Japanilaiset selviävät talvesta makoilemalla kotatsun suojissa. Maanmainio keksintö pitää lämpimänä ja yhdistää perheitä.
Vaikka Japanissa saattaa talvisin olla hyvinkin kylmä, on talot suunniteltu enemmän kesäkäyttöön. Tuuli viuhuu hatarasti eristettyjen seinien raoista eikä keskuslämmitystä yleensä ole – se kun tulisi hyvin kalliiksi.
Japanilaisilla on kuitenkin keinonsa pysyä lämpimänä. Heidän aseensa kylmää vastaan on kotatsu.
Kyseessä on matala pöytä, joka koostuu kehikosta, lämmittimestä, pöytälevystä ja paksusta peitosta. Peitto asetetaan kehikon ja pöytälevyn väliin siten, että sen liepeet roikkuvat joka sivulta reilusti lattialla. Kehikkoon kiinnitetty lämmitin kuumottaa alle jäävää tilaa, jonne sujahdetaan istumaan. Viluisimmat voivat käpertyä pöydän alle vaikka kaulaansa myöten.
Kotatsu ei ole mikään uusi keksintö – niitä on ollut Japanissa aina 1300-luvulta lähtien. Nykyään kotatsuissa on yleensä sähkölämmitin, mutta entisaikaan ne toimivat hehkuvilla hiililllä. Hiilet pantiin joko pöydän alla lattiassa olevaan syvennykseen tai pidettiin saviruukussa.
Kuten mikä tahansa muukin huonekalu tai kodintekstiili, kotatsu on japanilaisen olohuoneen sisustuselementti. Peitteitä voi ostaa kaikissa väreissä ja eri tavoin kuvioituina.
Kylmänä talvipäivänä kotatsu kerää koko perheen yhteen. Kun kodin lämpö on keskittynyt yhteen paikkaan, haluavat kaikki sinne. Pöytäpeiton alla istuen syödään, jutellaan, luetaan, katsotaan televisiota, pelataan ja lepäillään. Talvi onkin otollista aikaa perheen ja ystävien yhdessäololle. Mikä olisi parempi tapa houkutella ihmiset lähelle toisiaan?
Kun peite keväällä otetaan pois, tulee kotatsusta aivan tavallinen pöytä. Ihmiset kokoontuvat edelleen sen ympärille syömään, mutta kellään ei ole samanlaista kiirettä linnoittautua sen alle kuin koleina talvikuukausina.
2 Comments
Meidän isäntäperheessä oli myös käytössä kotatsu. Talvi on todellakin kylmä Japanissa, kun taloissa ei ole lämmitystä ja olohuoneen keskellä nököttävä lämmitetty pöytä oli pelastus! Lämmitettyjen vessanistuimien lisäksi siis.. Meillä oli myös käytössä lämmitetty matto, josta meni johto seinään. Kaukosäätimestä pystyi säätämään maton lämpötilaa. Jotenkin mietin, että olisikohan sähkölaskua ajatellen kuitenkin parempi vaan rakentaa tiiviimpiä taloja ja ikkunoita.. 😀
Todella hyvä pointti, Anne! 🙂 Japanilaiset taitavat kuitenkin rakastaa näitä kaikkia hyödyllisiä laitteitaan niin paljon, että käyttäisivät niitä joka tapauksessa… 😉