Vettä satasella – tuleeko kaupat?

0
Vesitesti.
Kulttuuripoliisi on tuohtunut! Tämänkertaisen iskun kohteena ovat luksusvesiä hörppivät pröystäilijät ympäri maailmaa – ja yritykset, mukaanlukien suomalaiset, jotka käyttävät hyväkseen heidän vastuutonta asennettaan.

”Vesi on terveellistä ja myös välttämätöntä kaikille ihmisille. Se pitää yllä elintoimintojamme ja on hyvinvointimme perusta.” Ei, tässä ei puhuta yleismaailmallisesta oikeudesta puhtaaseen juomaveteen – tiedot on poimittu suomalaista luksusvettä markkinoivan yrityksen nettisivuilta.

Nimeltä mainitsematon yritys pakkaa vetensä Etelä-Euroopasta tuotuihin design-pulloihin ja myy niitä eri puolille maailmaa vähintään 10 euron hintaan. Myyntiargumentteina toimivat ainakin seuraavat: Vettä Suomen puhtaasta luonnosta. Ei lisäaineita. Aito luonnontuote.

Maailmasta taitaa löytyä ihmisiä, jotka ovat vaikuttuneita tavallisen juomaveden lisäaineettomuudesta ja luonnonmukaisuudesta. Yhteystietojen perusteella markkinoita löytyy ainakin Lähi-idästä, Kiinasta, Venäjältä ja Baltian maista.

Ja kun menekkiä luksusvedelle on, haetaan toki myös sijoittajien huomiota. Yrityksen maailmanvalloitusta pääsee tukemaan ostamalla pullollisen vettä 50 €:n hintaan. Kahden pullon paketti irtoaa sadalla eurolla – mikä ohittamaton tarjous!

Onhan näitä luksusvesiä markkinoitu jo kauan – sekä ulkomailla että nyt viime vuosina myös Suomessa. Niistä on julkaistu joitakin lehtijuttuja, joiden nettikommenteissa lukijat lähinnä huvittuneesti ihmettelevät tuotteiden korkeaa hintaa. Toisaalta moni myös toteaa, ettei se ole tyhmä joka pyytää, vaan se joka maksaa.

Voi olla, mutta entäs tuo ympäristöpuoli? Siitä puhutaan paljon vähemmän. Veden liruttaminen Euroopan toiselta laidalta tuotuihin, paksusta lasista valmistettuihin design-pulloihin, pullojen pakkaaminen pahvilaatikoihin ja kuljettaminen ympäri maailmaa rekoilla ja laivarahtina ei ole aivan harmitonta touhua.

Matkasto kysyykin: miten pakkaamisesta ja kuljetuksesta aiheutuvat ympäristöhaitat sopivat vettä puhtaana luonnontuotteena markkinoivien yritysten arvomaailmaan?

Pullovesi on toki monin paikoin maailmaa ainoa järkevä vaihtoehto juomavedeksi, mutta hei – kyllä sitä yleensä saadaan pullotettua paikan päälläkin. Tai ainakin tuotua vähän lähempää ja kevyemmissä pulloissa.

Tartuin aiheeseen nyt, sillä se tuli konkreettisesti kotiimme. Tiskipöydällä pönöttää tuo 100 €:n arvoinen suomalainen ”sijoittajapakkaus”, joka kulkeutui eräästä tilaisuudesta ilmaisnäytteenä. Siinä on kaksi 0,7 litran pulloa ihan tavalliselta näyttävää vettä. Pakkaus on kaamean painava: huonolla henkilövaa´alla punnittuna noin 3,5 kilogrammaa, josta veden osuus on vain 1,4 litraa.

Järkäleelle olisi nyt tehtävä jotain. Veden juominen ja pahvilaatikon sekä pullojen hävittäminen kotitalousjätteen mukana tuntuu ympäristörikokselta. Omatunto ei salli viedä lootaa roskiin kertomatta asiasta eteenpäin.

Jostakin löytyy aina porukkaa, jolla on kyllä rahaa, muttei minkäänlaista käsitystä ympäristönsuojelusta. Se on huolestuttava yhdistelmä. He korkkailevat iloisesti toiselta puolelta maailmaa rahdattuja gourmet-vesiä ajatellen, että ne ovat fiinimpiä kuin lähellä puhdistettu ja pullotettu vesi. Sehän sopii vettä myyville yrityksille – ja hiilijalanjälki kasvaa.

Pula puhtaasta juomavedestä on jo monin paikoin todellisuutta. Tulevaisuuden uhkakuva on, ettei maailmasta muunlaista kelvollista juomavettä saakaan kuin luksusvesiä. Jos ei ole rahaa, voi aina juoda kuravettä ja kuolla. Siitä on kuulkaa glamour kaukana.


Matkaston lahjomaton vesitesti

Ohjeiden mukaan luksusvesi tulee tarjoilla lasipullosta puhtaan maun takaamiseksi, mielellään jääkylmänä. Kuluttajaa myös valistetaan, että kyseinen vesi sopii kaikkien ruokalajien kanssa ja sitä voi nauttia läpi koko aterian.

Ajatella! Tämähän kuulostaa ihan… vedeltä. Miten tuote eroaa meidän tavallisten ihmisten vesistä? Otimme selvää.

Testattavat vedet:

  1. Luksusvesi (0,7 litran pullo, hinta alk. 10 €, sijoittajille 50 €)
  2. Rainbow-lähdevesi (0,5 litran pullo, S-marketissa 0,39 €)
  3. Länsi-Helsingin vesijohtovesi (sisältyy yhtiövastikkeeseen)

Testijärjestelyt:

Vesijohtovettä otettiin huolellisesti puhdistettuun, korkilliseen muovipulloon. Muut vedet olivat omissa pakkauksissaan. Kaikkia vesiä säilytettiin ennen testiä 3 tuntia jääkaapissa. Ne tarjoiltiin samanlaisista laseista, joiden pohjiin oli merkitty vesien tiedot. Ennen testiä lasit sekoitetiin.

Tulokset:

Kolme testihenkilöä päätyi samaan tulokseen tietämättä, mitä vesiä laseissa oli. Kaikki vedet olivat raikkaita, jokseenkin mauttomia ja virkistäviä, ja ne sammuttivat janon. Pitkällinenkään maistelu ei tuonut mitään eroja esiin. Luksusveden kannalta positiivista oli, että se pärjäsi testissä yhtä hyvin kuin muutkin vedet. Negatiivista oli, ettei se pärjännyt paremmin.

Kysymys kuuluu: eikö tämän hintaluokan veden pitäisi jotenkin erottua? Eivät taida siellä Saudi-Arabiassa tietää, että Suomessa tulee samaa tavaraa suoraan hanasta.


Tekstissä mainitun yrityksen nimi päätettiin jättää julkaisematta, koska Matkasto haluaa herättää yleistä keskustelua aiheesta, ei hyökätä yksittäistä elinkeinonharjoittajaa vastaan.

About Author

Verkkolehti Matkaston perustaja ja päätoimittaja. Matkailutoimittaja ja matkailualan sisällöntuottaja/copywriter jo vuodesta 2001. Kirjoittaa omista matkoistaan Mangostaniassa, aiemmin myös Matkasto Live -blogissa.

Leave A Reply