Lebellin kauppiaantalo on todellinen museohelmi

1
Lebellin kauppiaantalo, Kristiinankaupunki

Siinä missä Kristiinankaupunki kuuluu Suomen ihanimpiin puukaupunkeihin, on Lebellin kauppiaantalo varmasti maamme kauneimpia museoita.

Kaupallinen yhteistyö: Visit Kristiinankaupunki / Kristinestad

Kotimuseot ja museotalot vanhoine esineineen ovat mieltä kiehtovia ympäristöjä, mutta joskus vastaan tulee paikka, joka sykähdyttää hieman tavallistakin enemmän. Lebellin kauppiaantalo aivan Kristiinankaupungin keskustassa, osoitteessa Rantakatu 51–53, on juuri sellainen. Sen kauneus ja tunnelma välittyvät kävijälle heti ensimetreillä ja saavat huokaamaan hämmästyksestä.

Lebellin kauppiaantalon kyltti, Kristiinankaupunki
Lebellin kauppiaantalon historia ulottuu 1700-luvulle.

Lebellin kauppiaantalo on harvinaisen hyvin säilynyt miljöö ja sellaisena tärkeä osa Kristiinankaupungin historiaa. Se esittelee 1700- ja 1800-luvun kauppias­perheen elämää rannikkokaupungissa, jossa laivanrakennus ja merenkulku sekä niihin liittyvä kaupankäynti olivat keskeisiä tulonlähteitä. Talon sisustuksessa näkyvät tyylit 1760-luvulta aina 1840-luvulle, ja siellä on paljon alkuperäisiä yksityiskohtia ja esineistöä yli 200 vuoden takaa.

Lebellin kauppiaantalo on kuuluisa erityisesti 1700-luvun barokki­salistaan, jonka kattomaalaukset ja kudotut tapetit ovat Suomessa ainutlaatuisia. Lisäksi salin nurkassa seisoo säihkyvänvihreä kaakeli­uuni, joka kuuluu vanhimpiin Suomessa säilyneisiin.

Barokkisali ja kattomaalaus.
Lebellin kauppiaantalon barokkisali kattomaalauksineen on hämmästyttävä.
Lebellin kauppiaantalo, Kristiinankaupunki
Kaakeliuuni on Suomen vanhimpia.
Barokkisalin kattomaalaus.
Barokkisalin kattomaalaus.

Lebellin kauppiaantalo on mielenkiintoinen kokoelma huoneita, joiden sisustuksessa näkyy erilaisten historiallisten tyylisuuntien kehitys. Kristiinankaupunkiin tuli kansainvälisiä vaikutteita Ruotsin kautta, ja ne juurtuivat pieneen rannikkokaupunkiin nopeasti. Talossa voikin barokkisalin lisäksi ihailla mm. rokokoo-kamaria, kustavilaistyylistä salia ja empiresalonkia, joissa on kauniita yksityiskohtia kuten hollantilaisia kaakeleita ja käsinmaalattuja tapetteja.

Lebellin kauppiaantalo, Kristiinankaupunki
Barokkisalista aukeaa ovi makuukamariin.
Lebellin kauppiaantalo, Kristiinankaupunki
Makuukamari on tapetoitu vihreällä.
Lebellin kauppiaantalo, Kristiinankaupunki
Talosta löytyy myös luuttu, oman aikansa suosikkisoitin.
Lebellin kauppiaantalo, Kristiinankaupunki
Kustavilainen sali on väritykseltään vaalea.
Lebellin kauppiaantalo, Kristiinankaupunki
Kustavilaisessa salissa on kaunis kaakeliuuni.
Lebellin kauppiaantalo, Kristiinankaupunki
Empiretyylinen salonki.

Lebellin kauppiaantalon viehätys muodostuu kokonaisuudesta. Vaihtelevia tyylisuuntia edustavat huoneet on sisustettu upeasti aikansa kalusteilla ja esineillä, joista osa on alkuperäisiä, osa muualta lähiseudulta tai vähän kauempaa tuotuja. Ne yhdistettyinä tapetteihin ja muihin koristeluihin luovat ilmapiirin, joka huokuu kulttuurihistoriaa, kauneutta, arvokkuutta ja samalla myös kodikkuutta.

