Poon Hill Trek: Mardi Himal Low Camp 2970m – Landruk 1560m – Jhinu 1730m

Tänään oli määrä laskeutua Mardi Himalin harjanteelta Modi Khola -joen toiselle puolelle Jhinun kylään. Tästä eteenpäin seuraisimme Poon Hill Trekkiä. Ennakkosuunnitelmista poiketen vietimme ”Bileleirissä” (Mardi Himal Low Camp) toisenkin yön.

Aamun valjetessa maa oli taas kuurassa – ja piha täynnä jakkeja! Nekin olivat kuurassa! Lähimpänä huoneitamme oli pieni vauvajakki. Sisätilojen turvasta katselimme, kun se lähestyi kuistilla seisonutta miestä. Mies yritti työntää sitä pois sarvista (minun matkakassini oli sopivasti jakinsarvien tulilinjalla), mutta jakki oli vahvempi.

Poon Hill Trek Jhinu
Ilta laskeutuu Low Campiin ja laulu raikaa ruokailusalissa.
Poon Hill Trek Jhinu
Aamulla hieraisin silmiäni, kun pihamaalla hengaili lauma hyhmeisiä jakkeja!
Poon Hill Trek Low Camp
Pienen jakin turkki oli kuurassa. Se halusi varmaankin leikkiä, ja lähestyi uhkaavasti vihreää kassiani.
Poon Hill Trek Jhinu
Ngima antoi jakin nuolla kädestään suolaa.

Myös Ngima päätti mennä ulos jakin luo. Hän otti käteensä suolaa ja antoi jakin nuolla sitä. Samalla minäkin uskaltauduin lähemmäs, ja rapsuttelin jakkivauvan päätä. Se oli jotenkin suloinen! Käännyin ja lähdin pois, ja samassa tämä ”pikkuinen” kuitenkin päätti hyökätä. Se puski pienellä sarvellaan Ngimaa reiteen! Onneksi mitään vakavampaa ei sattunut, mutta kunnon ruhje siitä taisi tulla… Ei ole siis leikkiminen vauvajakkien kanssa!

Poon Hill Trek Jhinu
Viimeinen auringonnousu Mardi Himalin harjanteen puolella.
Poon Hill Trek Jhinu
Low Camp aamuvarhaisella. Tulee ikävä tätä maisemaa!
Poon Hill Trek Jhinu
Aamutee höyryää vilpoisessa ruokailusalissa.
Poon Hill Trek Jhinu
Satun synttärikakku Himalajan tapaan.

Porrashelvetti alkaa

Oli Satun syntymäpäivä. Majatalon pojat olivat leipaisseet kakun, ja lauloimme onnittelulaulun. Siitä saimme mukavasti energiaa päivän etapille, joka oli yksi pisimmistä koko reissulla. Päämääränämme oli Jhinun kylä toisella puolella Modi Khola -jokea ja rotkoa. Ensin meidän piti siis laskeutua 1600 metriä, ylittää joki ja sitten vielä nousta nelisensataa metriä. Olin ennen reissua varoitellut matkaseuralaisiani tulevasta porrashelvetistä, joka koittaisi joen länsipuolella.

Poon Hill Trek Jhinu
Tästä se alkaa….
Poon Hill Trek Jhinu
Kuivat lehdet eivät mitenkään helpottaneet askelmille astumista.

Mardi Himal –reitti oli ollut siitä mukava, että portaita ei ollut, vaan polku kulki maaston muotoja pitkin, jolloin askeleet voi mitoittaa helposti itselleen sopiviksi. Porrashelvetti alkoi heti, kun polku erkani tuloreitistämme Low Campin alapuolella. Haastetta lisäsi, että jyrkät ja epätasaiset kiviportaat oli päällystetty kuivien lehtien kerroksella, joten et ikinä voinut tietää, kuinka paljon seuraava askel uppoaa lehtikasaan, ja kuinka jalka lipsuu kiven päältä. Vaellussauvatkaan eivät tietenkään uponneet kiveen, joten piti todellakin skarpata, ettei olisi astunut hutiin!

Poon Hill Trek Jhinu
Portaat jatkuvat…
Poon Hill Trek Jhinu
Välillä levähdys aurinkoisella majatalon terassilla.
Poon Hill Trek Jhinu
Saimme vihdoin esteettömän näkymän joen toiselle puolelle: siellä siintää Ghandruk, joka oli seuraavan päivän etappimme.

