Kun Suomessa juhlitaan pikkujoulua, on Japanissa loppuvuoden hauskan ja perinteisen juhlan, bônenkain, aika. Silloin ihmiset kerääntyvät juhlimaan ravintoloihin ja izakayoihin (japanilainen versio tapas-baarista) ystävien, työkavereiden sekä vähän tuntemattomampienkin kanssa.
Bônenkai tarkoittaa ”vuoden vaikeuksien ja hankaluuksien unohtamisen juhlaa”. Juhlassa kiitetään toisia ihmisiä kaikesta vuoden aikana saadusta avusta tai ystävällisyyden osoituksesta ja toivotaan onnea seuraavalle vuodelle juoden ja syöden hyvin. Tämän perinteen sanotaan alkaneen jo 1400-luvulla. Monet osallistuvat useampiinkin bônenkai-juhliin joulukuussa. Vaikka juhlissa juodaankin tänä aikana melko runsaasti, kyse ei ole vaikeuksien unohtamisesta alkoholin avulla.
Joulukuussa Japanissa jaetaan työpaikoilla talvi-bonuksia. Joulukuun lopussa uuden vuoden lomien vuoksi monet palaavat myös synnyinseuduilleen tapaamaan sukulaisiaan. Pitkien vapaiden ansiosta on helpompi nähdä esimerkiksi vanhoja lapsuudenkavereita.
Vaikka Japanin pitkään jatkuneen laman ja yleistyneen säästämisen takia ulkona syöminen ja juominen on hieman vähentynyt, joulukuussa lähdetään silti rennolla mielellä ulos. Onneksi Japanissa syöminen ja juominen ei ole kovinkaan kallista. Yksi bônenkai-ilta maksaa noin 50 euroa/henkilö, ja tähän summaan sisältyy useimmiten ruoka sekä ilmaiset juomat muutaman tunnin ajan.

Tyypillisiä izakaya-ravintoloiden annoksia ovat esimerkiksi keitetyt vihreät edamame-soijapavut ja grillatut yakitori-kananpalat. Kuva: © Takashi Iezumi
Bônenkain mukava puoli on myös se, että monille hieman ujommille japanilaisille tämä perinteinen tapahtuma tarjoaa erinomaisen syyn kutsua juhliin suuremmankin joukon ihmisiä; esimerkiksi tuttuja, joita näkee harvemmin tai joita on kiireiden takia muulloin vaikea kutsua. Bônenkaihin on myös kiva kutsua ihmisiä, joita ei vielä kunnolla tunne, mutta joihin haluaisi tutustua paremmin.
Tällä tavoin japanilaiset nauttivat jokavuotisesta bonenkai-juhlasta hoitaen ja rakentaen ihmissuhteita ja odotellen uutta vuotta.