Patagonian yllättävät pienpanimot

20140104_125411

Kuvittelin Argentiinan ja Chilen loistokkaiden viinien lumon ulottuvan myös syvään etelään, mutta yllätyksekseni Patagoniasta löytyykin virkeä artesaani- ja pienpanimokulttuuri.
Pohjoisen viinejä on toki tarjolla, mutta paikallisesti tuotetut oluet ovat Patagoniassa pääosassa.

Panimokulttuurin Patagoniaan toi ilmeisesti mies nimeltä José Ficher, saksalainen  olutmestari, joka vuonna 1896 perusti Punta Arenasiin ”Cerveceria La Patagonian”, nykyisen Australin panimon, joka on Patagonian pienistä panimoista suurin.

Patagonian pien- ja artesaanipanimot tuottavat pääasiassa erilaisia jäätikkö- tai vuoristopurojen vesistä valmistettuja pintahiivaoluita, aleja. Hartaudella valmistetut oluet ovat paikallinen ylpeys, ja myös usealla majatalolla tai refugiolla on omaa panimotoimintaa. Päivän hanaolut, chopp, on usein oman talon roja, vaaleankultainen ale.

Oivia paikkoja tutustua Patagonian monipuoliseen oluttarjontaan on Argentiinan El Calafaten Librobar, jossa on tarjolla muun muassa Berlinan  artesaanipanimon aleja. El Chaltenin Patagonigus-majatalolla on  talon vaaleiden alejen lisäksi oma imperial stout. Piedras Restobar Chilen Punta Arenasissa tarjoili päivän menun (menu del dian) rinnalla miltei naapurissa sijainneen Hernando de Magallanesin mikropanimon hienoja roja-, rubia– ja negra-aleja.

Sympaattisessa La Mesita Grandessa, Puerto Natalesissa, loistavien kiviarinapitsojen ja tuorepastojen seuraksi kaadettiin paikallisen Cerveza Natalesin pienpanimo-oluita. La Mesita Grandessa oli lisäksi hanassa päivän chopp, joka meidän vierailumme ajankohtana oli loistava, hieman makea, paikallisen Bagualesin tuottama rubia, kullanpunainen ale.

Australin, Patagonian ensimmäisen panimon, oluita on saatavilla miltei kaikkialla, ja suositun, punertavan Patagonia Pale Alen lisäksi heillä on muun muassa loistava, hieman marjaisa El Calafate Ale sekä tummanpuhuva negra, Yagan Ale. Punta Arenasissa sekä Australin panimo että pikkiriikkinen Hernando de Magallanesin mikropanimo aivan Magalhaesin salmen rannalla tarjoavat kierroksia oluista ja Patagonialaisesta panimokulttuurista kiinnostuneille. Baguales-panimolla on Puerto Natalesissa panimon lisäksi oma ravintola.

http://www.cervezahernandodemagallanes.cl/
http://www.cervezabaguales.cl/
http://www.hablemosdecerveza.cl/

20131221_150822

20140102_183341

Kirjoita kommentti!