Malin lahja maailmalle: Djennen savimoskeija

0
Djennnen moskeija on Afrikan hienoimpia rakennuksia. Kuva: Flickr/a hundred visions and revisions.

Djennnen moskeija on Afrikan hienoimpia rakennuksia. Kuva: Flickr/a hundred visions and revisions.

Muotilehti Vogue piti huolen siitä, ettei muilla kuin muslimeilla ole enää asiaa yhteen Afrikan mahtavimmista maamerkeistä.

Länsiafrikkalaisen Malin ylpeys on Djennen historiallisessa kaupungissa sijaitseva moskeija, maailman suurin savitiilestä tehty rakennus. Sitä pidetään Sahelin alueen hienoimpana arkkitehtuurisena saavutuksena.

Kartta: Djennen kaupunki sijaitsee Malin keskiosassa.

Djennen kaupunki sijaitsee Malin keskiosassa.

Alkuperäinen moskeija rakennettiin Djenneen jo noin 1200-luvulla, mutta se pääsi rappeutumaan. Ranskalaisjoukkojen valloittaessa kaupungin vuonna 1893 oli moskeija jo huonossa kunnossa. Se päätettiin rakentaa uudelleen vuonna 1907. Lopputulos oli alkuperäisestä hieman poikkeava, mutta uudestakin moskeijasta tuli Malin matkailuvaltti. Se julistettiin Unescon maailmanperintökohteeksi vuonna 1988.

Djennen moskeijan seinät on tehty auringossa kuivatetuista savitiilistä ja rapattu savella, mikä antaa rakennukselle sileän, veistosmaisen ilmeen. Seinistä työntyy ulos noin 60 senttimetrin mittaisia palmukepukoita.

Moskeija on rakennettu kolme metriä korkealle jalustalle (75 x 75 metriä), jonne johtavat kuudet portaat. Mekkaan päin osoittavaa julkisivua hallitsee kolme suurta minareettia, joiden huipulla olevien pylväiden päällä on koristeena strutsin munat.

Djennen moskeija. Moskeijan seinistä ja torneista työntyy esiin palmukepukoita. Kuva: Flickr/10b travelling.

Moskeijan seinistä ja torneista työntyy esiin palmukepukoita. Kuva: Flickr/10b travelling.

Moskeijan sisällä suuressa rukoushallissa on 90 massiivista pylvästä. Pienet epäsäännöllisesti sijoitellut ikkunat päästävät halliin hieman luonnonvaloa. Lattia on tehty hiekkaisesta maa-aineksesta.

Vuoteen 1996 saakka matkailijatkin pääsivät ihailemaan moskeijan hienoja sisätiloja. Sitten tuli Vogue.
Ranskalaislehti järjesti moskeijassa muotikuvaukset, joilla oli kauaskantoisia seurauksia. Paikalliset raivostuivat puolipukeisia naisia esittävistä kuvista. Tuloksena ei-muslimit eivät ole sen koommin päässeet sisään moskeijaan.

Djennen asukkaat ovat myös vastustaneet moskeijan modernisaatiota, jotta rakennuksen historiallinen arvo säilyisi. Moskeijassa on kovaääniset, mutta sähköjä ei ole vedetty eikä viemäröintiä tehty.

On sääli, etteivät useimmat matkailijat enää pääse sisään moskeijaan. Toisaalta, onko niitä paljassäärisiä naisia pakko viedä joka paikkaan?

Djennen moskeija. Kuva: Flickr/Carsten ten Brink.

Djennen moskeija. Kuva: Flickr/Carsten ten Brink.

Koko kaupungin projekti

Eroosio aiheuttaa halkeamia moskeijan seiniin. Djennessä järjestetäänkin vuosittain moskeijankorjausjuhla, jolloin laastia valmistetaan suurissa kaivannoissa päiväkausien ajan. Sekoittamisen hoitavat pojat, jotka hyppäävät kuoppiin leikkimään. Miehet kiipeävät moskeijan seinistä esiin pistäville palmunvarsille levittämään laastia. Naisväki kantaa vettä. Yhteisön vanhimmat istuvat kunniapaikoilla seuraamassa korjaustöitä. Myös musisointi ja herkut kuuluvat ohjelmaan juhlassa, joka tuo kaupunkilaiset yhteen hyvän asian puolesta.

Youtubesta löytyy englanninkielinen videohelmi, joka vie Djenneen ja sen moskeijaan. Lisäpisteitä sujuvasti etenevästä käsikirjoituksesta ja erittäin selkeästä artikuloinnista. Matkasto suosittelee!

About Author

Verkkolehti Matkaston perustaja ja päätoimittaja. Matkailutoimittaja ja matkailualan sisällöntuottaja/copywriter jo vuodesta 2001. Kirjoittaa omista matkoistaan Mangostaniassa, aiemmin myös Matkasto Live -blogissa.

Leave A Reply