Kurkistus kanjoneihin ja Kootenayn kansallispuistoon

Kanadan Kalliovuorista suuri osa kuuluu neljään toisiinsa rajoittuvaan kansallispuistoon. Näistä kolme, Banff, Jasper ja Yoho ovat tulleet tutuiksi jo parilla aiemmalla Kanadan-reissulla, mutta vielä puuttui yksi: Kootenayn kansallispuisto.

Kootenay sijaitsee British Columbian puolella, ja sen läpi kulkee valtatie. Puiston ominaispiirteitä ovat jyrkät kallioiset vuoret, vesiputoukset, kanjonit ja kuumat lähteet. Tällä kertaa ehätimme katsastaa Marble Canyonin sekä Stanleyn jäätikön.

3_1
Marble Canyon alkaa matalana jokena ja syvenee vähitellen syväksi ja kapeaksi kuiluksi kallioiden väliin.

Lunta oli alueella vielä sen verran reippaasti, että kanjonia ylittävien siltojen turvakaiteista ei juuri ollut iloa, kaidetta kun näkyi lumen alta vain parikymmentä senttiä. Kanjonin reunojen kohdilla ei siis tehnyt mieli horjahtaa! Aurinko paistoi kirkkaalta taivaalta ja kosken pauhu kumisi jostain rotkon syvyyksistä.

Parkkipaikalla muutama jääkiipeilijä varustautui kiipeilyyn. Olinkin aiemmin nähnyt visuaalisesti vaikuttavan filminpätkän, jossa maailmankuulu jääkiipeilijä, kanadalainen Will Gadd kiipeää suurta jääpuikkoa ylös Marble Canyonin sisällä.

3_4
Kanjonin pohjalle ei oikeastaan edes nähnyt – vain kosken pauhu erottui syvältä rotkon uumenista.

 

3_2

Opaskylttien mukaan kanjoni muodostui, kun kaksi eri korkeuksilla sijaitsevaa jäätikköä alkoi sulaa ja korkeamman jäätikön sulamisvedet valuivat alempaan laaksoon. Näin talvella osa vesimassasta oli tietenkin jäässä, eikä koski ollut yhtä massiivinen kuin kesällä. Turkoosi vesi kuitenkin kimalteli kauniisti auringossa ja loi upean kontrastin vitivalkoisena hohtavalle vuorimaisemalle.

3_5a
Metsäpalojen autioittama luurankometsä ympäröi kanjonia. Steve yrittää kurkistaa rotkon pohjalle.
3_6
Tässä on varmaankin kesällä hieno vesiputous.

3_7

Toistuvat metsäpalot olivat muovanneet myös maisemaa: tiheän metsän sijaan ympärillä törrötti kärventyneitä puunrunkoja, jotka kieltämättä loivat hiukan aavemaisen tunnelman. Toisaalta näkymä oli myös paljon avarampi kuin tiheän metsän siimeksessä olisi ollut.  Jatkoimme kanjonilta kohti läheistä Stanleyn jäätikköä.

3_8
Myös matkalla Stanleyn jäätikölle avautuivat maisemat avarina metsäpalon tuhottua osan metsästä.

Talvella paikalle pääsi parhaiten lumikengillä, joten tepsuttelimme muutaman kilometrin matkan ylös rinnettä. Minun piti vähän väliä pysähtyä huokailemaan ja ottamaan kuvia upeasta maisemasta. Vaikka olimme aivan autotien läheisyydessä, olisi voinut kuvitella, että vaellamme keskellä syvintä erämaata! Jane ja Stevekin malttoivat välillä pysähdellä, kun huomasivat, että näkymät tekivät minuun niin syvän vaikutuksen. Näköalapaikalle päästyämme ihailimme jäätikköä – vaikkakin vuorten rinteet olivat sen verran huolellisesti lumen peitossa, että en oikein saanut selvää, mikä kaikki kuului itse jäätikköön!

3_9

3_10

3_11

3_12
Jossain tuolla lumen alla on iso jäätikkö…
3_14
Vaikka olenkin pitänyt selfie-tikkua nolona, oli sille aina välillä käyttöä, kun matkaseura viiletti muutaman sata metriä edelläni. 😀

3_13

Edellisenä päivänä olimme ehtineet tutustua myös toiseen kanjoniin, Johnston Canyoniin talviasussaan. Myös siinä virtaavat vesimassat olivat puoliksi jäässä, joten pauhu ei ollut aivan yhtä kova kuin kesällä. Sen sijaan jyrkänteiltä valui toinen toistaan upeampia jääputouksia!

Siinä, missä kapeaa Marble Canyonia sai ihailla ainoastaan rotkon reunoilta käsin, leveämmän Johnstonin kanjonin kävelyreitti kulki rotkon seinämään kiinnitettyä kävelysiltaa pitkin. Oli hauska verrata näkymiä edelliskesän hellepäivään! Olin taas iloinen järeistä kenkiin kiinnitettävistä jääpiikeistäni; lähes kellään muulla sellaisia ei näyttänyt olevan, ja pääsin todistamaan jos jonkinlaisia yrityksiä säilyttää tasapaino kaiteen tai vaellussauvojen avulla…

3_15
Kanjonin reunaan oli kiinnitetty kävelysilta.
3_16
Lower Falls, ensimmäinen iso vesiputous, ei ryöpynnyt läheskään yhtä paljon kuin kesällä.
3_17
Porrasmaiset putoukset olivat myös jäässä.
3_18
Upper Falls, 30 metriä korkea vesiputous, oli vaikuttava myös jäätyneenä!

3_19 3_20

Kirjoita kommentti!