Telliskivi ja Noblessner – Tallinnan uudet hoodit

2
Telliskivi

Telliskivi on rouhean boheemi startup-miljöö, Noblessner merellisen urbaani satama-alue. Joko olet käynyt?

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ (lehdistömatka): 
Visit TallinnVisit EstoniaViking LineTallink Silja ja Eckerö Line

Tuskin kukaan on eri mieltä siitä, että Tallinna on muuttunut aivan valtavasti viime vuosikymmeninä. Joskus sitä on vaikea tunnistaa edes samaksi kaupungiksi. Kehitys on ollut monin paikoin ilahduttavan kekseliästä ja luonut Tallinnaan uusia, trendikkäitä alueita, joissa värikäs kaupunkikulttuuri kukoistaa. Esittelemme niistä nyt kaksi!

Telliskivi – startup-skeneä ja seinämaalauksia

Aivan vanhankaupungin tuntumassa sijaitseva Tallinnan luova keskus eli Telliskivi Loomelinnak on kymmenisen vuotta sitten perustettu luovan alan yrityskylä, jossa toimii lukuisia startup-yrityksiä ja kansalaisjärjestöjä entisissä teollisuustiloissa. Alue on täynnä pieniä designpuoteja, studioita ja gallerioita sekä muita kivoja pieniä yrityksiä, kuten leipomo Muhu Pagarid. Tietysti sieltä löytyy myös nuorekkaita ruokapaikkoja ja baareja.

Keskelle Telliskiveä avataan myös 20.6.2019 valokuvataiteen museo Fotografiska, josta odotetaan uutta vetonaulaa Tallinnalle.

Ennen kaikkea Telliskivi on trendikäs ja boheemi ajanviettopaikka, jossa voi ihailla värikkäitä seinämaalauksia ja muuta katutaidetta. Se tunnetaan myös tapahtumistaan: alueella järjestetään noin 600 kulttuuritapahtumaa vuodessa ja lauantaisin kirpputori. Telliskivi sopii urbaanien hipsterien lisäksi kenelle tahansa, joka nauttii rouheasta tehdasmiljööstä ja värikkäästä imapiiristä, jossa luovuus kukkii.

Tässä pieni kuvakierros Telliskivessä:

Telliskivi Loomelinnak
Telliskivi Loomelinnak
Telliskivi Loomelinnak
Telliskivi Loomelinnak
Telliskivi Loomelinnak
Telliskivi Loomelinnak
Telliskivi Loomelinnak
Telliskivi Loomelinnak
Telliskivi Loomelinnak
Telliskivi Loomelinnak
Muhu Pagarid.
Telliskivi Loomelinnak
Telliskivi Loomelinnak
Telliskivi Loomelinnak
Telliskivi Loomelinnak
Telliskivi Loomelinnak

Merellinen Noblessner – olutta ja arkkitehtuuria

Futuristisen värikäs Port Noblessnerin satama sijaitsee Pohjois-Tallinnassa, noin 15 minuutin kävelymatkan päästä vanhastakaupungista. Se sai alkunsa vuonna 1912, kun Alfred Nobelin veljenpoika Emanuel Nobel ja Arthur Lessner perustivat paikalle Pietari Suuren sukellusvenetelakan. Sen toiminta jatkui vuonna 1918 tapahtuneen Viron itsenäistymisen jälkeenkin. Neuvostovuosina Noblessnerissa korjattiin toisessa maailmansodassa vaurioituneita aluksia, ja Viron itsenäistyttyä uudelleen telakka toimi aina 2000-luvun alkuun saakka. 

Nyt Noblessnerin vanhat tehdashallit ovat heräämässä uuteen elämään liike- ja toimistotiloina. Alueelle on lisäksi rakennettu autottomia uudiskortteleita, joissa on jo yli 200 asuntoa. Noblessner kuuluu niihin Tallinnan alueisiin, joihin ilmestyy jatkuvasti jotakin uutta. Siellä kannattaa pistäytyä välillä katsomassa, mitä kaikkea on ehtinyt tapahtua edellisen vierailun jälkeen.

Kaksi vinkkiä Noblessneriin:

Põhjala Taproom on oluen ystävän toivekohde, joka tarjoaa ravintolassaan aitoa texasilaista BBQ-ruokaa ja peräti 24 erilaista hanaolutta. Rakennuksen toisessa kerroksessa sijaitsevan ravintolan sisäikkunoista on näkymä alas panimoon, jossa järjestetään myös esittelykierroksia (ennakko-ilmoittautuminen Taproomin nettisivuilla). 45 minuutin panimokierrokseen sisältyy pieni olutmaistelu.

Aivan Põhjalan vieressä on sisustuskauppa Shishi, joka loksauttaa suun auki. Kyseessä on virolais-norjalainen sisustusbrändi, jonka upea, korkea liiketila pursuaa mitä mielikuvituksellisimpia sisustustarvikkeita: vaaseja ja kulhoja, kynttilänjalkoja ja koriste-esineitä. Loppuvuodesta Shishi muuttuu joulukoristeiden satumaaksi. Huomaa, että saman rakennuksen perällä on myös valtava outlet-myymälä (käynti erillisestä ovesta).

Pieni kuvakierros Noblessnerissa:

Noblessner
Noblessner
Noblessner
Noblessner
Noblessner
Noblessner, Shishi
Sisustuskauppa Shishi.
Noblessner, Pohjala
Põhjala Taproom.
Noblessner, Pohjala
Noblessner, Pohjala
Noblessner, Pohjala
Noblessner
Noblessner

Kaipaatko lisää vinkkejä Tallinnaan? Käy lukemassa myös edellinen juttumme Tallinnan kasvitieteellisestä puutarhasta!

About Author

Verkkolehti Matkaston perustaja ja päätoimittaja. Matkailutoimittaja ja matkailualan sisällöntuottaja/copywriter jo vuodesta 2001. Kirjoittaa omista matkoistaan Mangostaniassa, aiemmin myös Matkasto Live -blogissa.

2 Comments

Leave A Reply