Koronakriisi matkailualalla – tätä se on (ja näin autat)

0
Koronavirus matkailualalla

Koronakriisi on sekoittanut lähes koko maailman. Millaiset ovat tunnelmat nyt matkailualalla? Me kysyimme, kotimaiset matkailuyritykset kertovat.

Vuonna 2020 elämme monella tavalla poikkeuksellista aikaa. Kun ensimmäinen koronaviruksen aiheuttama Covid-19-tapaus tuli ilmi Suomessa tammikuun lopussa, emme olisi voineet aavistaa, kuinka suuret mittasuhteet koronakriisi saa ja millaisia vaikutuksia sillä lopulta on yhteiskuntaan.

Koronakriisi näkyy ja tuntuu nyt lähes kaikilla aloilla. Haluamme tässä jutussa nostaa esiin matkailualan, joka on tilanteen vuoksi erityisen haavoittuvainen. Juttua varten haastateltiin kotimaisia matkailuyrityksiä, joiden esittelyt löytyvät lopusta. Lukijoille tämä on samalla tilaisuus tutustua eri puolilla Suomea sijaitseviin inspiroiviin yrityksiin ja saada ideoita koronakriisin jälkeiseen aikaan. (Sekin tulee vielä!)

Koronakriisi yllätti matkailualan

Kysyimme matkailuyrityksiltä, kuinka koronaviruksen aiheuttama poikkeuksellinen tilanne on tähän mennessä (maalis/huhtikuun vaihde 2020) vaikuttanut niiden toimintaan. Yhteistä kaikille on ainakin se, että tilanne tuli yllättäen.

Moni matkailuyritys käynnisti vuoden 2020 suurin odotuksin ja investoi toimintaansa sillä ajatuksella, että tulossa on tavallinen tai jopa tavallista parempi vuosi. Koronakriisi veti maton alta niin uudemmilta kuin jo pitkään toiminnassa olleilta yrityksiltä.

”Varauskalenterimme oli täyttynyt tulevan kevään ja kesän osalta iloisista juhlista, hotellivieraista ja uusista ideoista. Olimme löytäneet tiimiimme juuri ne oikeat nuoret kesäksi töihin. Tieto koronasta tyhjensi kalenterimme täysin noin kahden tunnin aikana.” (Amandis)

Koronakriisi matkailualalla - Amandis, Naantali
Naantalilainen Amandis on tunnettu vohveleistaan.

”Toiminta pysähtyi kuin seinään. Kukaan ei mieti matkan varaamista tai matkustamista tulevina kuukausina – eikä varmaan koko vuonna 2020.” (Ekomatkaajat)

”On tullut valtava määrä peruutuksia: sekä yksityis- että ryhmävarauksia. Olemme siirtäneet avauspäivämääräämme ainakin kuukaudella eteenpäin. Meillä on tällä hetkellä varattavissa vain itsepalveluna toimiva kalliohuvila.” (Havsvidden)

”Tilanne on vaikuttanut todella paljon toimintaamme, ja lähes kaikki varaukset kevään ajalta on peruttu.” (Kokkolan Wanha Kartano)

Koronakriisi matkailualalla - Kokkolan Wanha Kartano
Kokkolan Wanha Kartano on historiallinen majoituskohde, jonka varauskalenteri tyhjeni koronaviruksen vuoksi.

”Talvikautemme katkesi noin 3 viikkoa suunniteltua aikaisemmin koronavirustilanteen vuoksi. Olemme yhdessä asiakkaidemme kanssa tehneet uudelleenjärjestelyjä ja käytännössä siirtäneet heidän lomansa seuraavaan talveen.” (Arctic Sky)

”Olin juuri ehtinyt ottaa lisää lainaa, jotta saisin rakennettua yritykselleni kauan haaveissa olleen jurttasaunan. Sauna ja palju oli tilattu ja tontin vuokrasopimus tehty, joten nyt on ollut vain pakko jatkaa rakentamista, vaikka rahat eivät riitä. Kaikki kevään ja alkukesän toiminta on peruttu – myös villiyrttikurssit. Hieronta-asiakkaita en voi ottaa vastaan, sillä kuulun itse riskiryhmään. Wanhan Navetan kahvila ja sen yhteydessä oleva Luontopuoti eivät myöskään voi avautua toukokuussa. Näin ollen kaikki tuloväylät ovat sulkeutuneet.” (Strömfors Hyvinvointi Wellness)

