Kioton matcha-kahvilat

Matcha, tuoreista teelehden versoista  pulveriksi jauhettu vihreä tee, on tällä hetkellä Euroopassakin hittituote. Matchan sisältämät antioksidantit ja vitamiinit vetoavat terveysvaikutuksillaan, mutta korkealaatuinen matcha on ainakin Suomen markkinoilla vielä harvinaisuus. Odotin lokakuista Kioton matkaani vesi kielellä erityisesti siksi, että Kioton lähistöllä Ujin alueella viljellään Japanin maukkaimmat teet.

Tällaisten näyteikkunoiden ohi on mahdotonta kävellä astumatta sisään…

Olen harrastanut japanilaista teetaidetta (chadō) parisenkymmentä vuotta ja aikojen saatossa maistellut jos jonkin sortin matchaa. Tässä on tietysti se harmillinen puoli, että makutottumus on kehittynyt hyvin, noh, kalliiksi. Mitä halvempi matcha-laatu, sitä kitkerämpää tavaraa. Kalleimmat matchat maksavat järjettömiä summia, mutta kyllä ne sitten hivelevätkin aisteja syvällä umamillaan ja intensiivisen kirkkaanvihreällä värillään.

Olen myös hyvin perso jälkiruuille. Japani ei onneksi petä tälläkään saralla: pelkästään matchaan keskittyviä jälkiruokaravintoloita on joka puolella pilvin pimein, eikä vähiten Kiotossa – hyvästi laihat päivät (jos sellaisia on koskaan ollutkaan)!

Päätin testata niin monta matcha-kahvilaa kuin vaan suinkin kerkesin kymmenessä päivässä. Joissakin tuli käytyä useamman kerran logistisista syistä… Kutsun tässä jutussa ”matcha café” -ravintoloita nyt kahviloiksi, kun ”teehuone” viittaisi suomeksi enemmän formaaliin käsitteeseen teetaiteen yhteydessä.

Gion Tsujiri

Täällä sain muinoin ensikosketukseni matcha-jäätelöön. Paluuta ei ole ollut. ”Tsujiri” –nimisiä kahviloita on hämäävästi useita, eivätkä kaikki ole samaa ketjua: tämä on nimenomaan GION Tsujiri. Kahvila  sijaitsee Shijō-dōrin turistikauppakadulla, lähellä Yasaka Jinjan pääporttia, ja on edelleen yksi suosikeistani. Paikkaan saattaa joutua jonottamaan, mutta se on sen arvoista! Jonottaessa yläkertaan voi ihailla teevispilöillä koristeltua seinää. Japanissa sitä paitsi odottaminenkin on tehty mahdollisimman miellyttäväksi: jonossa seisoville tuodaan valmiiksi ruokalista, joten pöytään päästyä herkut voi tilata siltä istumalta. Matchalla maustettujen jätskiannosten lisäksi valikoimista löytyy mm. hōjicha-jäätelöä (paahdettu vihreä tee) sekä perinteisiä japanilaisia jälkiruokia ilman jäätelöä (sisältää yleensä mm. makeaa papumömmöä, tahmariisipalleroita sekä siirappia ja hedelmiä).  Katutasossa on myös kioskitiski, josta mukaan voi ostaa jäätelötötterön, jos ei ehdi kiivetä toisessa kerroksessa sijaitsevaan kahvilaan asti.

Tästä punaisesta noren-verhosta tunnistaa Gion Tsujirin!
Gion Tsujirin kioskitiskiltä saa mukaan pehmiksiä ja matcha-juomia.
Ensimmäisellä käynnillä päädyin perinteiseen matcha parfait -annokseen.
Toisella käynnillä vuorossa oli hoojicha-jäätelöannos (hoojicha = vihreä, paahdettu tee).

eX Cafe Kyoto Arashiyama

Geneerisestä nimestään huolimatta perinteisiin japanilaisiin jälkiruokiin keskittyvä ravintola oli taivaallinen! eX Cafe Kyoto löytyy Arashiyaman kaupunginosasta, pääkadun takana kulkevan pikkukadun varrelta. Google Maps osoittaa ihan oikeaan kohtaan, joten löytäminen oli helppoa. Paikka on omintakeisen näköinen, erillinen rakennuksensa, mikä helpottaa paikallistamista. Taloa ympäröi viehättävä puutarha, joka luo seesteisen tunnelman ruuhkaisen turistialueen keskellä. eX Cafe Kyoton tunnelma oli hienostunut, mutta hintataso ei ollut oikeasti juuri korkeampi kuin muissakaan paremmissa matcha-kahviloissa. Jätskiannokset eivät tosin olleet ihan yhtä kookkaita kuin useimmissa muissa kahviloissa. Perinteinen matcha-jäätelöannos papumömmöineen oli erinomainen, ja siinä oli lisukkeena Kioton perinnemakeinen yatsuhashi (kanelilta maistuva, ohut kolmion mallinen tahmariisimakeinen).

Kahvilan takapihalla oli pieni kivipuutarha.
Läheisen Tenryuuji-temppelin mukaan nimetty annos sisälsi makeaa azuki-papumömmöä, tahmariisipalloja, matcha-jäätelöä, kermavaahtoa, warabimochi-riisikuutioita sekä yatsuhashi-kanelimakeisen.

