Mardi Himal: High Camp 3500m – View Point 4100m

Olin väijynyt ikkunaverhon raosta liekkimerta vartin välein, eikä nukahtaminen ollut helppoa. Vihdoin liekit näyttivät kuitenkin pientä laantumisen merkkiä, joten uskaltauduin sänkyyn. Juuri, kun olin saanut unen päästä kiinni, irvistävien seinävanerien välistä näkyi valon tuikehdintaa.

Sini ja Satu olivat hereillä viereisessä huoneessa. Ovi kävi. Kuulin Ngiman äänen. Mitähän nyt oli tapahtunut…? Menin katsomaan tilannetta. Satu oli huonovointisen näköinen, eikä saanut kunnolla hengitettyä. Keuhkoista kuului outoa korinaa. Ihmettelimme, mikä voisi olla vialla – paria tuntia aikaisemmin Satu oli iloisena lauleskellut kamiinan äärellä ilman pienintäkään huonovointisuuden viitettä, joten Ngima arveli, että kyseessä ei voi olla vuoristotauti.

Muistelin pikakelauksella kaikkia mahdollisia asioita, mitä vuoristotaudista tiesin: muistin, että Satu oli nappaillut polvivaivojensa takia ennaltaehkäisevästi särkylääkettä (Panadol). Särkylääkkeitä pitäisi korkealla käyttää maltillisesti, koska ne voivat peittää vuoristotaudin oireita, ja tämä oli kyllä periaatteessa tiedossa. Satu oli ilmeisesti saanut kerta laakista keuhkoödeeman, vaikka päänsärkyä ja muita lievempiä oireita ei ollut tullut. Ngima laittoi Satun istuvaan asentoon tyynyjen avulla niin, että henki kulki vähän paremmin. Helikopteria ei voisi kutsua ennen aamua, koska helikopterifirmat aukeavat kello 8, eikä pimeässä muutenkaan voisi lentää. Satu otti lisää Diamoxia, ja odottelimme tilanteen kehitystä.

Mardi Himal View Point
Auringonsäteet kultasivat Annapurna South ja Hiunchuli -vuoret aamu-kuudelta.
Mardi Himal View Point
Annapurnan alueen alempia kukkuloita aamuruskossa.

Mekään emme Sinin kanssa uskaltaneet nukkua. Satu yski nestettä keuhkoistaan pari kertaa minuutissa. Viiden aikaan aamulla havahduin siihen, että yskintää ei enää kuulunut. Olikohan kaikki hyvin naapurihuoneessa? Nousimme kuuden aikaan ja totesimme Satun olon helpottuneen hiukan. Ainoa keino pois täältä olisi kävellä alaspäin. Satu pysyi sentään pystyssä, joten päätimme, ettei helikopteria tarvittaisi.

Mardi Himalin upeimmat näköalat

Halusimme Sinin kanssa nähdä upean näköalan ylempää, joten päätimme jakaantua kahteen ryhmään: Satu lähtisi vielä muutaman tunnin levättyään alaspäin oppaamme Ngiman ja toisen kantajan, Cobran kanssa, ja minä ja Sini kävisimme katselemassa ylempänä näköalaa Rinchhenin kanssa. Jätimme tavaramme High Campiin ja sovimme, että tapaamme viimeistään Low Campissa. Alun perin meidän oli tarkoitus yöpyä toinenkin yö High Campissa niin, että ehtisimme kaikessa rauhassa kiivetä niin ylös Mardi Himalin harjannetta kuin jaksamme, mutta tilanteen ollessa tämä mekin tietysti jatkoimme seuraavaksi yöksi takaisin Low Campiin asti.

Mardi Himal View Point
Aurinko pilkisti vuoren takaa juuri, kun lähdimme matkaan.
Mardi Himal View Point
High Camp jää taakse.
Mardi Himal View Point
Onnistuimme pudottamaan tämän kyltin paluumatkalla, se kun roikkui löyhästi yhden ruuvin varassa…. 😮
Mardi Himal View Point
Alkuvaiheessa polku oli vielä melko loivaa.
Mardi Himal View Point
High Camp.

Näytti siltä, että pahimmasta oli selvitty, ja Satun kunto lähti parantumaan. Jätimme hänet vielä lepäämään,  otimme mukaan päiväreput ja suuntasimme Rinchhenin kanssa ylös harjannetta. Auringonnousu oli taianomainen. Esteettömät 360:n asteen näkymät hakivat vertaistaan. Ruohopalo oli onneksi sammunut yön aikana lähes kokonaan, ja lähitienoota hallitsi savun haju ja mustat, osittain kytevät ruohotupsut. Saavutimme koko ajan lisää korkeutta.

Mardi Himal View Point
Edellisyön ruohopalon jälkiä. Savua leijaili sakeanaan ilmassa.
Mardi Himal View Point
High Camp jää yhä kauemmas.

Mardi Himal View Point

Mardi Himal View Point

Parin – kolmen tunnin kuluttua saavuimme View Pointiksi kutsutulle kukkulalle. Paikan tunnisti rukouslipuista ja pienestä ruo’oista kyhätystä teetuvasta (joka oli näin talvella kiinni), mutta mitään muuta siellä ei ollut. Paitsi se uskomaton maisema! Lännen puolella kurkistelimme Annapurna Base Campiin johtavaa laaksoa, joka näytti ylhäältä katsottuna pimeältä rotkolta. Kun oikein tihrusti, näki jopa tutun oloisen riippusillan edelliseltä reissulta! Puolen tunnin välein alapuolellamme laaksossa pörräsi sightseeing-helikoptereita.

