
Kapua-ryhmäläiset: 20 kapuajaa tapasi toisensa ensimmäisen kerran tammikuun alussa ja taipui heti Nepaliksi. Kirjoittaja on kuvassa P. (Jutun kuvat: © Kapua)
Kapua 2016 Nepal -hanke kerää varoja koulutuksen ja terveyden edistämiseksi Nepalissa ja Keski-Aasiassa. Matkasto kutsuu sinut mukaan auttamistalkoisiin!
Peruskouluikäinen tyttö valittaa kaverilleen viikkorahan vähyyttä. Varat riittävät juuri ja juuri pariin hampurilaisateriaan, leffalippuun, uuteen ripsiväriin ja neljään limsatölkkiin. Että miten tällä muka tulee toimeen Jyväskylässä. Helsinkiinkin pitäisi päästä, jotta olisi vähän niin kuin ajan hermolla.
Hänen nepalilainen ikätoverinsa ei mieti mainitun kaltaisia hyödykkeitä ja matkoja. Hän miettii, saako roskia keräämällä kokoon tarvittavan summan äidin ja veljen päivittäisen ruoan kustantamiseen. Ja jos ei saa, niin eikö tänäänkään syödä muuta kuin riisiä. Vai syödäänkö edes sitä. Isä kuoli kevään 2015 maanjäristyksissä eikä sairastelevasta äidistä ole työntekoon. 5-vuotiaan veljen täytyy kasvaa vielä vuoden verran ennen kuin hänet uskaltaa laittaa töihin.
Tilanne ei toki ole aina näin karulla tapaa vastakkainen. Suomestakin löytyy vähävaraisia ja Nepalista vastaavasti varakkaita.
Murheita on monenlaisia, eikä niiden rinnastaminen ole aina järkevää. Jos vertaisimme omaa ahdinkoamme aina toisten, vaikeammissa oloissa olevien tilaan, me suomalaiset emme voisi koskaan kitistä mistään. Ja kitistäkin välillä pitää. Nykytilan kriittinen arviointi johtaa kehitykseen. Viikkorahojen pienuuden murehtiminen ei tosin ole ehkä sitä kriittistä arviointia järkevimmillään.
Minä osallistun tänä vuonna suomalaiseen Kapua 2016 -projektiin, jolla kerätään varoja kehitysmaiden tukemiseksi kiipeämällä maailman vuorille. Vuodesta 2006 on kapuamalla kerätty 170 vapaaehtoisen voimin yli 600 000 euroa. Tämän vuoden päähanke, Kapua 2016 Nepal, kerää varoja koulutuksen ja terveyden edistämiseksi Nepalissa ja Keski-Aasiassa.

Edellisiä kapuajia Nepalissa.
Me projektiin valitut 20 kapualaista kiipeämme marraskuussa Mount Everestin perusleiriin ja vierailemme matkan varrella tukikohteissa. Hankkeen takana ovat Kynnys ry, Taksvärkki ry ja Väestöliitto.
Kapua ei ole vain oma projektimme. Se mahdollistaa hankkeen ulkopuolistenkin osallistumisen. Tarkoituksenamme on kerätä kukin kapuamisemme verran euroja. Nousemme 5545 metrin korkeuteen, joten hankinnassa on 5545 euroa nokkaa kohden.
Matka- ja varustekulut maksamme tietenkin itse, joten keräämämme varat menevät lyhentämättöminä avustuskohteisiin ulkoministeriön omavastuuosuuskorotuksilla. Tämä tarkoittaa sitä, että ulkoministeriö kuusinkertaistaa jokaisen keräämämme euron. Euro kasvaa kuudeksi euroksi ja kymppi kuudeksikympiksi – summaksi, jolla voi saada jo suuria aikaan.
Jokainen euro nimittäin merkitsee:
- 5 eurolla saa päivän elämäntaitokurssin vammaiselle naiselle
- 15 eurolla kolmen päivän oppilaskuntakoulutuksen yhdelle nuorelle tai peruskoulun päättömaksun yhdelle oppilaalle
- 25 eurolla vertaistukea vammaiselle naiselle
- 50 eurolla vedenpuhdistuslaitteen viiteen luokkahuoneeseen
- 150 eurolla ulkokäymälän tai vesihanallisen pesupisteen kouluun
- 500 eurolla vertaistukikoulutuksen seksuaaliterveydestä
Kapualaiset keräävät varoja erilaisilla tempauksilla ja kääntymällä erilaisten yhteisöjen, yritysten ja kuntien puoleen. Kapualle voi siis antaa tukensa suorien lahjoitusten lisäksi osallistumalla kapuajien eri puolilla Suomea toteuttamiin tempauksiin. Esimerkiksi minun seuraava Kapua-tapahtumani on tuleva ravintolapäivä 21.2.2016. tuolloin Jyväskylässä höyryävät Kapua-kitchenin keitokset.
Tietoa muista kapuajien järjestämistä tapahtumista löytyy täältä.
Luvassa myöhemmin lisää tarinaa maailman katolle kiipeämisestä ja nepalilaisten kohtaamisesta.
Muuramen kunta on luvannut tukensa kapuamiseeni. Lupaisitko sinäkin? Klikkaa tästä Kapua-tililleni! Lisätietoa hankkeesta osoitteesta www.kapua.fi/info/.

Nepalin maaseudun kyläkoulujen nuorilla on voitettavanaan lukuisia haasteita. Vanhemmat eivät ymmärrä koulutuksen merkitystä, syrjintä on todellinen ongelma eikä lasten ja nuorten mielipiteitä oteta huomioon. Nuoret ovat itse valmiita muuttamaan asenteita ja maataan.

Nepalilaiselle tytölle koulunkäynnin este voi olla pitkän matkan ohella esimerkiksi kouluvaatteiden puutos…

… tai koulun puutteelliset saniteettitilat.

Himalajan vuoristoalueella sijaitseva Nepal on yksi maailman köyhimmistä maista. Noin puolet väestöstä elää köyhyydessä.

Vierailu avustuskohteessa: Väestöliitto edistää kerätyillä varoilla nuorten seksuaaliterveyttä, Taksvärkki kehittää kyläkouluja yhdessä oppilaskuntien kanssa ja Kynnys ry kanavoi tuen Keski-Aasian vammaisten naisten seksuaali-terveyden ja -oikeuksien edistämiseen.

Kirjoittaja lähtee kapuamaan Nepaliin.