Sadepäivä kuihtuneella jäätiköllä: Bow Glacier Falls

Sääennustus näytti sateiselta. Valitsimme päivän vaellukseksi lyhyen, 9 kilometrin mittaisen reitin Bow Glacier Falls -vesiputoukselle. Olimme jo nähneetkin sen siintävän kaukana Bow-järven takana, kun aiemmin autoilimme Icefields Parkwayn nähtävyyksiä katsellen.

Reitti kulki aluksi upean turkoosin järven rantaviivaa pitkin. Sade kuvioi muutoin tyynen järven pinnan eläväksi. Ympäröivät vuorenhuiput heijastuivat järven pintaan. Jonkin matkaa edellämme kulki yksinäinen vaeltaja. Ihmettelimme, kuinka hän malttaa kävellä itsekseen, eikä edes tuntunut pitävän meteliä karhujen loitontamiseksi.

bow_3

bow_1 bow_2

Järven vesi oli matalalla, ja saavuimme laajalle kivikolle, jonka syvimmässä kohdassa virtasi joki. Vesi varmaankin täyttää koko alueen keväisin sulamisvesien aikaan. Nyt polulle oli merkitty kivin nuoli, joka johti suoraan kivikkoon: reittiä ei alueella ollut nähtävissä, mutta pienin välimatkoin sijoitetut kivikasat ohjasivat oikoreitin takaisin varsinaiselle polulle vastarannalla.

bow_4
Kivikkoisen matalikon läpi kävelimme suoraan vastarannalle.

Sitten polku alkoi nousta. Joki syöksyi pienenä koskena kapeasta rotkosta. Sen kummempia turvakaiteita ei täälläkään ollut, ja yritimme kurkkia turvallisen matkan päässä, josko olisimme nähneet vilauksen kuohuista. Rotkon päälle oli kiilautunut siirtolohkare. Vitsailimme, että olisipa uhkarohkeaa kivuta sen päälle – ja myöhemmin luimmekin opaskirjasta, kuinka siirtolohkareen yli todellakin pitää kiivetä, jotta pääsisi joen toisella puolella sijaitsevalle vuorikiipeilymajalle! Hui…

bow_5
Näkymä taaksepäin.
bow_6
Jäätiköiden sulamisvesistä syntynyt Bow-joki virtaa rotkon pohjalla.
bow_7
Tuon siirtolohkareen yli on kivuttava päästäkseen reitille, joka johtaa kiipeilymajalle…

Rotko-osuuden jälkeen edessä avautui suunnaton jäätikkömoreenikenttä. Itse Bow’n jäätiköstä ei ole enää mitään nähtävissä, se on kutistunut jyrkänteen yläpuoliselle alueelle. Sen sijaan jyrkänteeltä valuivat Bow’n vesiputoukset. Yllätykseksemme putouksilla näytti olevan ruuhkaa, vaikka luulimme olevamme lähes ainoita kulkijoita. Aiemmin näkemämme vaeltaja istui kivellä louhikossa turvallisen etäisyyden päässä joukkiosta. Kävi ilmi, että kyseessä oli edellisenä iltana hostellissa metelöinyt lapsikatras, ja yksinäinen vaeltaja oli heidän bussikuskinsa! Ei ihme, että hän oli hiiviskellyt ryhmän perässä itsekseen ilman pelkoa karhuista! Jäimme juttelemaan tämän sympaattisen naisen kanssa, ja odottelimme samalla, että saisimme vesiputoukset itsellemme ilman häiriötekijöitä…

Bussikuski oli vaihtanut hiljattain ammattia toimistotyöntekijästä koulubussin ajajaksi puhtaasti lifestyle-syistä (kuten moni muukin tapaamamme paikallinen asukas): koulubussia ajaessa tälle British Columbian pikkukaupungissa asustavalle yksinhuoltajalle jäi paljon enemmän aikaa käydä päivisin vaeltamassa ja laskettelemassa. Hyvin ymmärrettävää – näissä maisemissa minäkin valitsisin samoin!

bow_8
Sulaneet jäätiköt ovat jättäneet jälkeensä moreeniharjanteita. Jossakin tuolla kaukana ovat nykyiset rippeet jäätiköistä.
bow_9
Bow Glacier Falls.

