Taiteen ja runon maa, Uruguay

DSC02011

Uruguay on taiteilijoiden, kirjailijoiden ja runoilijoiden maa, sanoi taidemaalari Ignacio Zuloaga astuessani sisälle hänen ateljeehensa La Barran kylässä, lähellä Uruguayn Punta del Esteä. Hänen sanaansa oli helppo uskoa. Taidokkaat, värikkäät graffitit koristivat ränsistyneiden, osin hylättyjen espanjalaistyylisten rakennusten seiniä jo Montevideon vanhassa kaupungissa. Gallerioita ja upeita, vanhoja kirjakauppoja oli kaikkialla, tarvitsi vain avata silmät.

Uruguayn kulttuuriperimä on sekoitus sen monimuotoista, polveilevaa historiaa. Espanjalaisten ja portugalilaisten siirtomaaherrojen, afrikkalaisten orjien ja alkuperäiskansojen kulttuurien vaikutteet näkyvät vahvasti paikallisessa musiikissa, tanssi- ja kuvataiteessa sekä arkkitehtuurissa.

La Barran pääkatu, Atlantin rantaviivaa myötäilevä Ruta 10, Avenida Eduardo V. Haedo on ateljeiden ja surffikauppojen sekamelska. Osa taiteilijoiden työpajoista on prameita kauppakeskuksia, menestyksellä kerskailevia julkisivuja. Osa taas vaatimattoman pieniä näyteikkunoita taiteilijan arkeen, mahdollisuus päästä lähelle luovuutta.

Ignacio Zuloagan suvun historiasta löytyy pala ainutlaatuista baskikulttuuria. Hän maalaa suuren ateljeensa perimmäisessä nurkassa, upean, harmaantuneen lankkulattian päällä, aivan Uruguayn sinivalkoisen lipun alla. Hänen maalauksensa ovat mahtipontista, ilmaisullista värien iloittelua, täynnä tunnetta. Työn alla on pieni, sinisenä hohtava maalaus Atlantin rantahiekasta, Uruguayn sielunmaisemasta.

Alempana Ruta 10 varrella on valokuvaaja Roberto Fernandez Ibáñezin pieni galleria, Negra y Blanco. Kerron Ibánesille olevani Suomesta, lumen ja jään maasta, ja hän innostuu välittömästi kertomaan perulaisesta runoilijasta, Helsingissäkin opiskelleesta Renato Sandovalista, joka eteläamerikkalaisessa taidebiennaalissa oli lausunut hänelle Paavo Haavikon runoja suomeksi.

Ibânezin kuvat ovat sanoinkuvaamattoman kauniita. Valon, kemiallisen kehitysprosessin ja kuvan voimakkaita yhdistelmiä, kuvan pinnan tekstuurilla leikittelyä. Ibánez kehittää ja työstää kaikki kuvansa itse, mikä digitaalisen printtauksen aikakaudella on haastavaa. Hän on opiskellut kemiaa ja luonut itse oman, uniikin kädenjälkensä. Kerron, kuinka hänen tapansa työstää kuvia on miltei täysi vastakohta omalle työlleni, maailman kauneuden digitaaliselle toistamiselle.

On suuri kunnia tavata innostavia taiteilijoita, jotka kulkevat omaa, luovaa polkuaan. Tulin Uruguayhin spontaanisti, pakoon Buenos Airesin polttavaa kuumuutta ja surffaamaan. Läntisen Atlantin lempeiden aaltojen lisäksi rakastuin sen taiteeseen.

www.robertofernandez.com.uy

DSC02014

DSC02017

20140125_070703

Kirjoita kommentti!