Jotkut yritykset eivät ole vallitsevan tilanteen vuoksi voineet avata oviaan ollenkaan, toiset taas pystyvät pitämään osan palveluistaan saatavilla erityisjärjestelyin. On kuitenkin tärkeää huomioida sekä asiakkaiden että henkilökunnan turvallisuus:

”Suhtaudumme tilanteeseen vakavasti ja pidämme avoinna vain ne palvelut, joita pystymme tarjoamaan vastuullisesti. Hotellihuoneidemme eteen voi ajaa autolla ja niihin kirjaudutaan ovikoodilla. Maksun veloitamme etänä.” (Kultaranta Resort)

Koronakriisi matkailualalla - Kultaranta Resort
Osa Kultaranta Resortin palveluista on avoinna. Kuvassa Luhtihotelli.

Tulevat kuukaudet näyttävät, miten kesän ja syksyn käy

On jo selvää, että keväällä 2020 maailma ei ole auki matkailijoille. Kotimaanmatkailullakin on valtavia haasteita. Suomi on poikkeustilassa, tapahtumat peruttu, nähtävyydet kuten museot suljettu ja ravintolatkin kiinni. Yrittäjien täytyy nyt kääntää katseensa suoraan kesään ja syksyyn. Miten niiden kanssa käy? Matkailuyritykset ovat odottavalla kannalla.

”Tilanne tulee olemaan yhtä huono varmasti ainakin kesän alkuun. Saa nähdä, onko edes kesäkuussa tilanne sellainen, että voisi järjestää kursseja ja avata kahvilan ja saunan.” (Strömfors Hyvinvointi Wellness)

Koronakriisi matkailualalla - Strömfors Hyvinvointi Wellness
Strömfors Hyvinvointi Wellness sijaitsee Ruotsinpyhtään ruukin kuvankauniissa maisemissa.

”Kalenteri tulee tyhjentymään huhti- ja toukokuun osalta. Tulevat viikot näyttävät, miten käy kesän tilaisuuksille.” (Kultaranta Resort)

”Kaikki jo varatut matkat siirrettiin syksylle. Tällä hetkellä yrityksellämme on paljon kuluja, mutta ei lainkaan tuloja.” (Ekomatkaajat)

”Keväälle suunnitellut retriitit on peruttu ja kesätapahtumien markkinointi keskeytetty.” (Arctic Sky)

Tilanne ei vaikuta pelkästään matkailuyrityksiin ja niiden asiakkaisiin, vaan myös moniin kesätyöntekijöihin, jotka eivät koronakriisin vuoksi välttämättä pääse aloittamaan innolla odotettua pestiään:

”Emme voi avata hotellia, jos rajoitukset jatkuvat. Se on todella ikävää paitsi niille, jotka ovat varanneet meiltä majoituksen, myös henkilökunnallemme ja kesätyöläisille, joiden työt eivät ehkä voikaan alkaa.” (Havsvidden)

Koronakriisi matkailualalla - Havsvidden
Ahvenanmaalla sijaitseva Havsvidden on kaunis kesätyöpaikka.

Koronakriisi on myös positiivisuuden ja luovien ideoiden aikaa

Vaikka tilanne näyttäisi kuinka synkältä, kannattaa aina ottaa huomioon, että asiat saattavatkin kääntyä paremmiksi. Usko tulevaisuuteen on yrittäjyyden kantava ajatus, ja yrittäjät ovat tiettyyn rajaan saakka tottuneet mukautumaan vaihteleviin tilanteisiin. Siksi koronakriisi ei ole heille välttämättä täysi katastrofi, vaan myös mahdollisuus päästää luovuus valloilleen ja toteuttaa aivan uusia ideoita.

