Lapin lomavinkki: saamelaismuseo Siida

0
Mitä tiedät saamelaisista, Euroopan ainoasta alkuperäiskansasta? Lapissa matkaavan kannattaa ehdottomasti poiketa Inariin tutustumaan heihin.

Saamelaismuseo Siida. Poromies Yrjö Mattus kertoo pojanpojalleen ja tämän kaverille entisajan poronhoidosta.

Poromies Yrjö Mattus kertoo pojanpojalleen ja tämän kaverille entisajan poronhoidosta.

Saamelaismuseo Siida on mainio tietolähde Suomen saamelaisista. Sen moderni rakennus sijaitsee Inarin (pohjoissaameksi Anár) kirkonkylässä kohdassa, jossa Juutuanjoki laskee Inarinjärveen. Siidassa saa helposti kulumaan kokonaisen päivän, sillä museon lisäksi rakennuksessa on Pohjois-Lapin luontoa esittelevä luontokeskus.

Siidan johdantonäyttely kertoo alueen luonnon ja kulttuurin kehityksen jääkaudelta nykyaikaan. Sen avulla saa hyvän käsityksen arktisen alueen alkuperäiskansoista ja saamen kielistä.

Päänäyttely esittelee pohjoisen elämän erityispiirteet sisäkkäisinä, Pohjois-Lapin luontoa ja saamelaiskulttuuria esittelevinä osina. Näyttely valottaa saamelaisten selviytymiskeinoja ja elämää pohjoisen luonnossa, kahdeksan vuodenajan rytmissä. Upeat valokuvat, aidot esineet, värisyttävä äänimaailma ja moderni kokonaisuus tekevät museokäynnistä hienon kokemuksen.

Perusnäyttelyitä täydentävät vaihtuvat kulttuurihistoria-, luonto- ja taidenäyttelyt. Kesällä 2013 esittelyssä on esimerkiksi lappilaista ITE-taidetta (nykykansantaidetta). Museon takana on kesällä avoinna myös ulkomuseo, jossa voi tutustua perinteisiin saamelaisiin asumuksiin ja pyyntivälineisiin. Alue on muinaismuistolain nojalla rauhoitettu, sillä siellä on ollut asutusta jo 6000 vuotta sitten.

Siida-keskus on avoinna kesällä joka päivä klo 9–20, talvella 10–17 (maanantaisin suljettu). Siidalla on myös verkkonäyttelyitä, joista löytyy paljon lisätietoa saamelaisten historiasta, elinkeinoista, kulttuurista, ympäristöstä, käsitöistä ja kielestä. www.siida.fi

Saamelaismuseo Siida. Saamelainen kulttuurikeskus Sajos.

Saamelainen kulttuurikeskus Sajos. Kuva: Ulla Isotalo.

Siidan viereen, Inarijärven rannalle avatiin vuonna 2012 saamelainen kulttuurikeskus Sajos. Sajos on inarinsaamea ja tarkoittaa paikkaa, jossa viihdytään tulilla pidemmänkin aikaa. Uljaassa rakennuksessa järjestetään esimerkiksi tammikuussa Skabmagovat-elokuvafestivaali ja elokuussa Ijahis Idja, alkuperäiskansojen musiikkitapahtuma.

Sajoksesta löytyy saamelainen kirjasto, arkisto ja koulutuskeskus. Sajos on erityisesti saamelaisen itsehallinnon parlamenttitalo eli symbolisesti ja toiminnallisesti merkittävä rakennus. www.sajos.fi 

 

About Author

Vapaa kirjoittaja, rakastaa seikkailuja. Kirjoittanut Kulttuurimatkailijan Lappi -matkaoppaan. Tutkinnot journalismista sekä alue- ja kulttuurintutkimuksesta. Lisäksi mm. antropologian, espanjan ja luovan kirjoittamisen opintoja.

Leave A Reply