Edmonton: jääkiekkokaupunki preerian laidalla

Vaikka olimme nähneet yhtä jos toista metsän eläintä vaelluksiemme aikana, osoittautui Jasperista Edmontoniin johtava Yellowhead Highway varsinaiseksi villieläinten näytösalueeksi. Aamuvarhaisella juuri Jasperista lähdettyämme loikki kaksi peuranvasaa iloisesti tien yli. Hienoa, bambit puuttuivatkin vielä bongauslistalta! Meni muutama sekunti, ja samasta kohdasta hölkkäsi susi. Peurat eivät ehkä sittenkään olleet niin iloisia, sillä näytti siltä, että susi oli vailla aamiaista…

Edellisenä päivänä olimme nähneet valokuvauksellisesti sijoittuneita wapiti-hirviä sekä suloisia paksusarvilampaan karitsoja samaisella tiellä. Eläimet aiheuttivat valtaisat liikenneruuhkat, kun ihmiset halusivat räpsiä selfieitä niiden kera…

1_Ed
Paksusarvilampaan karitsat ihmettelevät turistilaumaa.

 

2_Ed
Kuvauksellinen wapiti-hirvi.

 

Noin tunnin verran Yellowhead Highwayta ajettuamme muuttuivat vuoret kukkuloiksi ja kukkulat tasangoksi. Oli haikeaa jättää lumihuiput taakseen! Preerian ja vuorten välissä on Aspen parklandiksi kutsuttu tasankoalue, jolla Edmonton Oilers -jääkiekkojoukkueesta tunnettu Albertan osavaltion pääkaupunki sijaitsee. Jo lentokenttä oli koristeltu kyseisen jääkiekkojoukkueen pelipaidoilla, joten asiaan suhtaudutaan täällä ilmeisen vakavasti!

Yritin ennen matkaa selvitellä, mitä nähtävää kaupungissa olisi, mutta tulokset olivat jokseenkin laihoja. Pari itseäni kiinnostavaa kohdetta kuitenkin löytyi: läntisen pallonpuoliskon suurin ostoskeskus West Edmonton Mall sekä jättimäinen elävä historiakylä Fort Edmonton Park.

7_Ed
Edmontonin ydinkeskustaa, pääkatu Jasper Avenue.

 

8_Ed
Kivenheiton päässä pilvenpiirtäjistä kaupunki muistutti jo asuinlähiötä.

 

Edmontonin keskusta oli kutakuinkin mitäänsanomaton. Muutama pilvenpiirtäjä ja yksi kauppakeskus – kaupunki oli selvästi suunniteltu hallintotarkoituksiin. Emme kahden päivän aikana edes yrittäneet käydä kaupunkia perinpohjin läpi, vaan aloitimme haahuilemalla West Edmonton Mallissa (WEM) koko ensimmäisen päivän.

Sana ostoskeskus luo tosin virheellisen mielikuvan paikasta, jonne on saman katon alle sijoitettu Imax-teatteri, vesipuisto aaltokoneineen, maailman suurin sisätiloissa sijaitseva vuoristorata ja huvipuisto, fantasiahotelli, luistinrata, merimaailma merileijonaesityksineen ja ties mitä muuta. Niin ja tietysti yli 800 kauppaa sekä ravintolaa!

Ostoskeskuksen parkkipaikalle mahtuu 20 000 autoa, ja se on sijoitettu kaupungin laitamille helppojen ajoyhteyksien päähän. Vuoteen 2004 asti tämä 80-luvulla avattu mall oli maailman suurin ostoskeskus, mutta sittemmin vielä suurempia on avattu Aasiaan ja Lähi-Itään. Mukavastihan yksi sunnuntaipäivä vierähti menoa ihmetellessä.

3_Ed

4_Ed

5_Ed

6_Ed

Seuraava päivä sattui olemaan pyhäpäivä, Heritage Day, ja Edmontonin keskusta vaikutti entistäkin uinuvammalta. Kipaisimme Whyte Streetillä vanhassa Strathconan kaupunginosassa, ja sen jälkeen suuntasin itsekseni Fort Edmonton Parkin historiakylään. Alueelle pääsi matkustaen muutaman pysäkinvälin kaupunkijunalla, josta matka jatkui suoraan historiakylään kulkevalla bussilla.

Karttaa katsoessa lounais-Edmontoniin, North Saskatchewan -joen rannalle rakennettu kylä vaikutti olevan melko keskellä Edmontonia, mutta jo vanhasta Strathconan keskustasta seuraavan junapysäkin tienoilla maisema muuttui kaupungista pelloiksi ja laitumiksi! Hevoset kirmasivat tiluksilla ja taloja oli harvassa.

Historiakylä oli rakennettu laajalle alueelle, ja se jakaantui neljään eri aikakauteen, jotka oli sijoitettu alueen läpi mutkittelevan tien ympärille. Pääsisäänkäynnin läheltä voi kävellä, tai sitten hurauttaa höyryjunalla (kyllä, kylän ympäri kulki oikea rautatie ja ihka oikea höyryjuna!) tai raitiovaunulla pari kilometriä kylän vanhimpaan osaan, 1846 Streetille. Historiaa voi myös kulkea taaksepäin aloittaen uusimmasta osiosta, 1920 Streetiltä.

11_Ed
Intiaanien tiipii valtavan hirsilinnoituksen ulkopuolella.

 

Fort Edmonton Park perustettiin 1980-luvulla luomaan kuvaa siitä, miten siirtolaiset asuttivat Albertaa eri aikakausilla. Sen päänähtävyydeksi rakennettiin aluksi itse Fort Edmonton, joka oli todellisuudessakin Edmontonin kaupungin alku.

