Tarunhohtoinen Efesos on Turkin suosituin arkeologinen nähtävyys. Aikoinaan kaupungissa sijaitsi myös yksi maailman seitsemästä ihmeestä.
Nykyisen Turkin länsirannikon tuntumassa sijaitseva Efesos oli alunperin kreikkalainen kaupunki, jossa oli asutusta jo tuhansia vuosia ennen ajanlaskun alkua. Antiikin Rooman aikana se eli kukoistuskauttaan: siitä kehittyi Rooman valtakunnan toiseksi suurin kaupunki, jossa oli jopa 250 000 asukasta.
Tänä päivänä Efesos on arkeologinen museoalue, jossa antiikin kulttuuri herää eloon upella tavalla. Kävijää odottavat samat marmorilevyillä päällystetyt kadut, joita kaupungissa vierailleet Rooman keisaritkin aikanaan kulkivat. Osa katuja reunustaneista komeista pylväistä seisoo edelleen paikallaan.
Efesos oli Rooman valtakunnan aikana tärkeä kaupankäynnin keskus ja satamakaupunki. Sitä on nykyisellään vaikea uskoa, sijaitseehan Efesos melko kaukana rannikosta, noin viisi kilometriä sisämaassa. Noihin aikoihin rannikko sijaitsi kuitenkin toisessa kohdassa kuin nykyään.
Efesoksen ylivoimaisesti tunnetuin rakennus on roomalaiskaudelta peräisin oleva Celsuksen kirjasto, jonka komea, temppeliä muistuttava julkisivu kohoaa ylväästi rauniokaupungin maamerkkinä. Kirjastolle vie Efesoksen pääväylä, leveä marmorikatu. Sitä kulkiessa kirjaston kauneus avautuu askel kerrallaan. Roomalaisella aikakaudella kirjoja pidettiin tärkeinä, ja tässä kirjastossa niitä oli yli 12 000 rullaa.
Kirjaston lisäksi Efesoksen mahtavimpia rakennelmia on amfiteatteri, joka on edelleen vaikuttava näky. Antiikin aikana teatteri oli maailman suurimpia: sinne mahtui noin 24 000 katsojaa. Efesoksen amfiteatterissa seurattiin niin gladiaattoritaisteluita, teatterinäytöksiä, konsertteja kuin poliittisia tilaisuuksiakin.
Efesoksen kulttuuriaarteisiin kuuluvat myös hämmästyttävän hyvin säilyneet ja yksityiskohtaiset mosaiikit, jotka kertovat antiikin ajan ylimystön hienostuneesta elämästä. Kauniit lattiamosaiikit ja seinäfreskot ovat suojassa niitä varten rakennetun katoksen alla.
Efesoksen alueella sijaitsi myös marmorinen Artemiin temppeli, yksi antiikinajan seitsemästä ihmeestä. Se kuitenkin tuhoutui noin vuonna 400. Jumalatar Artemiille omistettu temppeli houkutteli pyhiinvaeltajia pitkienkin matkojen päästä. Sen kattoa kannatteli yli sata pylvästä, jotka oli koristeltu veistoksin.
Artemiin temppelin tuhoutumisen aikoihin koko Efesos oli jo muutenkin rappeutunut. Maanjäristykset ja vihollisten hyökkäykset heikensivät sitä, ja lopulta satamakin liettyi umpeen. Loistokkaan marmorikaupungin taru tuli päätökseensä. Nykyään Efesos on Turkin suosituin arkeologinen nähtävyysalue, jonka kaivaukset paljastavat edelleen yhä uusia aarteita menneisyydestä.
Efesos houkuttelee turisteja Izmirin alueen lomakeskuksista kuten Kusadasista ja Cesmestä. Useimmat Efesoksessa käyvät matkailijat tutustuvat samalla retkellä myös Neitsyt Marian taloon (House of Virgin Mary), joka sijaitsee vuorella noin seitsemän kilometrin päässä Efesoksesta. Legendan mukaan Neitsyt Maria olisi viettänyt siellä viimeiset elinvuotensa.
Efesos (Ephesus, Efes)
Efesos sijaitsee Turkin länsirannikon tuntumassa Selçukin kaupungin lähellä, noin 20 km päässä Kusadasista. Se on vuodesta 2015 kuulunut Unescon maailmanperintökohteisiin. Alue on laaja ja sen kiertämiseen kannattaa varata vähintään pari tuntia. Historiasta kiinnostunut voi helposti viettää siellä vaikka koko päivän.
Lisätietoa Efesoksesta: www.ephesustravelguide.com
Juttu liittyy lehdistömatkaan, joka toteutettiin yhteistyössä Turkin valtion matkailutoimiston ja Turkish Airlinesin kanssa.