”Tabin kevään matkat on siirretty valoisampiin aikoihin. Salongin toiminta on perustunut tähän asti tunnelmalliseen yhdessäoloon ja yhdessä kokemiseen, mutta kevään aikana järjestetään kokeilumielessä myös nettipohjaisia kirjallisuus- ja elokuvakeskusteluja ja katsotaan, saadaanko sama tunnelma luotua virtuaalisesti.” (Tabi Unelmamatkat)

Koronakriisi matkailualalla - Tabi Unelmamatkat
Tabi Unelmamatkat vie nyt virtuaalimatkoille.

”Emme jääneet ”tuleen makaamaan”, vaan lähdimme heti miettimään uudenlaista toimintaa, jonka tämä koronavirustilanne meille mahdollistaa. Kehitimme yhteistyökuvion, jossa me valmistamme maukasta kotiruokaa Hellapoliisin reseptein. Kuljetamme ruoat suoraan asiakkaan kotiovelle, tai vaihtoehtoisesti ruokaa voi noutaa meiltä. Olemme nyt päässeet aloittamaan uutta toimintaa, ja teemme kaikkemme tämän tilanteen keskellä, että ruokahetki olisi päivän iloisin tapahtuma. Uskomme ja luotamme asiakkaisiimme: tämänkin yli selvitään, kun toimitaan yhdessä.”  (Amandis)

”Kaikesta huolimatta teemme edelleen suunnitelmia tulevaa kesää koskien. Vaikutuksia tulee varmasti, mutta olemme varautuneet niihin niin hyvin kuin pystymme. Olemme mm. avanneet verkkokaupan, josta asiakkaamme voivat ostaa YogaReindeer-vaatteita, käsitöitä, luonnontuotteita sekä lahjakortteja.” (Arctic Sky)

Koronakriisi matkailualalla - Arctic Sky
Arctic Sky on luonnonläheinen matkailuyritys Saariselällä.

Toiveikkaita terveisiä asiakkaille

Ei liene kovinkaan liioiteltua sanoa, että koko matkailuala odottaa nyt malttamattomana koronakriisin päättymistä. Asiakkaita halutaan palvella heti tilanteen mentyä ohi ja heille toivotaan hyvää. Seuraavat sanat kiteyttävät varmasti monen matkailuyrittäjän tunnelmat tällä hetkellä.

”Sydämelliset kiitokset jokaiselle, joka on käyttänyt palveluitamme tai suunnitellut sitä. Mikäli et juuri nyt pysty tulemaan asiakkaaksemme, ei se haittaa – olemme päättäneet selviytyä tästä ja olla käytettävissä tämän jälkeenkin.” (Amandis)

”Olette lämpimästi tervetulleita meille heti kun tämä on ohi. Jotta pääsisimme yhdessä eteenpäin, tarvitsemme tukeanne ja kärsivällisyyttänne. Jos ette voi tulla meille varattuna ajankohtana, pyytäisimme ystävällisesti, että siirtäisitte varaustanne – älkää peruuttako sitä kokonaan.” (Havsvidden)

”Tässä vaiheessa pienelläkin teolla on iso merkitys pienelle yritykselle. Jos tunnet jonkun, joka haaveilee erilaisesta seikkailulomasta luonnossa liikkuen, olemme kiitollisia, jos vinkkaat hänelle meistä.” (Ekomatkaajat)

Koronakriisi matkailualalla - Ekomatkaajat
Ekomatkaajat vie matkustajia elämyksellisille luontolomille: esimerkiksi suojelemaan kilpikonnia.

”Kunhan tämä poikkeustilanne on ohi, on Strömforsissa uusi ja upea puulämmitteinen jurttasauna valmiina ottamaan asiakkaita vastaan. Tulkaa silloin nauttimaan saunan lämmöstä, perinnehoidoista ja muista elämyksistä ruukkikylän idyllisissä maisemissa, yhdessä läheistenne tai työporukoidenne kanssa!” (Strömfors Hyvinvointi Wellness)

”Kaikki on ohimenevää, myös tämä pandemia. Emme osaa arvioida milloin tilanne helpottaa, mutta se varmasti tapahtuu ajan kanssa. Pandemian jälkeen elämme muuttuneessa maailmassa. Uskomme kotimaan matkailun arvostuksen kasvavan ja ihmisten hakeutuvan tulevaisuudessa herkemmin pieniriskisiin lomakohteisiin. Haluamme omalta osaltamme tarjota jatkossakin pienryhmäelämyksiä joko räätälöityjen lomien, retriittien tai tapahtumien muodossa. Tsemppiä kaikille tässä haasteellisessa tilanteessa! (Arctic Sky)

Arctic Sky
Arctic Sky keskittyy jatkossakin tarjoamaan mm. luontoelämyksiä.