Esineitä rokokoo-kamarissa.
Esineitä rokokoo-kamarissa.
Rokokoo-kamari.
Rokokoo-kamarin tapetti on huomiota herättävä.
Kirjontatöitä.
Kirjontatyöt luovat kodikasta tunnelmaa.
Käsityökori.
Käsityökorissa on värikkäitä yksityiskohtia.
Lebellin kauppiaantalo, Kristiinankaupunki
Talossa on paljon kauniita lasi- ja posliiniesineitä.

Puolalaisen sotavangin poika rakennutti

Lebellin kauppiaantalon historia on mielenkiintoinen ja hieman yllättäväkin. Vuonna 1702 puolalainen sotavanki Casimir Subkowski siirrettiin Tukholmasta Kokkolaan. Siellä ollessaan hän rakastui kristiinalaiseen Anna Enholmiin ja vapautui tytön perheen avustuksella. Nuoret menivät naimisiin vuonna 1708 ja asettuivat asumaan Kristiinankaupunkiin. Casimir muutti nimensä Casper Lebelliksi, sai oikeuden harjoittaa kauppaa ja rakennutti ensimmäisen Lebellin kauppiaantalon 1720-luvulla.

Perheen poika, Casper Lebell nuorempi, harjoitti menestyksekästä kauppaa ja onnistui keräämään omaisuuden viemällä laivoillaan tervaa ja puutavaraa ulkomaille ja tuomalla Suomeen suolaa. Hän rakennutti Lebellin kauppiaantalon nykyisen päärakennuksen vanhan rakennuksen tilalle vuosina 1761–1762.

Lebellin kauppiaantalon portti, Kristiinankaupunki
Lebellin kauppiaantalon sisäänkäynti Rantakadun puolelta.
Lebellin kauppiaantalo, Kristiinankaupunki
Lebellin kauppiaantalo pihan puolelta nähtynä.

Lebellit asuivat talossa kolmen sukupolven ajan, jonka jälkeen se siirtyi avioliiton kautta Holmströmin suvulle kahden sukupuolven ajaksi. Tämän jälkeen kauppiaantalo siirtyi muiden haltuun, kunnes siitä tehtiin museo vuonna 1939.

Kauppiaantalon tontti käsittää koko korttelin aivan Kristiinankaupungin keskustassa. Päärakennus sijaitsee tontin Rantakadun puoleisessa päässä. Pihalla on useita erillisiä rakennuksia, jotka muodostavat kauniin kokonaisuuden. Itäisen Pitkäkadun puoleisessa päässä tonttia on nähtävillä vanha suolamakasiini, joka on yksi harvoista Kristiinankaupungin merenkulun kulta-ajoilta säilyneistä.

Lebellin kauppiaantalon piha, Kristiinankaupunki
Kauppiaantalon pihapiiriä Itäiseltä Pitkäkadulta nähtynä.
Lebellin kauppiaantalo, Kristiinankaupunki
Pihapiirissä on useita kauniita rakennuksia.
Lebellin kauppiaantalo, Kristiinankaupunki
Talon sisäänkäynnillä vieraita tervehtii puusta veistetty koira.

Lue lisää Kristiinankaupungista ja sen nähtävyyksistä Matkaston aiemmasta jutusta ja Mangostania-blogin postauksesta.

About Author

Päivi Kaarina Laajanen

Matkailutoimittaja, matkabloggaaja ja sisällöntuottaja jo vuodesta 2001. Verkkolehti Matkaston perustaja ja päätoimittaja. Kirjoittaa omista matkoistaan Mangostaniassa, aiemmin myös Matkasto Live -blogissa. Ota yhteyttä, kun tarvitset sisällöntuotanto-, copywriting- tai kielenhuoltopalveluita!

1 kommentti

Vastaa