Niitä näkee turkkilaisissa matkamuistomyymälöissä painettuina koristelautasiin ja muistikirjojen kansiin, mutta mitä niissä oikein lukee? Matkasto selvitti (ainakin melkein).
Eräänä päivänä istanbulilaisesta matkamuistomyymälästä tarttui mukaan jääkaappimagneetti, jossa oli kauniita koukeroita. Muotokieli puhutteli heti, mutten ajatellut tekstin merkitystä sen enempää. Kotona asia alkoi vaivata. Lyhyen etsinnän jälkeen selvisi, että olin tietämättäni roikottanut sulttaanin nimikirjoitusta ylösalaisin.
Tughra (tugra) on ottomaani-sulttaanien kalligrafinen allekirjoitus, joka liitettiin kaikkiin virallisiin dokumentteihin ja kirjeenvaihtoon. Se kaiverrettiin hallitsijan sinettiin ja painettiin myös rahoihin.
Ottomaanit eli osmanit hallitsivat Turkkia vuodesta 1299 ensimmäisen maailmansodan loppuun. Ottomaanien valtakunnan (eli Turkin sulttaanikunnan) hajottua syntyi nykyinen Turkin tasavalta.
Jokaisella ottomaanisulttaanilla oli oma tughransa, vaikka äkkiseltään ne kaikki näyttävät hyvin samanlaisilta. Allekirjoituksen suunnitteli hovin kalligrafi kunkin hallitsijan kauden alussa. Tughra kehittyi matkan varrella ja saavutti klassisen muotonsa Suleiman Suuren aikana 1500-luvulla.
Islamissa suhtaudutaan kielteisesti elävää olentoa (ihmistä tai eläintä) esittävien kuvien tekemiseen. Siksi erilaiset koriste-ornamentit ovat tyypillisiä islamilaisessa taiteessa ja arkkitehtuurissa. Myös kirjoitusta käytetään ornamentin tavoin.
Tughria näkyy runsaasti varsinkin Istanbulissa sijaitsevan Topkapi-palatsin seinillä – toimihan palatsi 400 vuoden ajan ottomaanisulttaanien asuinpaikkana.
Pystyäkseen erottamaan eri sulttaanien tughria on oltava melkoinen salapoliisi. Vai mitä sanot esimerkiksi näistä:
Valitettavasti jääkaappimagneetin arvoitus ei vieläkään täysin ratkennut. Kenen nimmari se on? Kaikki sulttaanit ja heidän tughransa löydät täältä. Jos tiedät vastauksen, voit kommentoida alle.
1 Comment
Kiitos tästä vihjeestä. Noita tughria on myös turkkilaisissa postimerkeissä 1920-luvun taitteeseen asti. Ihmettelin niitä sotkun pesiä ja tästä selvisi, mistä on kyse. Kiitos!