”Tämä nojatuolimatkailun kevät on hieno tilaisuus lukea seikkailuista, katsoa dokumentteja ja perehtyä asioihin, jotka ovat aina kiinnostaneet mutta joihin ei ole arjessa ollut aikaa. Autamme näissä löytöretkissä mielellämme!” (Tabi Unelmamatkat)

”Katse on tulevassa ja yhteistyön voimalla selviämme vaikeista ajoista. Pitäkää huolta itsestänne ja läheisistänne.” (Kultaranta Resort)

Haluan auttaa kotimaisia matkailuyrityksiä – mitä teen?

Tällä hetkellä osa yrityksistä on kokonaan kiinni, osa toiminnassa sen verran kuin tilanne antaa myöden. Jatkosta ei vielä tiedä kukaan. Juuri nyt konkreettinen tapa auttaa matkailuyrityksiä on hankkia lahjakortti, jonka voi käyttää myöhemmin, suotuisampana ajankohtana. Ostamalla lahjakortin nyt annamme yrityksille paremmat taloudelliset edellytykset selvitä kriisin yli. Lahjakortin ostaminen on myös hyvä tapa siirtää katse tulevaan ja pysyä positiivisena: kriisi päättyy joskus, ja sitten me taas matkustamme!

Joillekin matkailuyrityksille tilanne on jo vakava, kuten tämä nimettömänä julkaistava kommentti selkeästi kiteyttää:

”Matkailuyrityksemme on todella kriittisessä tilanteessa, ja toiminnan jatkuminen on käytännössä kiinni seuraavan kuukauden aikana syntyvistä varauksista ja myynneistä.”

Sen vuoksi – toimi nyt, jos vain pystyt. Käy sekä tässä jutussa mainittujen että muidenkin kotimaisten matkailuyritysten nettisivuilla, lue niiden palveluista, suunnittele tulevaa ja osta lahjakortti itsellesi tai ystävälle.

Matkailuyritysten tarjoamat palvelut liittyvät usein parhaisiin hetkiin elämässä: vapaa-aikaan, pysähtymiseen ja nauttimiseen, yhdessäoloon sekä tärkeisiin ihmisiin ympärillämme. Vanhoja valokuvia selatessa on helppo huomata, että suurin osa niistä on kuvattu juuri lomilla ja matkoilla. Yhteiset muistot jäävät elämään ja niistä puhutaan vuosikymmenienkin jälkeen.

Matkailu on asia, joka kantaa meitä arjen yli, oli sitten kyse pienestä retkestä, viikonloppulomasta tai seikkailullisesta kaukomatkasta. Matkailuyritykset mahdollistavat meille näitä unohtumattomia elämyksiä ja ansaitsevat siksi tukemme vaikeana aikana. Pidetään ne elinvoimaisina, sillä me kaikki tarvitsemme niitä!

Tutustu jutussa esiintyviin yrityksiin:

AMANDIS

Nunnakatu 6, Naantali
www.amandis.fi
Puh. 050 538 1956
Sähköposti: ihana@amandis.fi

Amandis on perheyritys, johon kuuluvat kahvila-ravintola, boutique-hotelli ja juhlapalvelu. Päätuotteenamme ovat maailman parhaat vohvelit, jotka tehdään käsityönä omassa keittiössämme. Kuusi hotellihuonettamme on remontoitu keväällä 2019 entistä viihtyisämmiksi. Huoneet sijaitsevat kauniissa puutalopihapiirissä, ja niistä on käynti terassille, missä voi nauttia näkymästä merelle. Intiimi ja idyllinen Villa Amandis muuntautuu erilaisten tilaisuuksien mukaan. Siellä voi järjestää jopa 50 hengen juhlat. Salin ikkunasta avautuu kaunis merimaisema vuoden jokaisena päivänä. Villa Amandiksen keittiössä loihditaan tarjottavat kotimaisia raaka-aineita ja aitoja makuja kunnioittaen. 