Kouluryhmä alkoi valua meitä kohti, ja bussikuskille tuli kiire pinkaista heidän edelleen vaelluspolulla. Esiteinit toimivat erinomaisena karhujen karkottimena, joten mekin saatoimme kulkea rauhassa, kun moinen massa metelöi edellämme. Pääsimme lähemmäs upeita vesiputouksia könyämällä sateesta liukastunutta louhikkoa pitkin. Putoukset olivat yhtäaikaa hienot ja alakuloiset: varmaankin muutama vuosikymmen sitten jäätikkö oli ulottunut laaksoon, eikä paikalla vielä ollut koko putouksia…

bow_10 bow_11 bow_12

Takaisin autolle palattuamme vettä tihuutti yhä. Jalkapohjat alkoivat olla useiden peräkkäisten vaelluspäivien jälkeen levon tarpeessa. Oli vasta alkuiltapäivä, joten päätimme ajella katsomaan vielä paria nähtävyyttä Yohon kansallispuistossa. Ensin hurautimme kuitenkin Goldeniin, pieneen hiihtoturismikaupunkiin British Columbian puolella. Kuvittelimme, että se olisi samaa sorttia kuin viihtyisät pikkukaupungit Banff tai Canmore, mutta suorastaan huvittuneena kiertelimme tämän uneliaan kylän kaduilla etsien jotain, mitä emme koskaan löytäneet – ihmisiä! Lämpötila vuorten toisella puolen British Columbiassa oli hämmästyttävää kyllä noin 7 astetta korkeampi kuin Albertassa. Aurinkokin pilkahteli pilvien raoista. Löysimme sentään yhden aukinaisen ravintolan, ja ilmeisesti kylän päänähtävyyden: puisen, katetun kävelysillan Kicking Horse -joen yli. Kenties kaupunki on hiukan eloisampi hiihtosesongin aikaan…?

bow_14
Goldenin ylpeys: puinen silta yli Kicking Horse -joen.
bow_15
Uneliaan Goldenin pääkatu.
bow_13
Kaupunki oli koristeltu runsain kukkaistutuksin.

Paluumatkalla poikkesimme Emerald-järvellä. Se oli todella kaunis, mutta ei kuitenkaan yhtä jylhä kuin esim. Moraine Lake. Kanootteja olisi päiväsaikaan ollut vuokralla, ja järven rantaa lähellä sijaitsevalle saarelle oli rakennettu vuokramökkikylä. Kaikki paikat olivat jo kiinni, joten tyydyimme ihailemaan näkymää rannalta käsin. Mielenkiintoinen yksityiskohta olivat vuoret järven takana. Niiden seinämiltä on löydetty kokonaan uusi fossiilikerrostuma: Burgess-Shale-fossiilit. Niitä katsomaan pääsee opastetuilla kierroksilla. Täytyykin pitää tämä mielessä ensi kerralla alueella vieraillessa!

bow_16
Vehreä Emerald Lake.
bow_17
Emerald Laken keskellä on vuokramökkejä ja ravintola. Takana siintää vuori, jonka rinteiltä on lyödetty Burgess-Shale-fossiileja.

Emerald-järven lähellä virtasi Kicking Horse -joki pauhaavana koskena. Erääseen kohtaan kalliota vesi oli uurtanut reiän niin, että koski virtasi sen sisästä. Tämän luontaisen kivisillan päälle ei saanut mennä kävelemään, mutta sitä sai katsella näköalatasanteilta. Alueella oli myös ihmisen insinööritaidonnäyte yli vuosisadan takaa: Spiral Tunnel. Sitä oli vaikea havaita vuorenseinämästä, mutta matkan varrella Fieldin kylän turisti-infossa oli pienoismalli tästä vuoren sisään rakennetusta junaradasta. Kalliovuoret ylittääkseen junan piti jotenkin saada lisää korkeutta, ja vuoren sisään kaivettiin kaksi jättimäistä lenkkiä niin, että rata nousee loivana ja tulee vuoren sisästä ulos paljon korkeammalla kuin mistä se sinne meni.

bow_18
Kicking Horse -joen vesi syöksyy kallioon kovertuneeseen reikään.
bow_19
”Natural Bridge”, luonnon muovaama kivisilta.

bow_20

Oli aika pakata kamppeet (miten voikin ihminen levittäytyä kuuden päivän aikana hostellihuoneessa, vaikka käytössä oli henkeä kohden vain yksi kaappi!). Seuraavana päivänä suuntana oli Canmore, josta käsin teimme matkan jännittävimmän ja haastavimman päiväretken Mount Niblock -vuorelle!

Kirjoita kommentti!