Muslimien pyhä paastokuukausi Ramadan näkyy Egyptin arjessa monella tavalla. Paaston yhtenä ideana on myötätunnon oppiminen vähempiosaisia kohtaan. Paastokuukauden aikana muslimin tulisi pidättyä syömisestä, juomisesta, tupakoinnista sekä seksuaalisista nautinnoista aamusarastuksen ja auringonlaskun välisenä aikana.

Kaikki artikkelin kuvat: © Päivi Arvonen.
Ramadanin lähestyminen näkyy Egyptin katukuvassa jo viikkoja ennen paaston alkamista. Moni muslimi koristaa kotinsa, ulko-ovensa tai parvekkeensa värikkäällä Ramadan-lyhdyllä, joita myyvät liikkeet levittäytyvät jalkakäytävälle eri puolilla Kairoa. Supermarketeissa ja ruokakaupoissa on esillä perinteisiä Ramadan-elintarvikkeita kuten taateleita, kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä.
Supermarketeissa myydään myös erityisiä Ramadan-ruokapaketteja, joihin on koottu peruselintarvikkeita riisiä, öljyä, sokeria ja teetä. Ramadan-paketteja tai -kasseja annetaan lahjaksi oman lähipiirin ihmisille; siivoojille, puutarhureille, autonpesijöille, talonmiehille ja lastenhoitajille.
Valtion viroissa olevat saavat ylimääräisen palkan paastokuukauden loputtua. Myös moni yksityinen työnantaja antaa työntekijöilleen rahalahjan paastokuukauden päättävän Eid El Fitr -juhlan alla, jolloin on tapana ostaa ainakin lapsille uusi vaatekerta ja rahatilanteen salliessa lahjoja.
Paasto ei velvoita kaikkia
Egyptin muslimeista valtaosa paastoaa – ainakin julkisesti. Koraanin mukaan paastoaminen on uskonnollinen velvollisuus vain terveille aikuisille. Raskaana olevien tai imettävien naisten ei tulisi paastota. Samoin nainen on vapautettu paastosta kuukautisten aikana. Koraanin mukaan myöskään matkalla olevan muslimin ei tarvitse paastota. Matkanteko lienee ollut 600-luvulla jaa. paljon nykyistä vaativampaa, mutta ohje pätee edelleen. Muslimin tulisi kuitenkin korvata paastopäivät muuna aikana, jos ei pysty paastoamaan juuri paastokuukauden aikana.
Myöskään lasten ei kuuluisi Koraanin mukaan paastota. Paasto ja muut uskonnolliset velvollisuudet kuuluvat vasta teini-ikään ehtineiden elämään.
Egyptissä on yleistä, että sairaat ja myös esimerkiksi diabeetikot paastoavat. Paasto tuntuu olevan lapsille myös jonkinlainen pika-askel kohti aikuisuutta ja siksi moni alle murrosikäinenkin haluaa edes kokeilla paastoa.
Egyptissä ei ole monien muiden muslimimaiden tapaan lakia, joka kieltäisi myös ei-muslimia syömästä tai juomasta paastokuukauden aikana julkisella paikalla.
Egyptin noin kymmenen miljoonaa kristittyä eivät luonnollisestikaan paastoa Ramadanin aikana. Valtaosa kahviloista ja ravintoloista on avoinna paaston aikana lähes normaalisti. Moni kahvila peittää ikkunansa paastokuukauden aikana, jolloin muslimikin voi syödä ja juoda piilossa ohikulkijoiden paheksuvilta katseilta.
Paastoamattomuutta ei Egyptissä yleensä katsota hyvällä, vaikka henkilöllä olisi siihen Koraanin suoma oikeus vaikkapa sairauden tai raskauden vuoksi.
Päivän tärkein hetki
Paastokuukauteen liittyy monia paradokseja, joista ehkä suurin on se, että lähes jokaisen paastoavan muslimin ajatukset pyörivät koko päivän vain paaston katkaisun odotuksessa. Auringon laskettua ja iltarukouskutsun kajahdettua minareetista on lupa syödä, juoda ja sytyttää savuke tai vesipiippu.
Suurin osa paastoajista istuu odottamassa tätä hetkeä jopa tunnin ajan. Hurskaimmat rukoilevat ensin ja katkaisevat paaston vasta sitten.
Päivittäisen paaston katkaisevaa ateriaa kutsutaan aamiaiseksi, ”Iftar”. Se syödään yleensä kotona joko perheenjäsenten ja etenkin kohti Ramadanin loppua usein sukulaisten ja ystävien seurassa. Perheen naiset ovat usein ahertaneet koko päivän keittiössä valmistaen runsaat antimet ”aamiaispöytään”.