Ran Hōtei

Kanadalaisen teemestarin, persoonallisen Randy-sensein (Randy Channell Sōei) perustama kahvila hiukan nukkavierun katetun ostosarkadin keskivaiheilla. Randy on teetaidepiireissä tunnettu henkilö: hän on opettanut pitkään Urasenke-koulukunnan tee-ammattioppilaitoksessa (Urasenke Chadō Senmon Gakkō), ja pitää nykyisin omaa teekoulua sekä tätä kahvilaa. Vierailimme paikassa pienellä suomalaisseurueella, ja itse Randy sattui olemaan paikalla (mikä on kuulemma nykyisin harvinaista). Hän tunnisti kansallisuutemme kielestä, ja kävi ilmi, että meillä on tietenkin yhteisiä tuttuja: oma teeopettajani Suomessa on opiskellut Randyn kanssa parikymmentä vuotta sitten!

Randylla on oma matcha-brändi, johon kuuluu tällä hetkellä kolme eri teelaatua. Kaikki kahvilan tuotteet tehdään oman tuotannon matchasta. Paikka on erinomainen etenkin tee-hifistelijöille, sillä listalta löytyy mm. koicha-tofukakkua (koicha = erityisen vahva matcha, joka paljaaltaan tarjottuna juodaan maljasta puuroa muistuttavassa olomuodossa)! Viihtyisässä vintage-henkisessä kahvilassa voi istua joko tatamilla tai tuoleilla, ja ikkunat antavat pieneen puutarhaan. Ehdottomasti persoonallisin matcha-kokemus Kiotossa!

(Jos Randy-sensein puuhat kiinnostavat, kannattaa katsoa hänestä tehty erinomainen dokumentti NHK:n Begin Japanology –sarjassa. )

Randy oli koristellut puutarhan Halloween-teemalla.
Koicha-tofukakkua ja aromikasta mustaa teetä.
Randy-sensei vaikuttaa NHK:n televisio-ohjelmassa melko pelottavalta, mutta livenä oli aivan rento tyyppi!

Tsujiri Cafe

Tällä ketjulla on useita kahviloita ympäri Japania. Heti jättimäistä Kioton rautatieasemakompleksia vastapäätä (samassa korttelissa kuin Kyoto Tower) on aavistuksen pikaruokapaikkaa muistuttava kahvila. Menu vaihtelee sesongin mukaan, ja kahvilan yhteydessä on kauppa, josta voi ostaa mukaan eri teelaatuja sekä makeisia. Annokset tarjoillaan pikaruokala-tyyliin kertakäyttöastioista, joten tunnelma ei ole yhtä sofistikoitunut kuin esimerkiksi eX Cafe’ssa tai Gion Tsujirissa. Paikka näyttikin olevan nuoremman väen suosima: koulupukuisia tyttöjä notkui pöydissä kikattamassa iltapäivällä. Mikäli yllättävä matchan himo iskee juuri aseman kulmilla, Tsujiri Cafessa annoksen saa nopsasti eteensä!

Tsujirin menu vaihtelee sesongin mukaan. Syksyllä jätskitötterössä oli mm. kastanjaa ja yatsuhashi-kaneliriisimakeinen.

Nana’s Green Tea

Nana’s Green Tea on iso ketju, jolla on kahviloita ympäri Japania. Tässä kahvilassa on laaja ja mielenkiintoinen ruokalista. Myös lounasannoksia on reipas valikoima (udon-nuudeliannoksia sekä ochazuke-riisikeittoa, joka on valmistettu teehen). Kannattaa siis kokeilla myös jotain hiukan erikoisempaakin kuin matcha-annoksia – miltä kuulostaisi vaikka black sesame mochi –jäätelöannos ja hōjicha latte? Jätskiannokset ovat massiivisia, joten kannattaa mennä tyhjällä vatsalla!

Viimeiset matcha-herkut viimeisenä matkapäivänäni nagoyalaislähiöstä löytyneessä Nana’s Green Teassa.

Ippōdo

Ippōdo on yksi Japanin tunnetuimmista matcha-valmistajista. Pääliike sijaitsee Kioton keskustan pohjoispuolella. En käynyt kahvilan puolella, mutta maistelin silti matchaa. Kiinnostuksen herättäviä teelaatuja voi pyytää valmistamaan maistiaiseksi, ja minä toki halusin tyyriimmän puoleista teetä. (Sitähän piti sitten kohteliaisuussyistä ostaa mukaankin…) Ippōdolla on erinomainen englanninkielinen nettikauppa, ja lähetykset kulkevat myös Suomeen, joten tämä on yksi niitä harvoja laadukkaita teekauppoja, joista teen ostokseni, kun hyvä tavara ehtii loppua ennen seuraavaa Japanin-reissua! Eräs Ippōdon teesuosikeistani on hiukan kerettiläinen ”Uji Shimizu” –niminen valmismatchajauhe. Se on vähän kuin kaakaojuomajauhe, maustettu sokerilla, eikä vaadi raivokasta vispaamista kuten paljas matcha, vaan liukenee kuumaan veteen. Uji Shimizua minulla on usein mukana töissä, kun tauolla iskee matchan himo, eikä mukana ole teemaljaa ja vispilää.

Ippodossa teelaatuja esitellään selkeästi myös englanniksi.
Uuden sesongin matchaa tehdään iso maljallinen maisteltavaksi kuudelle asiakkaalle. Teeseremonian yhteydessä kaikki käyttävät samaa maljaa, mutta teekaupassa jokainen sai oman annoksensa pikku kippoon

Lopuksi vielä (itselle muistiin) muutama eri suosituslistoilta poimittu matcha-ravintola, joissa harmillisesti en ehtinyt tällä reissulla vielä käydä.

Nakamura Tōkichi

Itō Kyūemon

Fukujyūen

Marukyū Koyamaen Nishinotōin

Ja vielä tärppi erityisesti tamperelaisille: Marukyū Koyamaenin useita eri matcha-laatuja saa Teekauppa Veiströmiltä! (Nettikauppa toki kuljettaa muuallekin Suomeen. )

Kirjoita kommentti!