Mardi Himal View Point
Rinchhen korjaa hajonneen rukouslippuviritelmän.
Mardi Himal View Point
Mini-rukousliput ja Machapuchare.
Mardi Himal View Point
Tämä on Mardi Himal -reitin tärkein etappi! View Point -kukkulalta oli käsittämättömät näköalat joka suuntaan, mutta upeimpana kuvankaunis Machapuchare-vuori.
Mardi Himal View Point
Meillä on tapana ottaa kökköjä poseerauskuvia korkeilla paikoilla – niin nytkin…

Nautimme hyisessä viimassa eväämme, ja päätimme jatkaa vielä vähän eteenpäin kohti Mardi Himal Base Campiksi nimettyä kohtaa. Mitään oikeaa vuorikiipeilijöiden perusleiriä ei siis ollut olemassa, koska Machapuchare-vuorelle ei saa kiivetä, ja sen edessä töröttävä huomaamaton Mardi Himal –vuori on kuulemma kiipeilyllisesti epäkiinnostava. Korkeita näköalakohtia nimetään silti auliisti ”base campeiksi”.

Reitti näytti kaukaa katsottuna mukavan helppokulkuiselta: sen kun lampsitaan kiemurtelevaa harjannetta pitkin tasaisesti ylöspäin. Lähietäisyydeltä homma oli kuitenkin aivan muuta: polku oli jatkuvaa louhikkoa ja alas-ylös-venkoilua. Juuri kun luulit, että päästiin vähän korkeammalle, polku johdatti vähintään saman matkan alas, ja sitten taas kiivettiin. Reitin alkuvaiheessa oli jopa lähes kalliokiipeilyä muistuttava pätkä (paluumatkalla tosin selvisi, että sen olisi voinut kiertää).

Mardi Himal View Point
Olimme varanneet mukaan myös kevyet jääraudat, mutta niitä ei tarvittu, koska alueella ei ollut satanut pitkään aikaan. Tämä oli jäisin kohta koko vaelluksella.
Mardi Himal View Point
Vielä vähän eteenpäin!

Vauhdilla alaspäin

Sini alkoi jo kärsiä korkeuden aiheuttamasta happivajeesta hankalana hengityksenä, ja päätti jäädä Rinchhenin kanssa suojaisaan kalliomuodostelmaan, koska minä halusin vielä ”ihan vähän kiivetä tuon kukkulan päälle”. Se, mikä näytti pieneltä kukkulalta, ei tietenkään ollut sitä. Nopea valokuvan räpsäisyni taisi kestää puoli tuntia. Vastaan tuli yksi ainoa ihminen, nuori nepalilaismies, joka oli tuonut amerikkalais-nepalilaisen tyttöystävänsä retkeilemään. Tyttöystävä oli suosiolla jäänyt nukkumaan, mutta mies halusi käydä Base Campissa. Hänellä ei ollut mukanaan ruokaa eikä juomaa, ja oli aivan uupunut kertoessaan, että ei edes löytänyt mitään Base Campia, kun ei sitä ole mitenkään merkattu maastoon. Oletti kuitenkin käyneensä siellä. En viitsinyt odotuttaa enää Siniä ja Rinchheniä, joten käännyin takaisin.

Mardi Himal View Point
Tämä maisema…. Olisin voinut tuijottaa sitä päiväkausia! Tosin pilvet alkoivat kerääntyä puolen päivän aikaan, joten oli hyvä, että ennätimme paikalle jo aamupäivällä.
Mardi Himal View Point
Kävin kurkistamassa sopivalta paikalta harjanteen länsipuolelle: siellä syvällä rotkossa menee Annapurna Base Camp -reitti!
Mardi Himal View Point
Sini odottelee karkulaista.

Paluumatka sujui lähes hölkäten, alamäkeen kun mentiin. Kuiva vuoristoilma ja pöly alkoivat kirvellä silmiä. Pääsimme takaisin High Campiin alkuiltapäivästä, söimme kevyen lounaan ja keräsimme yöpymistavaramme. Rinchhen soitti lankapuhelimella (mobiilikenttää ei tässä kohtaa ollut) Low Campiin ja kertoi, moneltako lähdemme, että tietävät siellä, jos meitä ei kuulu. Satu, Cobra ja Ngima olivat majatalon väen mukaan lähteneet alas yhdeksän maissa.

Mardi Himal View Point
Annapurna aurinkolaseissa.
Mardi Himal View Point
Paluumatkalla pidettiin vain pari pientä lepotaukoa.

Melkeinpä juoksimme Rinchhenin perässä koko loppumatkan. Saavuimme alaleiriin jo neljän kieppeillä. Satu oli juuri tilannut jättipannullisen teetä, ja näytti kovasti hämmästyneeltä nähdessään meidät niin aikaisin. Suureksi helpotukseksemme hän oli jo huomattavasti parempivointinen, ja oli saapunut perille jonkin aikaa meitä ennen. Onneksi ryhmämme oli taas koossa!

Lue tarinan edellinen osa täältä.

Kirjoita kommentti!