Silfra – sukellus mannerlaattojen väliin

 

Haukoin muutaman kerran henkeäni kun ymmärsin, mitä myöntävä vastaukseni kysymykseen ”Mennäänkö Islannissa sukeltamaan?” oikein tarkoittikaan. Olin sukeltanut edellisen kerran kilpikonnien kanssa Thaimaan yli kaksikymmenasteisessa vedessä, korallien keskellä. Nyt olin lupautunut Silfraan, Euraasian ja Pohjois-Amerikan mannerlaattojen väliseen repeämään, Þingvallavatnin hyytävään kylmyyteen, veteen, jossa ei elä edes kaloja. +4°C ei alkuunkaan vastannut käsitystäni mukavista olosuhteista.

Silfran repeämä sijaitsee noin tunnin ajomatkan päästä Reykjavikista, Þingvellirin kansallispuistossa, muinaisen parlamentin eli alltingin kokoontumispaikoilla. Þingvellir on Unescon maailmanperintökohde, jonka käräjäkivillä on kokoustettu ja säädetty lakeja 900-luvulta alkaen. Þingvellir on Islannin suosituimman turistireitin kultaisen kierroksen varrella ja tarjoaa nähtävää myös muille kuin Silfran repeämään heitetyille sukeltajille, mannerlaattojen seinämät kun ovat näkyvillä myös veden pinnalla.

Ajoimme Þingvelliriin suoraan lentokentältä ja majoitumme kansallispuiston alueelle odottamaan sukellusopastamme Reynaria, jonka oli määrä saapua Reykjavikista aamulla. Olimme vuokranneet kuivapuvut sekä sukelluslaitteistot paikalliselta yritykseltä. Sumuinen järvenpinta houkutteli puoleensa arankin sukeltajan, ja alkujärkytyksestä toivuttuani teimme lopulta kaksi vajaan tunnin mittaista sukellusta.

Vedenalainen hiljaisuus kallioseinämien keskellä oli liki hypnoottista. Kristallinkirkkaassa vedessä sukeltaessa kuulee vain laitteiston pulputuksen sekä oman hengityksen. Silfrassa ei elä juuri mitään, ainoastaan ohuet, kirkkaan vihreät levänauhat liikkuvat hitaasti sinisen veden vaimeiden virtausten mukana. Kaikki on kuollutta ja silti niin uskomattoman kaunista.

Satunnainen vaeltaja hypähtelee riemusta - huomenna sukeltamaan!
Satunnainen vaeltaja hypähtelee riemusta – huomenna sukeltamaan!

 

Varusteet valmiina sukeltamaan.
Varusteet valmiina.

 

Islannissa sataa niin paljon että kuivalla maallakin tarvii räpylät.
Islannissa sataa niin paljon, että kuivalla maallakin tarvii räpylät.

 

Sukellus mannerlaattojen väliin.
Sukellus mannerlaattojen väliin.

 

Ei paniikkia, kyl sä osaat tän jutun.
Ei paniikkia, kyl sä osaat tän jutun.

 

Vasen hanska Euroopassa, oikea Pohjois-Amerikassa.
Vasen hanska Euroopassa, oikea Pohjois-Amerikassa.

 

Silfran kristallinkirkkaat vedet.
Silfran kristallinkirkkaat vedet.

 

Hyytävän kylmä Þingvallavatn.
Hyytävän kylmä Þingvallavatn.

 

Vedenalaiset kuvat: Reynar Jarl.

Kirjoita kommentti!