Muutama ihminen tuli myös vastaan reitillä. Ei käynyt ollenkaan kateeksi, sillä harjanteelle nousu Landrukista päin oli äärimmäisen pitkä ja jyrkkä. Onneksi me olimme matkalla alaspäin! Ilma alkoi taas lämmetä, kun pääsimme pois hyisestä ja pimeästä metsästä. Pidimme pitkän lepotauon Landrukin suloisessa kylässä. Landruk on vähän saman tapainen perinnekylä kuin naapurinsa Ghandruk joen toisella puolella, mutta siellä asuu ihan eri kansa: magarit. Ghandrukin asukkaat ovat gurungeja. Magarit ovat enimmäkseen hinduja, kun taas gurungit ovat buddhalaisia. Nepalin kielten ja kulttuurien variaatio käy ilmiselväksi Annapurnan alueella! Ngima kertoi, että magarit ja gurungit erottaa ulkonäöltä siitä, että magarit ovat gurungeja lyhyempiä ja kasvonpiirteiltään sirompia. Tämä oli totta ainakin kantajamme Cobran kohdalla, joka oli magar: hän oli pienen ja hennon näköinen, mutta uskomattoman vahva!

Poon Hill Trek Jhinu
Lisää portaita. Polvivaivaisen kannattaa huomioida, että alamäet voivat tuntua vielä ikävämmiltä kuin ylämäet!
Poon Hill Trek Jhinu
Landrukin kylässä meitä tervehtivät lukuisat vauvaeläimet, mm. pienet kilit!

Landrukissa lounasta odotellessamme tunnelma muistutti jotain Etelä-Euroopan lomakohdetta: värikkäät kukat kukkivat valkoiseksi maalattujen talojen seinustoilla, leppeä tuuli ja lämmin auringopaiste hellivät nurmikolla lepäileviä matkalaisia. Ei olisi ollut yhtään pöllömpi idea jäädä yöksi Landrukiin, mutta meidän piti noudattaa matkasuunnitelmaa ainakin tässä vaiheessa, koska seuraavana päivänä edessä olisi taas reippaasti nousua. Oli mahtavaa, että oppaamme ei hoputtanut meitä, vaikka tämä olikin yksi pisimmistä vaelluspäivistämme.

Poon Hill Trek Landruk
Huh, vihdoin lepotauko ja lounasta Landrukin kylässä!
Poon Hill Trek Landruk
Landruk on magar-kansan asuttama kylä.
Poon Hill Trek Landruk
Vaikka olisi tehnyt mieli jäädä köllöttelemään lounaspaikan nurmikolle loppupäiväksi, piti matkaa jatkaa vieläkin alaspäin. Satun olo oli vielä sen verran heikko, että kantajat katsoivat parhaaksi kantaa hänen päiväreppunsakin.

Kohti Jhinua

Muutaman sydämentykytyksiä aiheuttavan riippusillan ylitettyämme päästiin toiselle puolelle jokea. Meidän oli tarkoitus käyttää toista joenylityspaikkaa, mutta New Bridgen kohdalla paikalliset kertoivat, että jälkimmäinen silta oli remontissa eikä sitä voinut käyttää, joten ylitys olisi tehtävä New Bridgessä. En tiedä, olisiko tätäkään saatu selville ilman opasta – ei nimittäin olisi ollut kovin hehkeää kävellä ylimääräistä lenkkiä huomatakseen, että täytyy kääntyä takaisin!

Poon Hill Trek Landruk
Ja lisää portaita.
Poon Hill Trek Jhinu
Ei aivan uusimpien standardien mukainen silta, mutta sentään melko viimeaikaista tekoa. (Useimmilla trekkireiteillä on nykyään vankat metallista rakennetut riippusillat.)
Poon Hill Trek Jhinu
Tämän sillan kohdalla piti jo vähän miettiä askeleitaan!
Poon Hill Trek Jhinu
Saavuimme vihdoin Modi Khola -joen tasolle! Olimme laskeutuneet noin 1600 metriä. Näin talvella joessa on todella vähän vettä – monsuunin aikaisen vesimäärän voi päätellä paljaista kivistä!
Poon Hill Trek Jhinu
Yksinäisen majatalon pitäjä kertoi, että seuraava silta on remontissa, joten kannattaisi ylittää joki jo nyt.
Poon Hill Trek Jhinu
Tämä pidempi silta oli sentään uudempaa mallistoa.
Poon Hill Trek Jhinu
Kaunis kukko vartioi lepotaukoamme.
Poon Hill Trek Jhinu
Viljan kuivatusta.
Poon Hill Trek Jhinu
Joen ylitys New Bridgen kohdalla (varsin mielikuvituksellinen nimi paikalla 😀 ).

New Bridgen jälkeen alkoi loputtomalta tuntuva tuskainen nousu Jhinuun. Nepalin topografia on armoton! Vastaan alkoi tulla aasikaravaaneja, joita piti väistellä kapealla polulla. Kuumuus alkoi käydä myös kantajiemme fysiikan päälle, ja lepotaukoja pidettiin yhä useammin. Sinnikkyys palkittiin lopulta, ja saavuimme Jhinuun juuri ennen pimeää. Olimme kävelleet seitsemän ja puoli tuntia. Tästä eteenpäin seuraisimme reittä, jonka olin kulkenut neljä vuotta sitten mutta toiseen suuntaan. Olipas hauska päästä näkemään tuttuja kulmia!

