Pohjois-Korea: maailman hienoin show

0
Pohjois-Korea. Jättiläismäinen taustakuva koostuu ihmispikseleistä. Kuva: Flickr/adaptorplug.

Jättiläismäinen taustakuva koostuu ihmispikseleistä. Kuva: Flickr/adaptorplug.

Kun Pohjois-Korea järjestää mahtipontisen Arirang-joukkoesityksen, jäävät olympialaisten avajaiset armotta kakkoseksi. Mikä uskomaton näky!

Sateenkaaren väreissä hehkuva kukkaniitty, pontevasti liehuva lippu, maan isän lempeät kasvot. Näyttävät kuva-aiheet vaihtuvat koko stadionin pituisella jättiläisnäytöllä nopealla tempolla. Koreankieliset tekstit liukuvat esiin pehmeästi osanen kerrallaan. Missään muualla maailmassa ei ole nähty suurempaa kuvaruutua!

Hämmästyttävintä on kuitenkin se, ettei tämä ruutu toimi sähköllä. Kuvavirrasta vastaavat ihmispikselit.

Pohjois-Korean pääkaupungissa Pjongjangissa vuosittain elo-lokakuussa järjestettävät massiiviset joukkoliikuntaesitykset (Mass Games) ovat vertaansa vailla oleva sosialistinen spektaakkeli, joka saa olympialaisten avajaiset kalpenemaan. Mukana on lähes 100 000 esiintyjää, nuorimmat noin viisivuotiaita.

Esityksistä tulee monille mukaan valituille elämäntapa. Näytöksiin valmistautuminen näkyy Pjongjangin puistoissa ja aukioilla, kun osanottajat harjoittelevat ankarasti.

Myös turistit pääsevät seuraamaan esityksiä, jotka koostuvat kolmesta elementistä: voimistelusta, musiikista ja taustakuvista. Kentällä esiintyy kymmeniätuhansia voimistelijoita tiukkaa koreografiaa noudattaen. Musiikki rytmittää esitystä ja antaa sille asiaankuuluvaa tunnelatausta.

Kenties vaikuttavimpia ovat kuitenkin taustakuvat, joihin tarvitaan jopa 30 000 kurinalaista ja huippuunsa treenattua koululaista. He muodostavat kuvamosaiikkeja pitelemällä kirjoja, joiden värikkäitä sivuja he salamannopeasti kääntelevät. Jokainen sivu linkittyy vieressä istuvan sivuun, ja yhdessä palaset muodostavat koko stadionin pituisen kuvan. Aiheet on tietenkin otettu Pohjois-Korean loistokkaasta historiasta ja saavutuksista.

Pohjois-Korea. Kuva: Flickr/(stephan)

Kuva: Flickr/(stephan)

Esityksissä on voimakas poliittinen sanoma ja runsaasti symboliikkaa. Niissä ylistetään Pohjois-Korean työväenpuoluetta, armeijaa sekä johtajia. Nousevan auringon symboli on itseoikeutetusti varattu maan ensimmäiselle johtajalle Kim il-Sungille, jota kutsutaan Suureksi johtajaksi. Myös hänen poikansa, Rakas johtaja Kim Jong-il, on näyttävästi esillä. Hänen kuoltuaan joulukuussa 2011 haluavat pohjoiskorealaiset varmasti ujuttaa esityksiin myös uuden johtajansa, Kim Jong-unin, jonka arvonimenä käytetään toistaiseksi Suurta seuraajaa.

On hienoa päästä mukaan esiintymään. Vanhemmat ja sukulaiset voivat olla ylpeitä lapsesta, joka on valittu tärkeään tehtävään – vaikkei häntä voikaan erottaa tuhansien samanlaisten joukosta. Nyt ei ole kyse yhden pikku kullanmurun tähtihetkestä, vaan sulautumisesta massaan niin täydellisesti kuin sen vain voi tehdä. Voimistelijoita ei motivoi kilpailuhenki, vaan he puurtavat ollakseen huomaamaton osa suurta koneistoa. Taito sekin.

Pohjois-Korea. Kuva: Flickr/(stephan)

Kuva: Flickr/(stephan)

Joukkoliikuntaesitykset ovat olleet tyypillisiä muillekin sosialistisille maille, mutta Pohjois-Korea on ainoa, jossa niitä edelleen pidetään. Siellä esitykset ovat myös suuruudessaan vailla vertaa. Ihmismassojen synkronoitu liike sopii ajatukseen ihanneyhteiskunnasta, jossa yksilö uhraa itsensä tullakseen täydelliseksi kommunistiksi.

Ja joku onnellinen saa olla Suuren johtajan silmä.


Kuvat alla: Flickr/(stephan). Klikaa nähdäksesi ne isompina!

Tämä videokooste päästää joukkoesityksen kulissien taakse. Se näyttää ankaraa harjoittelua, väsymystä ja virheitäkin – sekä lopulta huippuunsa hiotun kollektiivisen suorituksen, jossa inhimillisille erehdyksille ei enää ole sijaa. Tekijä on ottanut materiaalin Koryo Groupin julkaisemista videoista.

About Author

Verkkolehti Matkaston perustaja ja päätoimittaja. Matkailutoimittaja ja matkailualan sisällöntuottaja/copywriter jo vuodesta 2001. Kirjoittaa omista matkoistaan Mangostaniassa, aiemmin myös Matkasto Live -blogissa.

Leave A Reply