään pizzaa ja ranuja koko illan, ja saimme taas opastaa kamiinan käytön saloja majatalon pitäjille, kun hormi oli niin tukossa nokea, ettei se vetänyt kunnolla. Ngima käänsi ohjeemme tuhkapesän tyhjennyksestä ja hormin siivoamisesta, ja nuori poika teki työtä käskettyä. Johan alkoi vetää! Saimme nauttia lämmitetystä ruokailuhuoneesta koko illan rupatellessamme nuoren brittipariskunnan kanssa. Hekään eivät koskaan olleet kuulleet vuoristotaudista, joten kerroimme heille kauhutarinan Satun keuhkoödemasta.

Tadapani
Auringonnousu Tadapanissa on ikimuistoinen!
Tadapani
Onneksi aamulla oli taas selkeä sää. Mahdollisuudet pilvettömään säähän ovat keskitalvella korkeimmillaan.
Tadapani
Annapurna South, Hiunchuli ja Machapuchare.

Aamulla sää olikin seljennyt, ja heräsin auringon noustessa kuvaamaan Machapucharea. Aurinko lämmitti mukavasti, vaikka oli keskitalvi, ja nautimme aamiaisen pihamaalla. Tästä ei kyllä aamupalamaisemat parane, tuumasin taas kerran!

Tadapani
Majatalon ruokailutila
Tadapani
Munakas, perunaa ja leipää teen kera.
Tadapani
Aamiaismaisema vailla vertaa!

Tadapani 2706m – Ghorepani 2870m

Seuraavaksi oli vuorossa harjanteen ylitys, jonka jälkeen vuorinäkymä vaihtui. Machapucharen sijaan näkyviin tuli uskomaton vuorijono: Tukuche ja yksi maailman kasitonnisista, Dhaulagirin massiivi. Suorastaan juoksimme eteenpäin odottaen kohtaa, jossa metsässä olisi näköala-aukko. Pilviä uhkasi tulla vuorinäkymämme tielle, siksi oli hoppu päästä näköaloille. Lopulta eteen tuli Gurung Hill, aukea kukkula, jolta oli esteettömät näkymät silmän kantamattomiin.

Ghorepani
Kohti Ghorepania (sana muuten merkitsee ”hevosen vettä”, eli siis paikallinen Orivesi!).
Ghorepani
Matkalla kohdattiin taas ihania vauvavuohia. Eihän niitä voinut ohittaa paijaamatta vähän.
Ghorepani
Viikon Machapucharea ja Annapurnaa tuijoteltua oli aika saada näköpiiriin uudet vuoret: Dhaulagirin massiivi ja Tukuche!
Dhaulagiri
Gurung Hillille oli pystytetty kivipysti rukouslippuineen.
Dhaulagiri
Retkiseurue oli aika innoissaan maisemasta. Siellä tönöttää 8167 vertikaalimetriä kiveä ja jäätä.

Nyt oli aika kaivaa pillit ja ukulelet esiin, ja esittää hartaasti harjoiteltu Resham Firiri! Paikalle osui toinenkin retkiseurue, jonka opas ja kantaja liittyivät seuraamme. Yleensä ujo ja hiljainen kantajamme Cobra innostui tanssimaan! Tässä muisto upeasta keikkapaikastamme:

Laskeuduimme Ghorepaniin vielä valoisaan aikaan. Kylä näytti ihan erilaiselta kuin muistelin. Tällä kertaa saimme hotellihuoneen, josta oli näkymä Dhaulagirin massiiviin. Ei paha. Hotellissa näytti majoittuvan runsaasti nepalilaisperheitä, ja nuoriso piti yllä kohtalaista meteliä huudattaen kännyköistään musiikkia.

Selvisi, että tämä olikin Upper Ghorepani, kylän uudempi osa, ja edellisellä reissulla olimme yöpyneet kylän vanhalla puolella Lower Ghorepanissa. Tämä selitti hatarat muistikuvat.

Ghorepani
Laskeutuminen Gurung Hilliltä kohti Ghorepania.
Ghorepani
Tervetuloa Nepalin Orivedelle!
Ghorepani
Upper Ghorepanissa oli paljon uusia hotelleja.
Ghorepani
Saimme kulmahuoneiston kivoilla näköaloilla.
Ghorepani
Näkymä cityyn.
Ghorepani
Ja näkymä kasi- ja seiskatonnisille.

Auringonnousu Poon Hill -kukkulalla

Lähdimme aikaisin aamulla pari tuntia ennen auringonnousua kiipeämään Poon Hill -kukkulalle, emmekä olleet ainoita. Katkeamaton lössi ihmisiä valui portaita pitkin pimeydessä huohottaen 3200 metriä korkealle mäelle, josta on ylittämättömät näkymät etenkin auringonnousun aikaan. Paikan turistikeskeisyys tuli pienenä järkytyksenä retkiseuralleni, minä olin ihmismassoja toki osannut odottaa. Vinkki: jos haluaa säästyä tungokselta, voi samat näkymät käydä ihailemassa Gurung Hilliltä. Talvessa on lisäksi se hyvä puoli, että aurinko nousee myöhemmin eikä tarvitse herätä niin aikaisin (erityisesti muusikko osaa arvostaa tätä seikkaa).

Ja nyt seuraa kuvaryöppy,  tätä maisemaa kun ei voi kylliksi ihailla!

