Fagervikin ruukki Inkoossa on kuin vanhanajan karamelli. Sen satumaiseen maisemaan kuuluvat ihana puukirkko, kartano puistoineen ja pienet punaiset tuvat.
Fagervik on pienenpieni ruukkikylä Inkoossa, noin 70 kilometriä Helsingistä länteen. Se on vehreän luonnonkaunis alue, jonka rahisevia hiekkateitä kulkiessa voi kokonaan unohtaa elävänsä nykyajassa. Bruksträsket-järven läheisyydessä sijaitsevat historialliset rakennukset muodostavat yhtenäisen 1700-luvun ruukkimiljöön, joka hakee vertaistaan Suomessa.
Fagervikin ruukki perustettiin Ruotsi-Suomen suurvaltakaudella, ja sillä on pitkä historia strategisesti tärkeällä paikalla. Kuninkaantie on aina kulkenut ruukin kautta, ja Fagervikissa ovat yöpyneet esimerkiksi Ruotsin kuningas Kustaa III sekä Venäjän keisari Aleksanteri I. Nykyään samaa tietä saapuvat vanhanajan elämyksiä etsivät matkailijat.
![Fagervikin ruukki, Fagervik, Inkoo.](https://matkasto.net/wp-content/uploads/2018/06/fagervikin-ruukki-fagervik-museo-kahvila-1-1024x683.jpg)
Historiallinen Fagervik – ruukkitoimintaa yli 250 vuotta
Fagervikissa toimi vuosina 1646–1902 Suomen vanhimpiin kuulunut rautaruukki, jonka ympärille koko kylä muodostui. Ruukin perusti ruotsalainen Carl Billsten, mutta se rappeutui jo 1700-luvun alussa isonvihan seurauksena. Vuonna 1723 ruotsalaiset Hisingerin veljekset ostivat ja elvyttivät ruukin, ja siitä lähtien se on ollut saman suvun yhtäjaksoisessa omistuksessa.
Fagervikin punamullattu kirkko kohosi kauniille paikalle järven rantaan vuonna 1737. Sen sisältä löytyvät maamme vanhimmat toimivat urut, jotka on rakennettu Tukholmassa kymmenen vuotta ennen kirkon valmistumista. Viereisiltä sileiltä kallioilta avautuu yksi kansallismaisemistamme – sitä on pakko käydä vähän vilkaisemassa, vaikka samalla tulee astuneeksi aivan kirkon vieressä sijaitsevan vuokramökin pihaan.
![Fagervikin ruukki, Fagervik, Inkoo.](https://matkasto.net/wp-content/uploads/2018/06/fagervikin-ruukki-fagervik-kirkko-2-1024x683.jpg)
Fagervikin kartano rakennettiin kirkon lähelle vuonna 1773, ja sen vaaleankeltainen, kolmikerroksinen julkisivu seisoo edelleen ylväästi järven rannalla takorautaisten porttien suojassa. Hieman myöhemmin kartanon kylkeen syntyi englantilaistyylinen maisemapuutarha ja barokkityylinen muotopuutarha, jotka ovat edelleen ilo silmälle. Ne ovat merkittävimpiä historiallisia puutarhoja koko Suomessa.
![Fagervikin ruukki, Fagervik, Inkoo.](https://matkasto.net/wp-content/uploads/2018/06/fagervikin-ruukki-fagervik-kartano-1-1024x684.jpg)
![Fagervikin ruukki, Fagervik, Inkoo.](https://matkasto.net/wp-content/uploads/2018/06/fagervikin-ruukki-fagervik-kartano-3-1024x683.jpg)
Suomen liittäminen Venäjään vaikeutti ruukkitoimintaa, minkä vuoksi Fagervikissa ryhdyttiin miettimään uutta suuntaa: maataloutta. Fagervikista tulikin todellinen maatalouden edelläkävijä. Sen kasvihuoneeseen tuotiin ulkomailta monia Suomessa aiemmin tuntemattomia, eksoottisia lajeja kuten orkideoja, ananaksia ja sitrushedelmiä.
Fagervikin 257-vuotinen ruukkitoiminta tuli lopulliseen päätökseensä vuonna 1903. Massiivinen kankivasara on edelleen paikoillaan pajassa kartanon lähellä muistuttamassa ruukin kulta-ajasta. Hieman mutaisessa, hämärässä hallissa on nähtävillä muutakin esineistöä, kuten vaaka ja punnuksia.
Tänä päivänä Fagervikin omistavat Otto von Frenckell, Barbara Hisinger–Jägerskiöld ja Eva Hisinger–Jägerskiöld. Vaikka koko alue on edelleen yksityisomistuksessa, voi siellä vapaasti kuljeskella kartanon pihapiiriä ja puutarhan sisempiä osia lukuun ottamatta. On hienoa, että kaikilla on näin mahdollisuus päästä nauttimaan Fagervikin ruukkialueen kauneudesta.
Fagervik on pienestä koostaan huolimatta aito ja elävä kylä. Kartanon, kirkon ja ruukin lisäksi kävijää ilahduttavat suloiset punamullatut mökit kauniine pihoineen. Suurin osa mökeistä on rakennettu 1700-luvulla työväen asunnoiksi. Nykyään kesäasukkaat pitävät niistä hyvää huolta ja tuovat eloa muuten hiljaiseen historialliseen kylään. Lämpimänä kesäisenä viikonloppuna talojen seinustoja koristavat unikot ja pionit ja koko paikka huokuu ihanaa tunnelmaa.
Fagervik muodostaa juuri sellaisen vanhanajan idyllin, josta moni haaveilee. Se on upea kohde Etelä-Suomessa, yllättävän lyhyen ajomatkan päässä pääkaupunkiseudulta. Koska Fagervikissa ei ole muita matkailupalveluita kuin kesäkahvila Fagervik Café museorakennuksessa pysäköintialueen lähellä, on koko paikka säilynyt unenomaisen rauhallisena historiallisena miljöönä. Se sopii hitaaseen maleksimiseen ja on valokuvaajan unelmakohde kaikkina vuodenaikoina.
Lisätietoa kohteesta Fagervikin nettisivuilla.
Suomen kauneimmat kulttuurikohteet
Matkasto-verkkolehdessä ilmestyvässä sarjassa esitellään maamme kauneimpia kulttuurihistoriallisia nähtävyyksiä. Lue lisää projektista täältä. Kohde-ehdotukset voi lähettää päätoimittajalle: paivikaarina@matkasto.net.
Oletko kiinnostunut kulttuurimatkailusta lähellä tai kaukana? Muista seurata Matkastoa myös sosiaalisessa mediassa: Facebookissa ja Instagramissa!