1700-luvun puolivälissä useat suuret yhtiöt kilpailivat turkiskaupasta alkuperäisasukkaiden kanssa. Näihin yhtiöihin kuului mm. Hudson’s Bay Company, joka on eräs maailman vanhimmista yhtäjaksoisesti toimineista yhtiöistä (se perustettiin vuonna 1670 ja omistaa nykyään useita Pohjois-Amerikan tavarataloketjuja mukaanlukien Saks 5th Avenuen). Nykyisen Edmontonin tienoille rakennettiin pieniä linnoituksia, joissa kauppaa käytiin. Fort Edmontoniksi kutsuttu linnoitus siirtyi useita kertoja, mutta viimeisin sijoituspaikka oli nykyisen Edmontonin Legislature Buildingin kohdalla. Hudson’s Bay Company rakensi paikalle suuren hirsilinnoituksen toivoen mahtavan rakennuksen houkuttelevan intiaanipäällikköjä neuvottelemaan kaupankäynnistä. HBC:n menestyksestä päätellen näin kävikin!

9_Ed
Suuri Fort Edmontonin hirsilinnoitus pystytettiin lopulliseen paikkaansa nykyisen Edmontonin keskustaan 1800-luvun puolivälissä. Tämä on linnoituksen kopio.

 

10_Ed
Linnoituksen sisällä näytti muinoin kenties tällaiselta.

 

Historiakylän replika Fort Edmontonista oli rakennettu vanhojen piirrustusten perusteella, ja osa huoneista oli sisustettu ajanmukaisesti. Ikkunalasien virkaa toimittivat eläinten nahat, joista kajasti valoa sisään silti suojaten säältä. Nelikerroksinen päärakennus oli nykyiselläkin mittapuulla vaikuttava – näky preerian keskellä on mahtanut olla mykistävä 170 vuotta sitten!

18_Ed

16_Ed

12_Ed

17_Ed

Seuraavaksi oli vuorossa 1885 Street ja uudisasukkaiden kausi. Alueelle oli rakennettu pieni kirkko ja koulu, aikakaudelta peräisin olevien talojen jäljennöksiä sekä ”Trading Post”, jossa myytiin intiaanien kanssa vaihdettua tavaraa.

Historiakylän mukava puoli oli, että kaupoissa myytiin oikeasti tavaraa (ei tosin ihan niin historiallista kuin ko. aikakausi!) ja ravintoloista sai ostaa ruokaa. Kunkin aikakauden asuihin pukeutunut henkilökunta teki kyseisen ajan metodeilla töitä, joihin vierailijat saivat myös osallistua. 1885 Streetillä oli mm. sukkienpesupiste: jos pesi ja kuivasi villasukat tarpeeksi hyvin, sai palkkioksi lettuja! Työn touhussa oleva lapsikatras ainakin selvästi yritti parhaansa.

15_Ed
Lapset pesevät ja kuivaavat villasukkia lettupalkkaa vastaan.

 

Aitauksessa oli sikoja ja lampaita, ja pientä maksua vastaan sai ratsastaa hevosella tai kulkea hevoskärryn kyydissä. Eräs pikkutyttö sai hiuksiinsa 1800-luvun tyyliin laitetut papiljotit. Rooleihinsa eläytyvillä työntekijöillä oli myös taustatarinat: nuori nainen oli piikana rikkaassa perheessä, ja etsi kiivaasti itselleen sijaista, koska oli menossa juuri naimisiin. Kokelaat saivat harjoitella perunoiden kuorimista ja siivoamista.

Erityisesti lapsille tässä elävässä kylässä riitti puuhaa koko päiväksi! Jäljennös maatilasta, metodistikirkosta ja ratsupoliisien toimistosta sekä hotellista ja tuon ajan tyypillisistä kapeista hevosvankkureista loivat autenttisen tunnelman. Päällystämättömällä kadulla kävellessään saattoi todellakin kuvitella hypänneensä 1800-luvulle!

13_Ed
Hiusten kiharrusta ja hillon purkitusta 1800-luvun lopun tyyliin.

 

14_Ed
Rooleihinsa eläytyviä työntekijöitä 1885 Streetillä ja 1920 Streetillä.

 

1905 Streetillä Edmontonista oli jo tullut kaupunki. Aluetta leimasi telttakylä: Edmonton kasvoi niin nopeassa tahdissa, että kaikille kaupunkiin muuttaneille ei löytynyt asuntoja, ja ihmiset joutuivat asumaan teltoissa, kunnes uusia asuntoja saatiin rakennettua. Osa hienoista asuintaloista oli jäljennöksiä, ja osa oli kuljetettu paikalle lähistöltä.

1920 Streetillä oli mm. Mellonin suvun maatilan aito päärakennus, koska maa, jolle historiakylä oli rakennettu, kuului kyseiselle suvulle. 20-luvun tyyliin oli rakennettu teatteri, kauppoja sekä hotelli, jossa voi oikeasti yöpyä. Pieni katubändi rallatteli automuseon edustalla ja houkutteli ohikulkijoita mukaan laulamaan.

Tämä huikea nähtävyys kannattaa kokea ajan kanssa, jos Edmontoniin päätyy. Muutamassa tunnissakin alueesta sai kyllä mukavan kuvan, ja Edmontonin historia valottui. Kohde sopii erinomaisesti koko perheelle, ja siellä saa ihan varmasti vierähtämään kokonaisen päivän!

20_Ed
Kopio Hendersonin tilan päärakennuksesta, joka alunperin rakennettiin vuonna 1913 lähelle Edmontonin nykyistä keskustaa.

 

19_Ed
Kauppa, josta sai ostaa mm. makeisia.

 

Kirjoita kommentti!