He melkein pääsivät Napoliin

0

Lentokenttätarina

Kreikkalaisella lentokentällä sattunut tapahtumasarja jäi mieleen kummittelemaan. Mitä tuolle miehelle ja kolmelle lapselle sitten tapahtui? 

Alexandros Papadiamantis -lentokenttä, Skiathos, Kreikka. Ruumaan menevät matkatavarat ovat jo lähteneet eteenpäin ja seison turvatarkastusjonossa muiden lomalta palaavien turistien kanssa boarding pass kädessä. Kuulutusten mukaan lennot Napoliin ja Helsinkiin ovat lähdössä hetken kuluttua.

Edessäni on keski-ikäinen mies ja kolme lasta: kaksi noin 8-vuotiasta poikaa sekä suunnilleen 12-vuotias tyttö. Arvaan, että he ovat menossa Napolin lennolle.

Lentokenttä on aivan täynnä lomamatkustajia, eivätkä edessäni seisovat erityisemmin erotu joukosta. Siihen kyllä kiinnitän huomioni, että he ovat viettäneet todella paljon aikaa rannalla. He eivät puhu mitään, mutta eihän jonottaessa tarvitsekaan. Ehkä he ovat väsyneitä niinkuin minäkin, sillä herätys ja lähtö kentälle on ollut aikainen.

Äkkiä viereen tulee lentokenttäpoliisi ja pyytää miestä näyttämään passeja. Sattumanvarainen tarkastus, oletan, eikä mieskään näytä sitä hätkähtävän. Rauhallisesti hän kaivaa taskustaan passien sijasta pahviset, taitetut henkilökortit, joissa lukee ITALIA.

Niin, ovathan he Napoliin menossa. Kai tuollaisillakin sinne pääsee.

Poliisi ottaa kortit ja menee jonnekin. Hetken kuluttua hän palaa ja pyytää hiljaisella äänellä miestä ja poikia lähtemään mukaansa. He kävelevät tyynen rauhallisesti ulos lentokenttärakennuksen ovesta. Rauhallisesti, vaikka heidän lentonsa Napoliin on kohta lähdössä!

Sitten huomaan tytön, joka seisoo edelleen jonossa – kuin unohdettuna. Hän ei katso ovelle vaan näyttää siltä kuin ei olisi edes huomannut, että muu perhe on lähtenyt. Hän on menossa turvatarkastukseen reppunsa kanssa aivan normaalisti. Hän on edelleen matkalla Napoliin.

Poliisi kuitenkin tulee pian takaisin, kävelee suoraan tytön luo ja alkaa puhua italiaksi. Kuulen hänen kysyvän: “Oletko italialainen?” Tyttö sopertaa vastauksensa niin vaimeasti, ettei siitä saa selvää.

Voi ei… hän ei ymmärrä kysymystä. Silloin viimeistään tajuan, etteivät isä ja lapset ole olleet Kreikassa rantalomalla. Ja ettei kukaan heistä ole kotoisin ainakaan saapasmaasta.

“Lähde sinäkin mukaani”, poliisi sanoo tytölle ja saattaa tämän ulos rakennuksesta. Heidän askeleensa on tasaisen rauhallinen eikä kummankaan ilme värähdä. Toinen tekee työnsä ja toinenkin juuri sen, mitä täytyy.

Lento Napoliin lähtee. Myös lento Helsinkiin lähtee ja vie meidät kotiin. Kreikan saarilla on taas huomenna kaunis ja aurinkoinen lomapäivä.

About Author

Verkkolehti Matkaston perustaja ja päätoimittaja. Matkailutoimittaja ja matkailualan sisällöntuottaja/copywriter jo vuodesta 2001. Kirjoittaa omista matkoistaan Mangostaniassa, aiemmin myös Matkasto Live -blogissa.

Leave A Reply