Kioton matcha-kahvilat
Matcha, tuoreista teelehden versoista pulveriksi jauhettu vihreä tee, on tällä hetkellä Euroopassakin hittituote. Matchan sisältämät antioksidantit ja vitamiinit vetoavat terveysvaikutuksillaan, mutta korkealaatuinen matcha on ainakin Suomen markkinoilla vielä harvinaisuus. Odotin lokakuista Kioton matkaani vesi kielellä erityisesti siksi, että Kioton lähistöllä Ujin alueella viljellään Japanin maukkaimmat teet.
Olen harrastanut japanilaista teetaidetta (chadō) parisenkymmentä vuotta ja aikojen saatossa maistellut jos jonkin sortin matchaa. Tässä on tietysti se harmillinen puoli, että makutottumus on kehittynyt hyvin, noh, kalliiksi. Mitä halvempi matcha-laatu, sitä kitkerämpää tavaraa. Kalleimmat matchat maksavat järjettömiä summia, mutta kyllä ne sitten hivelevätkin aisteja syvällä umamillaan ja intensiivisen kirkkaanvihreällä värillään.
Olen myös hyvin perso jälkiruuille. Japani ei onneksi petä tälläkään saralla: pelkästään matchaan keskittyviä jälkiruokaravintoloita on joka puolella pilvin pimein, eikä vähiten Kiotossa – hyvästi laihat päivät (jos sellaisia on koskaan ollutkaan)!
Päätin testata niin monta matcha-kahvilaa kuin vaan suinkin kerkesin kymmenessä päivässä. Joissakin tuli käytyä useamman kerran logistisista syistä… Kutsun tässä jutussa ”matcha café” -ravintoloita nyt kahviloiksi, kun ”teehuone” viittaisi suomeksi enemmän formaaliin käsitteeseen teetaiteen yhteydessä.
Gion Tsujiri
Täällä sain muinoin ensikosketukseni matcha-jäätelöön. Paluuta ei ole ollut. ”Tsujiri” –nimisiä kahviloita on hämäävästi useita, eivätkä kaikki ole samaa ketjua: tämä on nimenomaan GION Tsujiri. Kahvila sijaitsee Shijō-dōrin turistikauppakadulla, lähellä Yasaka Jinjan pääporttia, ja on edelleen yksi suosikeistani. Paikkaan saattaa joutua jonottamaan, mutta se on sen arvoista! Jonottaessa yläkertaan voi ihailla teevispilöillä koristeltua seinää. Japanissa sitä paitsi odottaminenkin on tehty mahdollisimman miellyttäväksi: jonossa seisoville tuodaan valmiiksi ruokalista, joten pöytään päästyä herkut voi tilata siltä istumalta. Matchalla maustettujen jätskiannosten lisäksi valikoimista löytyy mm. hōjicha-jäätelöä (paahdettu vihreä tee) sekä perinteisiä japanilaisia jälkiruokia ilman jäätelöä (sisältää yleensä mm. makeaa papumömmöä, tahmariisipalleroita sekä siirappia ja hedelmiä). Katutasossa on myös kioskitiski, josta mukaan voi ostaa jäätelötötterön, jos ei ehdi kiivetä toisessa kerroksessa sijaitsevaan kahvilaan asti.
eX Cafe Kyoto Arashiyama
Geneerisestä nimestään huolimatta perinteisiin japanilaisiin jälkiruokiin keskittyvä ravintola oli taivaallinen! eX Cafe Kyoto löytyy Arashiyaman kaupunginosasta, pääkadun takana kulkevan pikkukadun varrelta. Google Maps osoittaa ihan oikeaan kohtaan, joten löytäminen oli helppoa. Paikka on omintakeisen näköinen, erillinen rakennuksensa, mikä helpottaa paikallistamista. Taloa ympäröi viehättävä puutarha, joka luo seesteisen tunnelman ruuhkaisen turistialueen keskellä. eX Cafe Kyoton tunnelma oli hienostunut, mutta hintataso ei ollut oikeasti juuri korkeampi kuin muissakaan paremmissa matcha-kahviloissa. Jätskiannokset eivät tosin olleet ihan yhtä kookkaita kuin useimmissa muissa kahviloissa. Perinteinen matcha-jäätelöannos papumömmöineen oli erinomainen, ja siinä oli lisukkeena Kioton perinnemakeinen yatsuhashi (kanelilta maistuva, ohut kolmion mallinen tahmariisimakeinen).