LAHJAKORTTI: Ota yhteyttä ja kysy lisää!

ARCTIC SKY

Ruijankeino 2, 99830 Saariselkä
arcticskylapland.com
Puh. 040 155 9700 / Minna
Sähköposti: minna@arcticskylapland.com

Arctic Sky on Saariselän alueella toimiva matkailupalveluja, joogaa sekä tapahtumia järjestävä (yhden naisen) yritys. Arctic Skyn matkailutuotteisiin kuuluvat räätälöidyt, yksityiset lomapaketit sekä hyvinvointiretriitit. Yritys tuottaa itse lähes kaikki tarjoamansa palvelut aterioista aktiviteetteihin, ja myös sen toimitilat on itse rakennettu. Arctic Sky toivottaa tervetulleeksi alueella matkaavat ihmiset myös avoimille joogatunneille, luonnontuoteaiheisille kursseille, luontoyhteysharjoituksiin ja erilaisiin tapahtumiin. Metsään on merkitty myös kaikille avoin, maksuton aistiluontopolku.

LAHJAKORTTI: Joogaan, kurssille, retriitille tai verkkokauppaan, josta saa mm. YogaReindeer-vaatteita ja lappilaisia tuotteita. Kysy lisää!

EKOMATKAAJAT

Helsinki
www.ekomatkaajat.fi
Puh. 040 414 2930
Sähköposti: info@ekomatkaajat.fi

Ekomatkaajat on Suomen ainoa uhanalaisiin eläimiin ja luonnonsuojeluun keskittynyt yritys, joka järjestää vastuullisia elämysmatkoja. Me teemme mahdolliseksi matkustajien unelmat eläinten- ja luonnonsuojelusta. Hyväntekeväisyysmatka voi olla unohtumaton kokemus koko perheelle. Jopa 99% asiakkaistamme on ollut tyytyväisiä matkaansa.

LAHJAKORTTI: Ota yhteyttä ja kysy lisää!

HAVSVIDDEN

Havsviddsvägen 90, Geta, Ahvenanmaa

www.havsvidden.com
Puh. +358 1849 408
Sähköposti: info@havsvidden.com

Punaisen graniitin ympäröimä kohde, jossa taivas ja meri kohtaavat. Neljän tähden Havsvidden-hotellista löydät rauhan, upean luonnon sekä näyttävän meriympäristön. Täällä voit asua mukavissa kahden hengen hotellihuoneissamme tai eksklusiivisissa kalliohuviloissamme. Oleskelun aikana on vapaa pääsy sauna- ja allasosastolle meren rannalla. Käy kävelyllä vuorimäntyjen ja kallioiden ympäröimänä tai istu oleskeluhuoneessamme ja nauti luonnon rauhasta. Havsvidden sijaitsee Ahvenanmaan pohjoisimmassa kärjessä. Maarianhaminan ja Eckerön laivaterminaalista on meille noin 50 minuutin automatka. 

LAHJAKORTTI: Ota yhteyttä ja kysy lisää!

KOKKOLAN WANHA KARTANO

Pakkahuoneenkatu 5, Kokkola

www.wanhakartano.com
Puh. 045 163 5323
Sähköposti: teija.tynkkinen@gmail.com

Historiallinen majoituskohde keskellä Kokkolan vanhaakaupunkia, Neristania, toivottaa sinut tervetulleeksi. Koe historian havinaa lähes 200 vuotta vanhassa kartanossa, jonka tilat soveltuvat hyvin myös erilaisiin yksityistilaisuuksiin, juhliin ja tapahtumiin sekä kuvauksiin. Wanhassa Kartanossa on 5 huonetta 1–6 hengelle sekä makuuparvi. Yhteisistä tiloista löytyy mm. juhlasali ja sauna.

LAHJAKORTTI: Ota yhteyttä ja kysy lisää!