Poon Hill Trek Jhinu
Nämä siellä täällä näkyvät opaskartat eivät ole ihan mittakaavassa, eikä kaikkia polkuja ole suinkaan merkitty. Esim. meidän tämän päiväinen reittimme puuttuu kokonaan. Kuvan mukaisia kouluratsastushevosia tuskin myöskään olisi ollut tarjolla ”pony service” -käyttöön.
Poon Hill Trek Jhinu
Ja sitten alkoikin taas ylämäki!
Poon Hill Trek Jhinu
Vielä yksi joenylitys.
Poon Hill Trek Jhinu
Maalaistaloja Jhinun naapuririnteillä.

Aamukylpy kuumilla lähteillä

Jhinun tärkein nähtävyys ovat kuumat lähteet, mutta koska pimeä ehti jo laskeutua, päätimme kylpeä vasta seuraavana aamuna. Iltaisin kylpylä kuulemma onkin täynnä porukkaa, joten aamukylpy olisi varmasti miellyttävämpi. Vaikka kartasta katsoessa kuumat lähteet näyttävät olevan aivan ”vieressä”, matkaa on oikeasti puolen tunnin alamäen verran (ylöspäin kiivetessä aikaa kuluu vartti enemmän).

Poon Hill Trek Jhinu
Raskas päivä, raskaat ruuat!
Poon Hill Trek Jhinu
Jhinun kuumat lähteet tulevat suoraan maan sisästä. Putkista pulppuavaa vettä voi käyttää suihkuna.
Poon Hill Trek Jhinu
Kivistä kyhätty seinämä ja pieni pukukoppi sekä kaksi kuumavesiallasta tuhoutuvat kuulemma joka vuosi monsuunin aikaan, kun joki pauhuaa täydellä vesimäärällä. Ne rakennetaan uudestaan, kun veden taso on taas laskenut.
Poon Hill Trek Jhinu
Toinenkin allas olisi ollut, mutta yksi riitti meille.

Heräsimme reippaasti ennen auringonnousua kylpemispuuhiin. Olimme kuin olimmekin ainoat ihmiset paikalla, joten saimme koko alueen itsellemme. Paikka oli jotenkin muuttunut sitten viime näkemän: altaat olivat vähän eri kohdissa, ja pukuhuonemökkikin näytti erilaiselta kuin neljä vuotta sitten. ”Kylpylä tuhoutuu joka vuosi monsuunisateissa” kertoi oppaamme selvennykseksi. Tästä syystä kylvystä kerätään pieni sisäänpääsymaksu, että paikka voidaan sitten joka vuosi jälleenrakentaa monsuunin jälkeen. Loogista! Voi vaan kuvitella, millaiseksi tuhoajaksi vieressä pauhaava koski kehittyykään monsuuniaikaan, kun se näin kuivalla kaudellakin oli hyvin vaikuttava…

Poon Hill Trek Jhinu
Aamukylpy ihan omassa rauhassa!
Poon Hill Trek Jhinu
Sini koki tarpeelliseksi käydä vilvoittelemassa jääkylmässä joessa.

Vesi oli nyt lämpimämpää kuin edellisen kokemukseni aikaan. Oli ihanaa rentoutua oman porukan kesken. Pikku hiljaa hämärä muuttui valoisammaksi. Sini uskaltautui hyiseen joenlahdelmaan kastautumaan. Oli kuulemma virkistävää. Tunnin lilluttuamme lähdimme takaisin kylään aamiaiselle. Matkan varrella tuli vastaan setä, joka keräsi 200 rupian pääsymaksun altaiden käytöstä, ja saimme muistoksi pääsyliputkin!

Poon Hill Trek Jhinu
Ja sitten taas hiki pintaan portaissa.
Poon Hill Trek Jhinu
Vuohet olivat heränneet meidän kylpemisemme aikana!
Poon Hill Trek Jhinu
Kuinka näitä söpöläisiä voi vastustaa…? Kuva: Sini Kosunen
Poon Hill Trek Jhinu
Bäää! Paluumatkalla tuli viivästys, kun näitä oli paijattava pikkuisen. Kuva: Sini Kosunen
Poon Hill Trek Jhinu
Jhinu aamun valjetessa.
Poon Hill Trek Jhinu
Aamiainen odotti kylvyn jälkeen värikkässä majatalossamme.

Aamiaisen jälkeen alkoi toinen pitkä etappi Ghandrukin kylää kohti. Päivästä muodostui vuoristorata, ei pelkästään fyysisesti vaan myös psyykkisesti: Satun keuhkot eivät vielä olleet palautuneet ödeemasta, ja pääsimme omin silmin todistamaan elämän kovuutta näissä karuissa oloissa.

Voit lukea edellisen osan tästä.

 

Kirjoita kommentti!