Okinawan ruokakulttuuri – possua ja karvaskurkkua

0

Kaikki tuntevat japanilaisen keittiön, mutta mitä oikein on okinawalainen ruoka? Ainakin Helsingissä sitä tarjoilee ravintola Latitude 25.

Okinawa on trooppinen saariryhmä, jota kutsutaan myös Japanin Havaijiksi. Se sijaitsee Japanin eteläpuolella lähellä Kiinaa. Okinawan keittiössä näkyykin japanilaisuuden lisäksi vaikutteita sekä Kiinan että USA:n ruokakulttuureista – olivathan saaret lähes 30 vuotta Yhdysvaltojen hallussa.

Okinawan saaret ovat trooppisia. Kuva: Masako Shinzato.

Okinawalainen keittiö tunnetaan terveellisestä, monipuolisesta ja tasapainoisesta ruokavaliosta. Saarella elää maailman pitkäikäisin väestö, ja ruualla on varmasti vaikutusta asiaan. Okinawalla syödään paljon hedelmiä, vihanneksia ja trooppisen meren kaloja. Tyypillisiä ovat myös porsaanliharuuat, vaikka lihaa kulutetaankin maltillisesti.

Karvaskurkku (goya) ja siitä valmistettu wokki (goya champuru) kuuluvat oleellisesti okinawalaiseen ruokavalioon. Kuva: Wikimedia Commons/Jpatokal.

Mainitsemisen arvoinen vihannes on okinawalaisen ruuan sydämeksikin sanottu, laajoista terveysvaikutuksistaan tunnettu ja voimakkaan C-vitamiinipitoinen goya.

Suomeksi goya tunnetaan nimellä karvaskurkku tai karvasmeloni. Se on todellista okinawalaista superfoodia, josta valmistetaan saarten tunnetuinta ruokalajia, karvaskurkkuwokkia (goya champuru). Goyaa käytetään myös tempuran ja säilöttyjen ruokien valmistuksessa.

Perinteiseen ruokavalioon kuuluu myös nuudelikeitto okinawa-soba, jossa on paksuja vehnänuudeleita ja porsaanlihaa konbu-merilevällä maustetussa liemessä. Annos koristellaan tyypillisesti punaisella inkiväärillä.

Okinawalla yleisesti käytetty koregusu-kastike sisältää paikalliseen riisiviinaan sekoitettuja pikkelöityjä chilejä. Kastiketta lisätään muutama pisara keittoihin, mutta sitä käytetään tulistamaan muitakin ruokia. Sen kanssa kannattaa olla varovainen!

Ravintola Latitude 25 tarjoaa aitoa okinawalaista ruokaa alkuperäisreseptein

Shugo Sakihama ja Ville Hakonen luotsaavat Latitude 25 -ravintolaa.
Shugo Sakihama ja Ville Hakonen luotsaavat Latitude 25 -ravintolaa.

Helsingin keskustassa sijaitseva Ravintola Latitude 25 on harvinaisuus japanilaisessa ravintolakentässä niin Suomessa kuin koko Euroopassa. Ravintola, joka kantaa Okinawan prefektuurin läpi kulkevan leveyspiirin nimeä, on avannut ovensa syksyllä 2018.

Latitude 25:n ruokalista on japanilainen ja hyvin autenttisesti Okinawan ruokaperinteitä kunnioittava, sillä keittiötoiminnoista vastaava Shugo Sakihama on syntyisin Okinawalta.

– Listallamme on okinawa-sobaa ja karvaskurkkuannoksia sekä okinawalaista pannukakkua, mutta myös susheja, kuvailee toimitusjohtaja Ville Hakonen Latitude 25:n menun sisältöä.

Latitude 25:ssä on jo ehtinyt käydä vieraita Okinawalta. Siellä saakka tiedetään, että Helsinkiin on perustettu yksi harvoista okinawalaisista ravintoloista Euroopassa.

Latitude 25

Ravintola Latitude 25
Korkeavuorenkatu 47
Avoinna ti–ke klo 11–15, to klo 11–20, pe–la klo 11–21
Nettisivut: www.latitude25.fi


Latitude 25

About Author

Päivi Kaarina Laajanen

Matkailutoimittaja, matkabloggaaja ja sisällöntuottaja jo vuodesta 2001. Verkkolehti Matkaston perustaja ja päätoimittaja. Kirjoittaa omista matkoistaan Mangostaniassa, aiemmin myös Matkasto Live -blogissa. Ota yhteyttä, kun tarvitset sisällöntuotanto-, copywriting- tai kielenhuoltopalveluita!

Vastaa