Iftaria voi nauttia myös ravintolassa, jotka tarjoavat erityisiä Ramadan-paketteja, joihin voi kuulua myös ennen aamunsarastusta nautittava sohour-ateria.
Onnekkaimmat paastoajat kääntävät päivän yöksi ja nukkuvat vatsat täysinä auringonnoususta auringonlaskuun. Vähemmän onnekkaiden on raahauduttava hyvin syödyn ja usein pitkään valvotun yön jälkeen työpaikalle.
Egyptiläisten työtehokkuus ei ole yleensäkään kovin korkea, mutta paastokuukauden aikana on usein turha olettaa mitään tapahtuvaksi. Väsyneet ja janoiset paastoajat ovat kuin hidastetun mykkäfilmin näyttelijöitä.
Nikotiinintuska kiristää hermoja
Egyptiläiset ovat ahkeria tupakoitsijoita. Paastokuukauden aikana moni yrittää olla polttamatta valoisaan aikaan. Nikotiinin tuska saa adrenaliinin helposti liikkeelle niissäkin tilanteissa, joista normaalisti melko leppoisat egyptiläiset selviävät pikkuriidalla, joka yleensä päättyy nauruun.
Liikenneonnettomuuksien yhteydessä Ramadanin aikana nyrkit heiluvat normaalia herkemmin. Nykyisin kansalaiset pitävät mukanaan autoissa myös ampuma-aseita, joten riitatilanteet ovat entistäkin tulenarempia.
Pienistä riidoista voi Ramadanin aikana paisua helposti suuria joukkotappeluita. Pahinta jälkeä syntyy, jos kiistan osapuoliksi sattuu valikoitumaan kristitty ja muslimi. Pari vuotta sitten muslimi-silittäjä silitti vahingossa reiän kristityn asiakkaan paitaan. Miehille syntyi tapahtuneesta käsikähmä, joka johti joukkotappeluun, jonka seurauksena yksi tappelijoista, muslimi, jouduttiin viemään sairaalahoitoon. Mies kuoli myöhemmin sairaalassa vammoihinsa. Muslimit lähtivät entistä suuremmalla joukolla kostoretkelle tappelussa mukana olleen kristityn miehen kotiin. Sinänsä viattomasta tapahtumasta alkava koston kierre voi jatkua jopa sukupolvien päähän.
Köyhillekin vatsa täyteen
Paastokuukausi on myös hyväntekeväisyyden aikaan. Moni muslimi uskoo, että paastokuukauden aikana tehdyt hyvät työt tuovat tekijälleen normaalia suuremman siunauksen. Siksi moni ajoittaa almuveron maksamisen paastokuukauden aikaan. Tästä syystä Egyptissä näkee paastokuukauden aikana enemmän kerjäläisiä kuin muulloin.
Paastokuukauden aikana monet vähäosaisetkin saavat syödä vatsansa täyteen joka päivä. Kaikkialla Kairossa on ”hyväntekeväisyyspöytiä”, joihin katetaan iftar-ateria paastokuukauden jokaisena päivänä. Ateriat kustantaa useimmiten varakas kauppias tai kiinteistönomistaja.
Koraani käteen
Koraani on monen kodin tärkein esine. Usein Koraania säilytetään myös autossa, jossa se matkaa joko takaikkunalla tai tuulilasiin nojaten sulassa sovussa paikallisten wunderbaum-tuoksulevyjen ja karvaisten likaisiksi pinttyneiden pehmolelujen joukossa.
Egyptissä ei koskaan näe niin paljoa Koraania lukevia ihmisiä kuin paastokuukauden aikana. Ei ole tosin lainkaan harvinaista nähdä myös Koraani kädessä nukkuvia ihmisiä. Koraania ”lukevat” paastokuukauden aikana myös lukutaidottomat. Koraanin lukemisen lisäksi paastokuukauden aikana suositeltavaa olisi karistaa pois pahat ajatukset, rukoilla ja hiljentyä.
Ramadan on myös kulttuuririentojen aikaa. Kairossa ja muissa Egyptin kaupungeissa järjestetään Ramadanin aikana paljon ilmaisia kulttuuritapahtumia, joiden pääohjelmanumerona on yleensä arabialainen musiikki.
Paastokuukausi on fyysisesti raskasta aikaa etenkin osuessaan kuumille kesäkuukausille. Ramadan on kuitenkin monen muslimin vuoden suosikkiaikaa, jolloin nautitaan elämästä perheen, suvun ja ystävien kanssa.
Ramadanin hyväntekeväisyysajatusta korostaa yleinen toivotus Ramadan Kareem eli ”Anteliasta Ramadania”.