KULTARANTA RESORT

Särkänsalmentie 178, 21100 Naantali
kultarantaresort.fi/
Puh. 075 326 6000
Sähköposti: myyntipalvelu@kultarantaresort.fi

Skandinaavisen tyylikäs majoitus- ja kokouskohde Naantalin Luonnonmaalla, vain viiden minuutin ajomatkan päässä Naantalin vanhasta kaupungista. Monipuoliset kokoustilat ja edustavat juhlatilat tarjoavat puitteet koulutus- ja virkistyspäiville. Luhtihotellissamme on 40 huonetta, ja lisäksi meillä on myös lomahuoneistoja golfkentän tuntumassa. Ravintola Kultaranta ja Kultaranta Heineken House gourmet-pizzeria palvelevat sekä ryhmiä että yksittäisiä matkailijoita. Eräoppaamme vievät Kultaranta Kurun luontopolulle tai Tulikallion lähimetsään voimaantumaan luonnosta. Kauttamme saat myös ammattitaitoista golfopetusta ja voit haastaa itseäsi täysimittaisella Pay & Play -golfkentällä. Kultaranta Wellness tarjoaa kauneus-, liikunta- ja fysioterapiapalveluita. Kesäaikaan voit rantautua Kultaranta Marinaan veneellä.

LAHJAKORTTIKaupassamme on lahjakortteja sekä valmiisiin paketteihin että tuotteisiin. Lisäksi myynnissä on avoimia lahjakortteja (min. 50 €).

STRÖMFORS HYVINVOINTI WELLNESS

Ruukintie 10 G, Ruotsinpyhtää

www.stromforshyvinvointi.fi / www.terapiahierontasofia.fi
Puh. 040 556 4458
Sähköposti: terapiahierontasofia@gmail.com

Strömforsin ruukkikylän idyllissä, noin tunnin ajomatkan päässä pääkaupunkiseudulta sijaitsevaan kokonaisuuteen kuuluu Hieronta- ja hyvinvointikeskus Sofia, Ruukin perinnesauna (jurttasauna) sekä Strömforsin Luontopuoti ja kahvila. Järjestämme villiyrttikursseja sekä tyhy-päiviä asiakkaan toiveiden mukaisesti. Saunamme tulee jatkamaan toimintaansa vuonna 2020 uudessa upeassa paikassa luonnon keskellä. Siellä on mahdollista saada mm. savi-, turve- ja villiyrttihoitoja. Saunaa tullaan vuokraamaan myös asiakastilaisuuksiin. Sen yhteydessä on kylpytynnyri sekä terassi ja grillauspaikka, joihin mahtuu suurikin ryhmä. Syötävää voi tilata kahvilamme kautta.

LAHJAKORTTI: hierontoihin, hyvinvointi- ja elämyssaunoihin tai saunailtaan perheen tai ystävien kanssa. Ota yhteyttä!

TABI UNELMAMATKAT

Sirkkalankatu 24 (kivijalka), Turku
www.tabiunelmamatkat.net
Sähköposti: annamari@tabi.consulting

Tabi on Suomen pienin boutique-matkatoimisto, joka järjestää opastettuja pienryhmämatkoja Japaniin ja tekee räätälöityjä matkapaketteja monentyylisiä seikkailuja varten. Tabi-matkaan kuuluu huolellinen matkan suunnittelu sinun ja matkatoveriesi toiveiden pohjalta sekä täydellinen varaus-, opastus- ja tulkkipalvelu. Tabi on myös pieni kulttuurisalonki, joka järjestää Japani-henkisiä kulttuuri-, kirjallisuus- ja hyvinvointitapahtumia.

LAHJAKORTTI: Tabin nettikaupasta voi ostaa lahjakortin ja paljon muuta.

About Author

Matkailutoimittaja, matkabloggaaja ja sisällöntuottaja jo vuodesta 2001. Verkkolehti Matkaston perustaja ja päätoimittaja. Kirjoittaa omista matkoistaan Mangostaniassa, aiemmin myös Matkasto Live -blogissa. Ota yhteyttä, kun tarvitset sisällöntuotanto-, copywriting- tai kielenhuoltopalveluita!

Leave A Reply