Rummu karjäär eli Rummun louhos on veden alle unohtunut mystinen maailma. Tämä outo ja erikoinen kohde sopii niillekin, jotka ovat jo lähes kaiken nähneet.
Rummu karjäär ei ole mikään tavanomainen nähtävyys – se on rappioromantikon ja urbaanin löytöretkeilijän pyhiinvaelluskohde Virossa. Hylätyn vankilan ja vedellä täyttyneen louhoksen yhdistelmä on niin omituinen ja kiehtova, että se täytyy itse kokea ymmärtääkseen.
Vaikka päivä on kaunis ja aurinkoinen, vallitsee louhoksella aavemainen tunnelma. Olemme saapuneet paikalle toimittajaryhmän kanssa läheiseltä Paekaldan lomakeskukselta kelluvaa laituria muistuttavalla moottoroidulla viritelmällä, sillä muuten alueelle ei ole virallista pääsyä. Tuntuu hieman siltä, kuin meidänkään ei pitäisi olla koko paikassa. Olemme ylimääräisiä tunkeilijoita maisemassa, jossa kellot ovat kauan sitten pysähtyneet ja mikään ei liiku. Näky on kuin toisesta universumista.
Ei millään uskoisi, että näin kummallinen paikka sijaitsee vain reilun 40 kilometrin päässä tuttuakin tutummasta Tallinnasta. Siis hyvin lähellä Suomea!
Rummu tarjoaa karua, rujoa kauneutta, hämmentävää ja pienellä jännityksellä terästettyä tunnelmaa sekä sopivasti seikkailua – suuremmassa mittakaavassa kuin joskus lapsena, kun käytiin kavereiden kanssa kurkkimassa kiellettyihin ja vähän ehkä vaarallisiinkin paikkoihin.
Murrun vankilalla ja Rummun louhoksella on yhteinen menneisyys. Kun louhoksesta hakattiin neuvostoaikana kalkkikiveä ja marmoria, käytettiin työvoimana enimmäkseen viereisen vankilan asukkeja. Vankilan tärkeimmät osat on rakennettu 1960-1980-luvuilla Neuvostoliiton aikakauden vankileirien tyyliin. Nyt koko laitos rapistuu hylättynä ja on mennyt hämmästyttävän lyhyessä ajassa huonoon kuntoon. Sen osittain luhistuneita seiniä koristaa graffitien taidenäyttely.
Kun vankila Viron itsenäistyttyä suljettiin ja kalkkikiven louhinta loppui, pysähtyivät myös louhosta kuivana pitäneet pumput. Harvinaisen kirkas pohjavesi peitti alleen avolouhoksen ja sen rakennelmat. Tämän tuloksena syntynyt urbaani vedenalainen maailma on muuttanut Rummun louhoksen yhdeksi Viron sukeltajien suosikkipaikoista.
Louhosjärven ja vankilarakennusten ohella alueen kolmas katseenvangitsija on muutaman kymmenen metrin päässä kohoava teräväsärmäinen, 70 metriä korkea tuhkamäki. Se on syntynyt liuskekiven louhimisen tuloksena ja näyttää niin erehdyttävästi tieteiselokuvan kulissilta, että ajatukset alkavat harhailla kaukaisissa maailmoissa.
Rummun louhosjärvi on tunnettu kristallinkirkkaasta ja puhtaasta vedestään muidenkin kuin sukeltajien keskuudessa. Viron “vaaleansiniseksi laguuniksi“ kutsuttu Rummu on paikallisten suosima uimaranta. Järvellä voi myös veneillä ja meloa, ja talvella sen jäällä luistellaan.
Rummun louhos on toistaiseksi epävirallinen ja valvomaton kohde, jonka kehittämistä vasta mietitään. Siksi sinne kannattaakin livahtaa nyt, kun koko komea neuvostoaikainen rappio on näyttävästi esillä osana ihmeellistä maisemaa.
Jos onni käy, ei paikalla ole juurikaan muita ja pääset tutkimaan kohdetta lähes yksin.
Rummu karjäär – Rummun louhos
Rummu on pieni kylä Harjumaan maakunnassa, noin 40 kilometriä Tallinnasta lounaaseen (autolla matkaan menee 45 minuuttia).
Louhosjärven toisella laidalla sijaitseva Paekaldan lomakeskus vuokraa kanootteja, joilla voi meloa louhokselle. Omin päin alueelle ei virallisesti voi mennä (mutta se ei tarkoita, etteikö niin tapahtuisi). Matkaston vieraillessa louhoksella siellä oli parkkeerattuna yhden sukellusryhmän auto.
Huom: Rummun louhoksella ei ole yksinäistä bajamajaa lukuun ottamatta mitään palveluita, ja rakennuksilla kiipeily sekä varsinkin veteen hyppääminen voi olla vaarallista. Olethan varovainen!
Vierailu toteutettiin yhteistyössä Harjumaan matkailun, Visit Tallinnan ja Tallink Siljan kanssa.