Ran Hōtei
Kanadalaisen teemestarin, persoonallisen Randy-sensein (Randy Channell Sōei) perustama kahvila hiukan nukkavierun katetun ostosarkadin keskivaiheilla. Randy on teetaidepiireissä tunnettu henkilö: hän on opettanut pitkään Urasenke-koulukunnan tee-ammattioppilaitoksessa (Urasenke Chadō Senmon Gakkō), ja pitää nykyisin omaa teekoulua sekä tätä kahvilaa. Vierailimme paikassa pienellä suomalaisseurueella, ja itse Randy sattui olemaan paikalla (mikä on kuulemma nykyisin harvinaista). Hän tunnisti kansallisuutemme kielestä, ja kävi ilmi, että meillä on tietenkin yhteisiä tuttuja: oma teeopettajani Suomessa on opiskellut Randyn kanssa parikymmentä vuotta sitten!
Randylla on oma matcha-brändi, johon kuuluu tällä hetkellä kolme eri teelaatua. Kaikki kahvilan tuotteet tehdään oman tuotannon matchasta. Paikka on erinomainen etenkin tee-hifistelijöille, sillä listalta löytyy mm. koicha-tofukakkua (koicha = erityisen vahva matcha, joka paljaaltaan tarjottuna juodaan maljasta puuroa muistuttavassa olomuodossa)! Viihtyisässä vintage-henkisessä kahvilassa voi istua joko tatamilla tai tuoleilla, ja ikkunat antavat pieneen puutarhaan. Ehdottomasti persoonallisin matcha-kokemus Kiotossa!
(Jos Randy-sensein puuhat kiinnostavat, kannattaa katsoa hänestä tehty erinomainen dokumentti NHK:n Begin Japanology –sarjassa. )
Tsujiri Cafe
Tällä ketjulla on useita kahviloita ympäri Japania. Heti jättimäistä Kioton rautatieasemakompleksia vastapäätä (samassa korttelissa kuin Kyoto Tower) on aavistuksen pikaruokapaikkaa muistuttava kahvila. Menu vaihtelee sesongin mukaan, ja kahvilan yhteydessä on kauppa, josta voi ostaa mukaan eri teelaatuja sekä makeisia. Annokset tarjoillaan pikaruokala-tyyliin kertakäyttöastioista, joten tunnelma ei ole yhtä sofistikoitunut kuin esimerkiksi eX Cafe’ssa tai Gion Tsujirissa. Paikka näyttikin olevan nuoremman väen suosima: koulupukuisia tyttöjä notkui pöydissä kikattamassa iltapäivällä. Mikäli yllättävä matchan himo iskee juuri aseman kulmilla, Tsujiri Cafessa annoksen saa nopsasti eteensä!
Nana’s Green Tea
Nana’s Green Tea on iso ketju, jolla on kahviloita ympäri Japania. Tässä kahvilassa on laaja ja mielenkiintoinen ruokalista. Myös lounasannoksia on reipas valikoima (udon-nuudeliannoksia sekä ochazuke-riisikeittoa, joka on valmistettu teehen). Kannattaa siis kokeilla myös jotain hiukan erikoisempaakin kuin matcha-annoksia – miltä kuulostaisi vaikka black sesame mochi –jäätelöannos ja hōjicha latte? Jätskiannokset ovat massiivisia, joten kannattaa mennä tyhjällä vatsalla!
Ippōdo
Ippōdo on yksi Japanin tunnetuimmista matcha-valmistajista. Pääliike sijaitsee Kioton keskustan pohjoispuolella. En käynyt kahvilan puolella, mutta maistelin silti matchaa. Kiinnostuksen herättäviä teelaatuja voi pyytää valmistamaan maistiaiseksi, ja minä toki halusin tyyriimmän puoleista teetä. (Sitähän piti sitten kohteliaisuussyistä ostaa mukaankin…) Ippōdolla on erinomainen englanninkielinen nettikauppa, ja lähetykset kulkevat myös Suomeen, joten tämä on yksi niitä harvoja laadukkaita teekauppoja, joista teen ostokseni, kun hyvä tavara ehtii loppua ennen seuraavaa Japanin-reissua! Eräs Ippōdon teesuosikeistani on hiukan kerettiläinen ”Uji Shimizu” –niminen valmismatchajauhe. Se on vähän kuin kaakaojuomajauhe, maustettu sokerilla, eikä vaadi raivokasta vispaamista kuten paljas matcha, vaan liukenee kuumaan veteen. Uji Shimizua minulla on usein mukana töissä, kun tauolla iskee matchan himo, eikä mukana ole teemaljaa ja vispilää.
Lopuksi vielä (itselle muistiin) muutama eri suosituslistoilta poimittu matcha-ravintola, joissa harmillisesti en ehtinyt tällä reissulla vielä käydä.
Ja vielä tärppi erityisesti tamperelaisille: Marukyū Koyamaenin useita eri matcha-laatuja saa Teekauppa Veiströmiltä! (Nettikauppa toki kuljettaa muuallekin Suomeen. )