Poon Hill
Aurinko alkoi nousta jo kesken portaiden kiipeämisen. Tungoksessa oli vaikea ohittaa jonoa huipulle…
Poon Hill
Oikealla Annapurna South ja vasemmalla (kauempana takana) ilmeisesti Annapurna I, taas yksi kasitonninen.
Poon Hill
Dhaulagirin massiivi.
Poon Hill
Poon Hillille on rakennettu näköalatorni, mutta maisemat näkyvät kyllä aivan yhtä hyvin maan tasaltakin (torniin saattaa olla melkoinen ryysis).
Poon Hill
Ennen kuin ensimmäiset auringonsäteet osuivat Dhaulagiriin…
Poon Hill
Suurin osa turisteista vaikutti olevan nepalilaisia. Poon Hillille voi kipaista Pokharasta käsin parissa päivässä, jos on kiire.
Poon Hill
Gurja Peak (7093m).
Poon Hill
Vihdoin aurinko nousi horisontin takaa.
Poon Hill
Dhaulagirin massiivi auringonsäteiden kultaamana on aika vaikuttava kokemus.
Poon Hill
Retkiseurue oli väsynyt mutta onnellinen. Satukin pääsi onneksi tällä reissulla näköalakukkulalle, vaikka Mardi Himal View Point jäi väliin.
Poon Hill
Tarpeeksi kuvia räpsitty, nyt voi lähteä aamiaiselle.

Poon Hill 3200m – Hille 1520m

Viimeisenä retkipäivänä oli haikeutta ilmassa. Nytkö se jo loppuu! Jokainen trekkipäivä oli piirtynyt mieleemme erilaisena ja tunnerikkaana kokemuksena. Tavallaan tuntui, että reissussa on oltu jo kuukausi, kun tapahtumia oli niin paljon. Toisaalta taas aika tuntui kiitäneen nopsasti ohi.

Olin varoitellut seuruetta etukäteen pahamaineisista Ullerin portaista: viime retkellä nimittäin teimme tämän kierroksen eri suuntaan, ja kun kylmiltään alkaa punnertaa tuhansia kiviportaita ylöspäin, jalat ovat melkoisen mennyttä kalua. Nyt oli sama urakka siis tiedossa alaspäin, eli huomattavasti kevyempänä versiona (tosin 1700m laskua yhden päivän aikana on sekin paljon). Jännitimme kuitenkin hiukan Satun polvia, ne kun usein reistailevat juuri alamäissä. Etenimme tarpeeksi hitaasti, eikä ongelmia onneksi tullut.

Ulleri
Lounastauko Ullerissa. Tämä on Poon Hillille matkaavien ehdoton levähdyspaikka, joten kauppa- ja ravintolatarjontaa oli reippaasti!
Tikhedunga
Riippusilta Tikhedungaan.
Hille
Saapuminen hiljaiseen Hillen kylään.

Viimeinen yösijamme sijaitsi Hillen kylässä. En ollut aiemmalla reissulla edes pysähtynyt siellä, kylä kun sijaitsi sen verran lähellä Annapurnan vaelluspolkujen lähtöpistettä, että suurin osa vaeltajista ohittaa sen. Tästä syystä kylä vaikuttikin erityisen sympaattiselta! Ei turistimassoja, vain kylän omaa asutusta idyllisten peltojen keskellä.

Me yövyimme Sushma Guesthousessa, joka jäi mieleen koko reissun persoonallisimpana ja lämminhenkisimpänä paikkana. Olimme majatalon ainoat asiakkaat. Vierashuoneet sijaitsivat selvästi perheen alkuperäiseen taloon jälkeenpäin rakennetussa osassa. Sokkeloinen talo oli siisti ja sympaattinen.

Hille
Sushma Guesthouse
Hille
Pikkuinen yhden hengen huone.
Hille
Ruokasali.
Hille
Perheen perunapellot alkoivat heti ikkunan alta.

Kun olimme levänneet hetken, saimme osallistua momo-nyyttien valmistukseen! Meidän kantajamme Rinchhen oli saanut tehtäväkseen tehdä taikinan ja valmistella vihannekset. Talon väki näytti, kuinka vihannessilppu paistetaan ja maustetaan. Sitten saimme yrittää (paino sanalla yrittää) itse pyöritellä lättysistä perinteisen mallisia momoja. Niitä näkee kahta mallia: jossain päin Nepalia momoista tehdään pyöreitä ja toisaalla puolikuun muotoisia. Kumpikin muoto oli todella vaikea saada onnistumaan, ja tunaroituani pari lettua reiälliseksi luovutin, ja päätin keskittyä operaation dokumentointiin. Vanhempi kantajamme Cobra oli erityisen hyvä momon pyörittäjä, hänellä kun on vaimonsa kanssa Kathmandussa lounasruokala.

Hille
Rinchhen valmistelee täytteitä nyytteihin.
Hille
Sini ja Satu pärjäsivät nyyttien muotoilussa paljon paremmin!
Hille
Ensin painellaan taikinasta ympyröitä.
Hille
Jälki ei ollut aivan tasalaatuista… 😀
Hille
Omin pikku kätösin kyhättyjä momoja pöytä täynnä!
Hille
Tiimimme vietti viimeistä iltaa yhdessä. Tuli jo heti ikävä näitä kavereita!

Kun momoja oli tarpeeksi, ne aseteltiin höyrykeittimeen (momot voi myös uppopaistaa, mutta me pidimme enemmän höyrytetyistä) ja sitten vaan odoteltiin. Hetken päästä saimme nauttia omien kättenne tuotoksista niin, että olimme lopulta aivan täynnä! Olipa ihana viimeinen ilta koko tiimimme kanssa! Se teki entistä haikeammaksi tosiasian, että huomisen jälkeen emme ehkä kohtaisi enää super-ihania kantajiamme Rinchheniä ja Cobraa.

Elävää kuvaa reissun toiselta puoliskolta:

Voit lukea tarinan edellisen osan täältä.

 

Kirjoita kommentti!