Pilviä ja puhveleita väistellen: Ghandruk (1960m) – Chomrong (2150m)

Kävelimme läpi Ghandrukin kylän aamutuimaan. Siellä täällä oli käynnissä kova nikkarointi. Taloja korjailtiin ja polun päällysteenä käytettyjä kivilaattoja vaihdettiin. Gurungit ovat työteliästä ja kurinalaista kansaa, minkä vuoksi heitä valitaan mielellään Britannian Gurkha-armeijan palvelukseen. Talot ja pihat ovat hyvin hoidettuja, mikä ei Nepalissa ole mitenkään itsestäänselvyys. Alueen rehevän kasvillisuuden vuoksi seutu on myös suhteellisen vaurasta.

Eilinen Ghandrukin kylä näkyi kokonaisuudessaan päästyämme laakson toiselle puolelle.
Ghandrukin kylä näkyi takanamme kokonaisuudessaan.

 

Seuraava päämäärämme Chomrong pilkisti laakson toisella puolella, kun olimme kävelleet reilun tunnin. Näimme koko päivän reitin: ensin olisi laskeuduttava useita satoja metrejä kivikkoista polkua pitkin laakson pohjalle, ja sitten taas kivuttava sieltä ylös samalle korkeudelle. Kilometreissä matka on varmaankin todella lyhyt, mutta aikaa vierähtää kummasti, kun korkeuserot ovat suuret.

Vastaan tuli ainoastaan muutamia paikallisia ja pari satunnaista eurooppalaista trekkaajaa. Suuret turistiryhmät olivat kääntyneet toiselle polulle palatakseen takaisin Pokharaan Poon Hillilta, joten kuljimme hiljaisuuden vallitessa.

Chomrongin kylän ensimmäiset talot siintävät kukana.
Chomrongin kylän ensimmäiset talot siintävät kukana.

 

Kävelimme läpi vehreiden kukkapeltojen.
Kävelimme läpi vehreiden kukkapeltojen.

 

Välillä polku oli kivetty siististi.
Välillä polku oli kivetty siististi.

 

Vastaan tuli myös puhveleita. Tai oikeastaan ne löhöilivät polun vieressä, yksi jopa keskellä polkua tuijottaen meitä isoilla lempeillä silmillään. Tällä seudulla ei ole ollenkaan jakkeja, koska ne pitävät kuivasta, karusta ja korkeasta ilmanalasta. Puhvelit sen sijaan viihtyvät vehreässä ja lämpimässä ympäristössä. Ne ovat arvokkaita eläimiä, joista pidetään hyvää huolta. Näimmekin erään miehen hoivaamassa puhveliaan hartaasti aivan kotitalonsa edessä.

Puhveli oli valinut lepopaikakseen tien.
Puhveli oli valinut lepopaikakseen tien.

 

Tienviitta.
Tienviitta.

 

Lähestymme Chomrongia.
Lähestymme Chomrongia.

 

Chomrongiin päästyämme pilvet, jotka olivat peittäneet hienot vuorinäkymät koko päivän, roikkuivat entistäkin alempana. Muutamia sadepisaroita tipahteli niskaan silloin tällöin, mutta tummimmat pilvet pysyivät onneksi loitolla meistä.

Kylään saapuessamme näimme huomattavan kohteliaaseen sävyyn kirjoitetun kyltin, jossa matkailijoita pyydettiin olemaan syömättä lihaa Chomrongista eteenpäin. Syynä on lähellä Himalaya-nimistä majatalokeskittymää sijaitseva Barahin temppeli. Se ei edusta mitään uskontoa, vaan on rakennettu vuorten jumalien kunniaksi. Mitään elollista ei ole hyvä tappaa lähellä vuoria.

Huomenna on edessä vaelluksemme raskain päivä. Matka Himalayaan 2900 metrin korkeuteen kestänee noin 7 tuntia. Sen jälkeen polku on todennäköisesti jäässä ja eteneminen hidastuu.

Kyltissä kehotetaan ystävällisesti välttämään lihaa Chomrongista eteenpäin.
Kyltissä kehotetaan ystävällisesti välttämään lihaa Chomrongista eteenpäin.

 

Kirjoita kommentti!